Részletekben fizetnék a kórházi adósságállományt

Budapest, 2012. március 5., hétfő (MTI) - Év végéig húzná a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az Orvostechnikai Szövetség kórházak felé fennálló, mintegy 15 milliárd forint lejárt követelés kifizetését - írta a Napi Gazdaság és a Világgazdaság.


A Napi Gazdaság azt írta: tavaly decemberben három részletben összesen mintegy 46 milliárd forinthoz jutottak a kórházak, ami elegendő lett volna a 2012-es év tartozásmentes indításához, de mivel ezt az összeget nem tartozás-, hanem kapacitásarányosan osztotta el a tárca, a 2011. szeptember 30-án nyilvántartott 43 milliárd forint felhalmozott adósságból nettó 15 milliárd néhány egységnél áthúzódott mostanra. A javaslat szerint ezt az összeget év végéig egyenlő részletekben fizetnék ki, s a követelések nem faktorált késedelmi kamatterheinek elengedését is szorgalmazzák - nyilatkozta a lapnak Hornyák László, az Orvostechnikai Szövetség elnöke.

A Világgazdaság egy, az egészségügyi államtitkárság által a beszállítóknak írt levélre hivatkozva arról is beszámol, hogy a kormányzat azt szorgalmazza, hogy ha nem közbeszerzésről van szó, a cégek 150 napos fizetési határidőt fogadjanak el. A lap szerint a szállító cégek körében a javaslat tiltakozást váltott ki.

Szerző:

PHARMINDEX Online