További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Májustól újabb 14 kórházba rendelt ki a kormányzat költségvetési felügyelőket

A többletfoglalkoztatás toplistáját vezető orvos például egyidejűleg kilenc helyen dolgozott, de volt, aki egyetlen hónapban 1528 munkaóráért kapott bért.

hirdetés

Már összesen 44 kórházban, az államiak csaknem felében segítik majd a gazdálkodást - egyelőre szeptemberig -  a költségvetési felügyelők, miután májustól újabb 14 kórházba rendelt ki a kormányzat ilyeneket – értesülhettek a friss pénzügyminiszteri döntésről az érintett kórházi vezetők Mátraházán, a Magyar Kórházszövetség kongresszusán. Felügyelő érkezik például a Borsod-Abaúj Vármegyei kórházba, Miskolcra, a kecskeméti, a soproni, a komáromi és a dunaújvárosi intézménybe.

Az ellenőröknek két feladatuk van: vizsgálják, hogy az adósság törlesztésre szánt állami forrásokat mire, milyen sorrendben költik az intézmények, illetve adatokat gyűjtenek arról, hogy milyen hatással van az infláció az egészségügyben felhasznált eszközök, anyagok árára. Olyan számokra is kíváncsiak, amelyekből kiderül, hogy a júniusig rendszerbe érkező 100 milliárd forint hogyan javítja a működést. Külön feladatuk a költségvetési felügyelőknek - a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium együttes utasítására - a szakdolgozói bérek vizsgálata. Legutóbbi bérvizsgálatuk során - amely csak néhány intézményt érintett - összesen hét és félezer dolgozó javadalmazását elemezték.

A többletfoglalkoztatás toplistáját vezető orvos például egyidejűleg kilenc helyen dolgozott és találtak olyan szakembert is a rendszerben, aki egyetlen hónapban 1528 munkaóráért kapott bért. Gádoros Csaba megjegyezte: óriási a kreativitás, ha arról van szó, hogy egy-egy intézményben még milyen pozíciókat lehet létrehozni. Példaként említette a kórházak menedzsmentjét, amelyekben olykor tudományos, műszaki, minőségügyi, oktatási, jogi, humánpolitikai, ellátásszervezési, kommunikációs, kreatív igazgatói posztot is találtak egyetlen intézményben.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Népszava

Ajánlott cikkek