További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Nógrádban is elindul az új ügyeleti rendszer decemberben

Mára már 15 vármegyében működik az új ügyelet és összesen 191 ezer beteget láttak el.

hirdetés

Teljesen megváltozik az alapellátási ügyeleti rendszer megyénkben december 1-től, amelynek részeként új központi telefonszám lép életbe és háziorvosi ügyeletet, valamint sürgősségi ellátást is biztosítanak majd - írja a nool.hu.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy miért is volt szükség az új rendszer bevezetésére.– Az elmúlt évtizedekben kaotikussá és fenntarthatatlanná vált az alapellátási ügyeleti rendszer, a betegek sok helyen panaszkodtak az ellátásra. Gyakran előfordult, hogy nem tudták elérni az ügyeletet, az ellátás akadozott, a szakmai minőség pedig alatta maradt az elvárhatónak. Azért született meg ez az új egységes rendszer, hogy a betegek a számukra egyszerűen elérhető és minőségbiztosított ellátást kapják – közölte Győrfi Pál. Hozzátette: az új, egységes ügyeleti rendszer elemeit másfél éven keresztül Hajdú-Bihar vármegyében elemezték, majd idén február 1-től fokozatosan vezetik be a vármegyékben. Mára már 15 vármegyében működik az új ügyelet és összesen 191 ezer beteget láttak el. A tapasztalat azt mutatta, hogy 16 és 22 óra között leginkább háziorvosi problémák miatt keresik fel az ügyeletet, viszont akik este 22 óra után hívják az ügyeletet, ők általában valóban akut, néha súlyos probléma miatt teszik azt. Az új rendszer éppen így épül fel és nyújt megoldást, hiszen a háziorvosok 16 és 22 óra között látnak majd el ügyeletet Nógrád vármegyében, összesen négy telephelyen, így Pásztón, Szécsényben, Balassagyarmaton és Salgótarjánban.

Az éjszakai órákban is működni fog két ügyeleti telephely – Salgótarjánban és Balassagyarmaton –, ahol fogadják a betegeket, de azt tanácsolják, hogy éjszaka ne induljanak el sehova, előbb hívják fel a 1830-as telefonszámot és a szakember a beteg számára a legjobb megoldást fogja választani: ha kell, az ügyelet vagy a mentő megy majd ki az adott helyszínre és látja el a beteget.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

nool.hu

Ajánlott cikkek