Kormányinfó: 20 milliárd forint extraprofitadót fizethetnek a gyógyszerforgalmazók

A gyógyszerforgalmazóktól 20 milliárd forintos többletbevételt remél a kormány extraprofitadóként – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Mint Nagy Márton magyarázta, a Covid-járvány során a nagy tartalékokat halmoztak fel a háztartások gyógyszerekből és vitaminokból, ami extra bevételhez juttatta az ágazatot. A hét elején kinevezett tárcavezető azt is elmondta, hogy mivel nem a profitot, hanem az azon felüli bevételek mintegy kétharmadát vonják el az érintett szolgáltatóktól és cégektől, ezért nem tartanak attól, hogy áremelés formájában áthárítják ennek költségeit a fogyasztókra. Mindezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal egészítette ki, ha ez mégis megtörténne, a kormánynak vannak jogi eszközei az ezt megakadályozó intézkedések bevezetésére.

A kabinetminiszter beszélt arról is, hogy az árstopokról június közepén hoz majd döntést a kormány. Nagy Márton egy újságírói kérdésre válaszolva azt is megemlítette, hogy emelik a népegészségügyi termékadó mértékét is. A járványügyi veszélyhelyzet lejártával megszűnt az orvosokra és szakdolgozókra vonatkozó felmondási tilalom, azt a háborús veszélyhelyzet bevezetése nem hosszabbítja meg – jelentette ki Gulyás Gergely. Egyetlen majomhimlő-gyanús esetről sem érkezett jelentés Magyarországon – válaszolta újabb kérdésre Gulyás Gergely, aki azt is elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központnak kell gondoskodnia a megfelelő oltóanyagról, amely az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában rendelkezésre áll. Megjegyezte azonban, hogy a majomhimlő tünetei enyhék, a betegek speciális kezelés nélkül is felépülnek.

A kormány célja, hogy mindenki számára jó színvonalon, a lehető legmodernebb eszközökkel biztosítsa az egészségügyi ellátásokat – reflektált a magán- és a közellátás együttműködését firtató kérdésre a miniszter, hozzáfűzve, hogy bár nem tekintik a magánegészségügyi szolgáltatók terjeszkedését negatív fejleménynek, „de azt a hibát nem szabad elkövetni, hogy járulékbefizetők száma csökkenjen, a járulékokat ez egészségügyi kasszába kell befizetni.” Míg úgy tűnik, a rendvédelmi dolgozók és a pedagógusok béremelésére a jelen gazdasági helyzetben is talál forrást a kormány, az egészségügyi szakdolgozók esetében ez már nem igaz – derült ki a kabinetminiszter egyik válaszából.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Ajánlott cikkek