Harmincnál is több háziorvosi praxis betöltetlen Nógrád megyében

A polgármester bízik abban, hogy talán az ukrajnai háború elől menekülő doktorok is felfigyelnek az álláslehetőségre.

Több olyan település van a megyében, ahol üresek a háziorvosi praxisok. Ez a helyzet Endrefalván is, ahol nemrég készült el az új orvosi rendelő, és már csak néhány engedély szükséges ahhoz, hogy a helyettesítő doktor a modern épületben fogadhassa a betegeket.  Csóriné Botyánszki Ágnes polgármester a Nool.hu-nak elmondta, hogy számos online felületen hirdetik az állást Endrefalva, Piliny és Szécsényfelfalu vegyes körzetbe, de eddig egy érdeklődő sem akadt.

– A helyiek sajnos 2017 óta már megszokták ezt a mostoha helyzetet, és tudják, hogy az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy ismét saját orvosa lehessen a településnek. Szerencsére gyermekdoktor van a községben, így a fiatalok jobb helyzetben vannak, mint a felnőttek – árulta el a polgármester. Mint mondta, a helyettesítő orvossal olyan szerződésük van, hogy a betegek el tudnak menni hozzá az etesi rendelésre, de Szécsény sincs messze, ahová szintén sokan járnak, ha valamilyen egészségügyi problémájuk akad. Csóriné Botyánszki Ágnes elárulta, hogy letelepedési támogatást is igényelhet az az orvos – 20 millió forintot –, aki betölti a praxist. Így talán az ukrajnai háború elől menekülő doktorok is felfigyelnek az álláslehetőségre.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal szerint a kabinet a betöltetlen praxisok számának csökkentése érdekében több intézkedést is hozott az elmúlt években. Idén január elsejétől jelentősen emelkedett a háziorvosi és a fogorvosi praxisokban elérhető orvosi bértámogatás összege. Ennek mértéke a praxisközösségek kategóriáiban 2020-hoz képest meghaladja a 40 százalékot, ezenfelül a bért terhelő közterhek is csökkentek. Míg egy háziorvosi praxis átlagos havi bevétele 2010-ben 867 ezer forint volt, ebben az esztendőben – a háziorvosi, szakdolgozói bértámogatást követően – már 2,626 millió forint körül alakul havonta.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek