További cikkek a Szakmapolitika rovatból

MOK: törvényellenes a kórházigazgató által kiadott utasítás

Az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben.

hirdetés

A Magyar Orvosi Kamara Elnöksége azonnali hatállyal felszólítja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatóját, hogy törvényellenes utasításokat ne adjon beosztott orvosainak, őket törvényszegésre ne buzdítsa - tudatta a köztestület elnöksége közleményben.

Mint írták, a főigazgató a részlegvezetőknek írt levelében ezt írja a másodállások engedélyeztetése kapcsán: "a közvetlen munkahelyi vezetők csak azoknak a dolgozóknak a kérelmét támogassák – privát szférában történő tevékenység folytatására vonatkozó engedély kérés esetén –, akik az önként vállalt túlmunka keret maximumában közreműködnek a kórházzal.

Ez a 2003. évi LXXXIV. törvény 12/B. § (2) bekezdésében foglaltak súlyos megszegésének minősül, ugyanis: "az egészségügyi dolgozó többletmunka vállalására nem kényszeríthető, jogos érdeke ezzel összefüggésben nem csorbítható, érdekérvényesítési lehetősége nem korlátozható. Az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben."

A Kamara minden jogi lépést meg fog tenni, támogatást és jogi képviseletet biztosít minden tagjának, amennyiben bárki törvénytelen eszközökkel kényszeríti vagy fenyegeti az önként vállalt többletmunka (ÖVT), vagy egyéb szerződés aláírására - írták. Biztatjuk az orvosokat, hogy a társadalom közös céljának elérése érdekében maradjanak továbbra is kamarai tagok, mert a kényszerítés, megfélemlítés és presszió ellen csak közösen, erős Kamarával tudunk fellépni - tették hozzá.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MOK

Ajánlott cikkek