További cikkek a Pszichiátria rovatból

Innovatív terápiás módszer a pszichés zavarok kezelésében

Új terápiás lehetőség vált elérhetővé pszichés zavarokkal küzdő felnőtt betegek részére az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) Nyírő Gyula Kórház telephelyén.

hirdetés

A major depresszió számos súlyos következménnyel jár mind az egyén, mind környezete életében, és a társadalomra is komoly terhet ró. A betegség a munkából való tartós kiesés második leggyakoribb oka az egész világon, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2030-ra a depresszió lesz a károsodott egészségi állapotban leélt életévek legfőbb okozója. A kezeletlen vagy nem gyógyuló depresszió komoly kockázati tényezőt jelent az öngyilkos magatartásban, így kritikus szempontként jelenik meg a szuicidum megelőzése. Kiemelten fontos, hogy hatékony terápiás módszerek álljanak rendelkezésre a betegség kezelésében. Jelenleg is napi szinten találkozunk a bevált kezelési módszerekre nem vagy nem megfelelő mértékben reagáló páciensekkel.

A terápiarezisztens depresszió sikeres gyógyítása a klinikai munka nagy kihívása – mutat rá Lazáry Judit pszichiáter, osztályvezető főorvos, a projekt vezetője. Ennek igen ígéretes eszköze az rTMS, a legdinamikusabban fejlődő terápiás intervenciók egyike a neuropszichiátriában. A neuromodulációs eljárást széles körben alkalmazzák Európában és az Egyesült Államokban, hazánkban eddig csak magánszolgáltatóknál vagy tudományos kutatás keretében volt hozzáférhető, a rutin ellátásban korábban nem volt jelen. Alkalmazása során mágneses energia fókuszálható az agyfelszín meghatározott területére, megváltoztatva a stimulált területen lévő sejtek aktivitási szintjét. A stimuláció másodpercenként több alkalommal és változó intenzitással ismételhető, így különböző hatékonyságú rTMS kezelések végezhetők. Az eljárás biztonságos és jól tolerálható, a gyógyszerekre nem vagy kevésbé reagáló pácienseknél is megbízhatóan alkalmazható alternatív terápiaként – emeli ki az eljárás előnyeit Lazáry Judit.

Az rTMS kezelés ambuláns formában, vagy súlyos esetben kórházi körülmények között áll rendelkezésre az OMIII-Nyírő Gyula Kórházban. A kezelésre az ország egész területéről jelentkezhetnek betegek. Az rTMS a lakosság 2-3 százalékát érintő kényszeres zavar (obszesszív-kompulzív zavar, OCD) kezelésében is hatékonyan alkalmazható. A betegség kezelése nagy kihívást jelent a klinikusok számára, ugyanis az OCD gyógyszerekre nehezen reagáló kórkép, és a hatékony kezelés érdekében a páciensek által gyakran nehezen tolerált magas dózisokat kell alkalmazni, így esetükben az rTMS kezelés szintén áttörést hozhat. A projekt keretében két transznacionális együttműködés valósult meg a jó tapasztalatok cseréje céljából. Az egyik az University of Münsterrel, ahol 2022-ben 3 alkalommal valósult meg tanulmányút. A Bernhard Baume professzor által vezetett Department of Mental Health munkacsoportja komoly gyakorlattal rendelkezik a non-invazív agyi stimulációs intervenciós kezelések terén. A munkacsoport rutinszerűen alkalmazza depresszió és kényszerbetegség esetén az rTMS kezelést, valamint nemzetközi szinten elismert kutatási eredményekkel rendelkezik a témában.

A munkacsoport az rTMS mellett a non-invazív agyi stimulációs kezelések teljes palettájával foglalkozik klinikai és tudományos szinten egyaránt. A másik együttműködés a University Medical Center Freiburggal valósult meg, ahol 2 alkalommal voltak kollegáink 2023-ban. Itt a freiburgi egyetemi klinika magas szakmai színvonalú rTMS centruma működik. Intenzív klinikai és tudományos munka zajlik a centrumban, így számos gyakorlati tapasztalatot tudtak megosztani a szakorvosok ezen eljárás vonatkozásában. A Transzkraniális mágneses stimulációs kezelés pszichiátriai betegségekben című projekt 329,48 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg, az Európai Unió EFOP-5.2.6-20-2020-00017 számú pályázatának keretében.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Országos Mentális

Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet

Ajánlott cikkek