További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Nem enyhül a tiltakozás Pest megyében az új ügyeleti rendszer miatt

Villámcsapásként érte őket február elsején, hogy egy 1,3 millió lakosú megye 52 ügyeleti pontjából mindössze 18 marad meg.

hirdetés

Nem adják fel a Pest megyei polgármesterek, a lakossági vélemények, tapasztalatok nyilvános gyűjtésétől remélik az új ügyeleti rendszer változását – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökségi ülését követő sajtóbeszélgetésen szerdán. Az érintett polgármesterek – mint mondták – erősen bíznak abban a kormányzati ígéretben, hogy ha indokolt, változtatnak azon, hogy 52-ből 18 ellátóhely marad 1,3 millió lakosra - tudósított a népszava.hu.

– Az egészségügy átalakításával kapcsolatban a MÖSZ többször is kért egyeztetést a Belügyminisztériumtól, ám ezeken a fórumokon az önkormányzati szakrendelők államosítását nem támogattuk, és az alapellátási ügyelet átalakításával kapcsolatban is számtalan aggályunkat jeleztünk – mondta Gémesi György. – Ehhez képest derült égből villámcsapásként ért bennünket február elsején, hogy egy 1,3 millió lakosú megye 52 ügyeleti pontjából mindössze 18 marad meg. Azaz a korábbinál jóval szűkebbé vált az ügyeleti szolgáltatás, benne a gyermekorvosi ellátás is, amit mostanra mindössze három helyen Érden, Vácon és Cegléden lehet csak ügyeleti időben elérni.

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere felidézte: január 18-án, a szentendrei városház terme zsúfolásig volt háziorvosokkal, az Országos Mentőszolgálat képviselőivel, valamint itt volt az országos tisztifőorvos is. Mint fogalmazott, izgalmas kérdezz-felelek csata zajlott a háziorvosok, a mentőszolgálat és a tisztifőorvos között, de akkor sem derült ki, hogy pontosan miként fog az új rendszer működni.

„Akkor is elmondtam, tudomásul vesszük, hogy jelen pillanatban ezen a döntésen változtatni nem tudunk, viszont arra kértem minden jelenlévőt, hogy ebből a keretrendszerből hozzuk ki a lehető legjobb működést. És abba kapaszkodtunk mindannyian amit Gulyás Gergely kancellária miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondott, hogy van lehetőség a változtatásra.” Hozzátette: elindítottak a szentendre.hu oldalon egy kérdőíves rendszert, várjuk azok a véleményét, akik már találkozhattak az új ügyelettel. Mint mondta, a szentendrei járásban már a terepviszonyok miatt sem mindegy, hogy hol van ügyleti pont.

Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere lapunknak arról beszélt, hogy az Alaptörvény egyik passzusa szerint olyan ügyekben, ahol az állampolgár ellátásában az államnak és az önkormányzatoknak is van feladatuk, kötelező együttműködni. Az viszont nem együttműködés szerinte, hogy közlik, mi lesz, miközben egyébként az utolsó pillanatig az önkormányzatok látták el 24 órában az ügyeletet. Gulyás Gergely a múlt héten a Kormányinfón, azt mondta: önkormányzatoknak van lehetőségük arra, hogy magánszolgáltatóval biztosítsanak ügyeleti, sürgősségi ellátást. Csakhogy ennek a jogi lehetőségét megszüntették.

„Hiába írtam még a Kormányinfó után rögtön Gulyás Gergőnek egy levelet és kértem, jelezze milyen jogszabály teszi lehetővé, hogy azt tehessük, amit mond, választ a mai napig nem kaptunk” - mondta Wittinghoff Tamás.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

népszava.hu

Ajánlott cikkek