Maradnak a hosszú várólisták

Az egyes ellátási szinteket megnézve látszik, hogy több területen is hamarosan beüthet a humánerőforrás hiányának problémája.

Aligha várható, hogy a nyáron rövidülnek az egészségügyben a várólisták, amelyeken kétszer annyian vannak, mint 2019-ben – mondja Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász az Új Egyenlőség podcastjában. Szerinte sem az orvosok, sem az intézmények nem érdekeltek, hogy minél több beavatkozást végezzenek el, ráadásul komoly szakdolgozó-hiány is van - idézte a beszélgetést a népszava.hu.

Szerinte az elmúlt 12 évben rossz kormányzati döntések sorozatát hozták a rendszer működése szempontjából. A kormány különösen az utóbbi időben sok közpénzt belerakott a rendszerbe a béremelésekre, „mégsem lehetünk nyugodtak”. Ezt ugyanis az orvosbérekre adták, de ebből a betegeknek nem lett haszna, sőt, a rendszer működése rosszabbá vált azzal, hogy egységes bérek vannak az orvosoknál.

„Az elmúlt időszakban a szolgáltatórendszer a szétesettségnek soha nem látott állapotát mutatta fel, és ez megmutatkozik a várakozási időkben is” – fogalmazott Sinkó Eszter. Nem csak a hivatalos várólistákról van szó, amelyeknél a 2019-es állapot duplázását látni (vagyis az akkori várakozási listán lévő emberek száma megduplázódott), hanem az is lényeges, hogy sokakat nem raktak a várólistára sem. – Sok embert elhárítanak azzal, hogy nem kerülhet várólistára, és olyan időpontokat adnak meg, ami teljesen irracionális az ellátás szempontjából. Ezért is van, hogy tömegek mennek a magánellátás felé – tette hozzá.

– Nincs ösztönző a rendszerben jelenleg, hogy nagyobb teljesítményt nyújtsanak az intézmények. Az orvosok egységes béren vannak, így nem érdekeltek abban, hogy minél több beavatkozást végezzenek el, illetve átlagfinanszírozás van, így az intézmények sem érdekeltek, hogy minél több beavatkozás legyen. Hozzá kell nyúlni Sinkó Eszter szerint a teljesítményértékelési rendszerhez, illetve hozzá kell nyúlni az egységes orvosbérekhez és ott is plusz ösztönzőket bevezetni - mondta Sinkó Eszter.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

népszava.hu

Ajánlott cikkek