Egységes rendszerben kezelnék a teljes ügyeleti ellátást

Augusztus elsejétől mind a felnőtt, mind a gyermek alapellátási ügyelet az OMSZ felügyelete mellett a Klinikai Központ területén valósul meg.

hirdetés

Az ügyeleti ellátásról tartott tájékoztatón Szabó Zoltán, a Debreceni Klinikai Központ elnöke azt mondta, hogy ez egy fontos mérföldkő, hiszen már eddig is szoros összefonódó tevékenységet folytattak Debrecen vezetésével és az Országos Mentőszolgálattal, írja a dehir.hu. Kiemelte, új korszak köszönt be az intézmények életében azzal, hogy augusztus elsejétől mind a felnőtt, mind a gyermek alapellátási ügyelet az OMSZ felügyelete mellett a Klinikai Központ területén valósul meg. A felnőtt alapellátási ügyeletet a Sürgősségi Klinika épületében indítják el, a gyermekeket pedig a Gyermekgyógyászati Klinika épületében látják majd el.

Ez az együttműködés sikerre van ítélve, ugyanis az elmúlt években az OMSZ-szal és a városvezetésével történő közös munkánk is sikeres volt. Ez a siker lehet az alapja a jövőbeli együttműködésnek is – jelentette ki Szabó Zoltán. A központi OMSZ diszpécserszolgálat elvégzi az elsődleges betegtájékoztatást, elirányítja a beteget oda, ahová kell, megszűnik a felesleges orvos-beteg találkozás, legalábbis ezt várják a debreceni pilot projekttől, amely várhatóan országos mintaprojektté válik majd. Amennyiben szükséges, azonnali stabilizációt elvégeznek, ha pedig erre nincs szükség, akkor eldöntik, hogy az eset egy alapellátási, ügyeleti feladatnak minősíthető, tanáccsal ellátható, esetleg a másnap a háziorvosához beutalható, vagy éppen azonnal a Sürgősségi Klinika intenzív osztályán történő ellátást igényel az a beteg – hangsúlyozta Pápai György, az OMSZ orvos-igazgatója. Az új mobil sürgősségi ellátó egységből összesen 22 teljesít majd szolgálatot megyeszerte. A jól felszerelt mentős járműveket is alkalmazó egységes ügyeleti rendszer a hajdú-bihari és debreceni tapasztalatok alapján később országos programmá válhat.  

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek