További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Szakdolgozók nélkül nincs sikeres gyógyítás

Egészségügyi szakdolgozók cseréltek tapasztalatot és bővítették tudásukat a VII. Juhász Zsuzsa Szakdolgozói Konferencián a Debreceni Egyetem Klinikai Központban augusztus 31-én. A kongresszuson adták át az egykori kiváló ápolónőről elnevezett életműdíjat.

hirdetés

- Szakdolgozók nélkül a magyar egészségügyi ellátásról, az orvosok munkájáról nem lehet beszélni. Olyan pillérei az egészségügyi ellátó tevékenységnek, hogy nélkülük nemcsak a sikeres gyógyító munka, hanem itt a Debreceni Egyetemen, az oktatás és a kutatás is elképzelhetetlen – fogalmazott Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke a VII. Juhász Zsuzsa Szakdolgozói Konferencia pénteki megnyitóján.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában 2100 egészségügyi szakdolgozó vesz részt az ápolási munkában. Az egész napos szakmai tanácskozás számukra nyújt továbbképzési lehetőséget, valamint alkalmat teremt egymás szakterületeinek jobb megismerésére, az új eljárások ismertetésére.

- Az idei konferencián csaknem 250 szakdolgozó vett részt, 4 szekcióban 22 előadás hangzott el, amelyek az egészségügy teljes ápolási oldalát lefedték, a prevenciótól a diagnosztikán és a terápián keresztül a rehabilitációig. Idén először a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház is bemutatkozott két előadással – tájékoztatott Gál Mária.

A Klinikai Központ ápolási és szakdolgozói alelnöke az országban egyedülállónak nevezte a rendezvényt, mivel az a kortárs ápoló, Juhász Zsuzsa tiszteletére létrehozott emlékdíj átadása köré szerveződik.

Az egykori I.sz. Belgyógyászati Klinika vezető ápolója a klinikai betegápolás emblematikus alakja, aki 16 éves korától haláláig a betegellátásnak, a klinikának szentelt életét. A Juhász Zsuzsáról elnevezett emlékdíjat idén a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika klinikai vezető ápolója kapta.

Zsámboki Judit 1981-től dolgozik az intézményben, pályafutását szülésznőként kezdte, majd 1986-ban intenzív betegápoló szakasszisztensi 2003-ban diplomás ápolói végzettséget szerzett. Tíz éve ellátott klinikai vezető ápolói feladatai mellett aktívan részt vesz az ápolótanulók, szülésznők, gyógytornászok és orvostanhallgatók képzésében és vizsgáztatásában, valamint az új munkatársak szakmai, gyakorlati oktatásában. Az egészségügyben eltöltött csaknem négy évtizedes áldozatos munkáját köszönte meg a Klinikai Központ az emlékdíjjal.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

DOTE

Ajánlott cikkek