Pesti Imre: jövő októbertől működnének holdingirányítással a fővárosi kórházak

Kifejtette: egyfajta egészségügyi integráció segítheti a válságkezelést, a holdingszerű működési forma stabilizálhatja az egyes kórházak gazdasági helyzetét.

A "menetrendről" szólva az egészségügyért és szociális ügyekért felelős helyettes városvezető elmondta, idén már megkezdődik a holding-koncepció megalapozása, jövő év őszéig felépítik a közös szolgáltatásokat és kiépítik az informatikai rendszert.

A holding-irányítás alatt az intézmények gazdasági társaságként fognak működni, jövő októbertől elindulnak a központosított funkciók, így a beszerzések, vagy a gazdasági adminisztráció - ismertette a politikus a Szervezetfejlesztés mikro- és makroszinten - XI. egészségügyi outsourcing konferencián, amelyet az IME - az egészségügyi vezetők szaklapja rendezett.

Pesti Imre szerint fenntarthatatlan az az eddig tapasztalt állapot, hogy a fővárosnak, mint fenntartónak (tulajdonosnak) nem volt igazán beleszólása az általa irányított intézetek működésébe. Példaként említette, hogy van olyan fővárosi kórház, amelynek nincs adóssága, de abba, hogy több száz millió forintos megtakarítását mire fordítja az adott intézmény, a fővárosnak már nincs beleszólása. A politikus szerint ez nem járható út, azon egy egységes, valódi - holdingszerű - irányítással lehet változtatni.

Jelenleg Budapesten 12 fővárosi fenntartású kórház van, amelyek mind önállóan működnek és gazdálkodnak. Ezen intézmények összadósságállománya meghaladja a 8 milliárd forintot, amelyből 3 milliárd a lejárt idejű tartozás. Pesti Imre ismertetése szerint négy olyan fővárosi kórház van, amelynek fenntartása finanszírozhatatlan, kettőhöz pedig csődbiztost rendeltek.

A politikus hozzátette: több tízmilliárd forintra lenne szükség az épületek felújítására, műszervisszapótlására, illetve a működtetés szinten tartásához, miközben a főváros évente 2-4 milliárd forintot fordít az ellátás fejlesztésére.

Pesti Imre szerint a döntéshez politikai támogatás kell, a támogatáshoz pedig bátorság. "Ha rajtam állna minden, akkor már működne a rendszer" - fogalmazott.

Szerző:

PHARMINDEX Online