További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Elindult Hajdú-Biharban az új orvosi ügyeleti rendszer

A hajdú-bihari modell szolgáltatja majd az alapot, 2024 elejére pedig az össze megyében egységes ügyeleti ellátás működik majd.

hirdetés

Elsőként Hajdú-Bihar vármegyében élesedik február elsejétől az új, egységes orvosi ügyeleti rendszer. Ezzel elkezdődik az időben és területileg is új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése Magyarországon. Az ügyeleti alapellátás két elemből áll: betegközpontú rendszer keretében háziorvosi ügyeleti szolgálatot és sürgősségi ügyeletet biztosítanak minden rászorulónak. Az új ügyeleti rendszert másfél éve kezdték Hajdú-Bihar vármegyében tesztelni: bevált és jelentősen javította a sürgősségi betegellátást.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában elmondta, azt tapasztalták, hogy Hajdú-Biharban vannak olyan telephelyek, amelyek tíz-húszezer lakost látnak el, egy 16 vagy akár 24 órás szolgálatra pedig mintegy 1,5-2,1 ellátási esemény jut.

- Érthető, hogy erre sem betegbiztonsági, sem ellátásszervezési szempontból sehol a világon nem lehet egy ügyeleti infrastruktúrát fenntartani, hiszen ez se a betegnek nem jó, se az ellátószemélyzetnek és nyilván finanszírozhatatlan egy ilyen rendszer. Ezért azt a koncepciót dolgoztuk ki, hogy a betegek valós igényéhez valós szolgáltatást tudjunk nyújtani – mutatott rá. A főigazgató hangsúlyozta, a hozzájuk szerződő háziorvosokat arra kérik, hogy a járásközpontokban hétköznap 16 és 22 óra, hétvégén pedig 8 és 14 óra között alapellátás keretében lássák el a betegeket. Hozzátette, a hajdú-bihari modell szolgáltatja majd az alapot az ország többi részéhez is.- Megnyugtathatom a hajdú-bihari lakosokat, hogy ahol eddig voltak, ugyanott lesznek ezek az ügyeleti helyszínek, nem kell más helyeket keresniük. Azokon a telephelyeken este 10 óráig megtalálják a háziorvos kollégákat ügyeleti ellátás keretében, este 10 óra után pedig öt településen hat telephellyel – hiszen Debrecenben működik a gyerekorvosi ügyeletünk is – fogjuk már a sürgősségi ellátást biztosítani homogénen a teljes megye ellátására – mondta.

Csató Gábor arról is beszélt, hogy február 1-jétől a már megszokott (52) 506 303-as telefonszám mellett a 1830-as telefonszámon is hívhatják az ügyeletet a hajdú-bihari betegek – akár a háziorvosi ügyelet ideje alatt is. Ezekben az esetekben kikérdezik a beteget, és eldöntik, hogy csupán tanácsra, betegútszervezésre van-e szüksége, ha pedig úgy ítélik meg, ügyeleti autót küldenek hozzá, lakjon bárhol a megyében.

- Ha pedig az állapota súlyosabb, és sürgősebb ellátást igényel, azonnal az ügyeleti irányító kollégám mellett ülő mentésirányítónak fogja átadni a feladatot és rögtön mentőt küldünk a bajára – emelte ki. A főigazgató elmondta, március 1-jétől Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegye is csatlakozik a rendszerhez, majd hónapról hónapra „felfűzik” a többi vármegyét is. 2024 elejére pedig – Budapest kivételével – már a teljes országot egységesen tudják ellátni. Mivel már a tesztelési időszakban is országos koncepcióban gondolkodtak, egy olyan egységes telefonszámot választottak, amit a 112-es segélyhívó mellett jövőre már az egész ország területéről hívhatnak a betegek, ha nem súlyos, életveszélyes egészségügyi problémájuk van.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

dehir.hu

Ajánlott cikkek