Sokat költünk fölösleges műtét előtti vizsgálatokra

Kollégáival kiszámolták, hogy kórházuk nőgyógyászatán két év alatt (2005 és 2007 között) az 1402 beteg fölösleges kivizsgálásai 418 ezer amerikai dollárba kerültek. 95 százalékuknál az összes vizsgálatot elvégeztették, 90 százalékuknál volt legalább egy olyan vizsgálat is, amelyre a jelenleg érvényben lévő szakmai előiratok szerint nem volt szükség. Nem volt indokolt 749 vizeletvizsgálat, a 407 májfunkciós vizsgálat és az 1046 alvadási vizsgálat, de fölösleges volt a 427 mellkasröntgenvizsgálat 99 százaléka is. Az elvégzett EKG vizsgálatok alig 36 százaléka és a teljes vérképek 29 százaléka volt az, amit a szakmai javaslatok is előírtak.

Szükségtelen vizsgálatok más műtétek esetén is gyakoriak. Az amerikai egészségügy hárommilliárd dollárt költ évente preoperatív laborvizsgálatokra. Számos bizonyíték van arra, hogy a műtét előtti vizsgálatok egy része fölösleges. Az összefoglaló az Obstetrics & Gynecology című szaklapban jelent meg.

A műtét előtti kivizsgálás menetéről az utóbbi években több szakmai ajánlás is megjelent, azonban nem tudni pontosan, hogy a műtét előtti kivizsgálás során ezt hány orvos veszi figyelembe. A műtét előtti vizsgálatok listája függ a betegtől és a beavatkozástól is. Például egy egészséges, 35 éves nőnek műtéti meddővé tétel előtt nincs szüksége vizsgálatokra a NICE protokollja szerint, míg egy 65 éves, cukor- és szívbeteg páciens petefészekdaganat miatti műtétje előtt számos különböző vizsgálatot is elvégzendő. (Magyarországon műtét előtti kivizsgálást minden kisebb-nagyobb műtét előtt elrendelünk, amelyben vérkép, vizelet, EKG és mellkasröngen kötelező, nagyobb műtétek előtt egyéb vizsgálatokat is végeztetünk, vér-kémiai, alvadási vizsgálatok mellett altatóorvosi konzilium is történik—a ford. megjegyzése)

A felmérés nem foglalkozott azzal, hogy miért kerülnek fölösleges vizsgálatok elrendelésre, a szakirodalom szerint ennek több oka is van. Elsődleges ok a peres esetek számának növekedése, az orvosok nem akarnak perbe keveredni azért, mert nem végeztek el egy-egy vizsgálatot. Ugyanakkor a sebészek attól is félnek, hogy ha egyes vizsgálatok hiányoznak, az altatóorvos nem altalja el a műtéthez a beteget. Harmadrészt az orvosok egy része nem ismeri a műtéti kivizsgálással kapcsolatos legfrissebb szakmai előiratokat.

Szerző:

PHARMINDEX Online