Ismét ezrek távozhatnak az egészségügyből

A legfontosabb és legsürgősebb első lépés most az, hogy hozzák előre a szakdolgozók 2022. január 1-jére tervezett béremelését.

„A kórházak a szakdolgozókat nem tudják elengedni rendes évi szabadságukra sem éppen akkor, amikor a járvány terhelésének enyhülése után visszaállnak a normál üzemmódra. Az ápolók húzzák-vonják vissza az ágyakat a korábbi betegellátó osztályokra, ahogyan ezt a kiürítések idején is tettét. Sok szakdolgozó még a tavalyi szabadságát sem tudta kivenni, és a terhelés a várólisták miatt nem fog csökkenni.”

Így magyarázta a 168 Órának Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, hogy miért váltott ki felháborodást a szakdolgozók körében, hogy a kormány tíznapnyi pótszabadsággal kívánja jutalmazni a kollégákat a helytállásukért a járvány második és harmadik hullámának idején. Bérüket, amely mélyen a magyar átlagfizetés alatt van, nem emelték meg, mint januárban az orvosokét. Az elnök arról is beszámolt, hogy egy vállalkozó balatoni panziójában ötvennégy szakdolgozónak és a családjaiknak ingyenes üdülést ajánlott fel. Az egyhetes nyaralásból végül csak háromnapos turnusok lettek, mert az ápolási igazgatók nem engedték el nyaralni a dolgozókat.

Balogh Zoltán azt mondta: figyelemre méltó, hogy egyre növekszik azok száma, akik külföldi munkavállaláshoz kérnek úgynevezett jóhírnév-igazolásokat, ami a szakdolgozók között korábban egyáltalán nem volt jellemző. A kollégák közül már hatszázötven útra kész, és ebben nincsenek benne, akik „privátban” idősgondozást vállalnak, tehát nincsen szükségük igazolásra. Legalább ezren azt fontolgatják, hogy saját vállalkozást indítanak, házi betegápolást vállalnak, dietetikusként vagy gyógytornászként önállósítják magukat.

A szakdolgozói kamara elnöke szerint a legfontosabb és legsürgősebb első lépés most az, hogy hozzák előre a szakdolgozók 2022. január 1-jére tervezett béremelését. A későbbi kapkodás helyett azokat a gyakorlott szakdolgozókat kell most megtartani, akik a rendszerben vannak, még nem mentek el – példaszerűen helytállnak. Emelni kellene a kezdő fizetéseket, és premizálni azokat, akik évtizedek óta emberpróbáló munkát végeznek az ellátórendszerben. A második lépés, hogy a szakdolgozói bértáblát az orvosi mintájára alakítsák át.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Weborvos

Ajánlott cikkek