Szócska Miklós: megerősítenék a mentőszolgálatot

A Semmelweis-terv című előadásában az államtitkár kiemelte, hogy a sürgősségben fontos kérdés a szakemberellátás. Véleménye szerint a problémát megoldhatná az, ha a mentőszolgálati és a sürgősségi osztályok csapatai egy forgórendszerben dolgoznának. Ez viszont jelenleg még egy vitatott kérdés - tette hozzá.

Szócska Miklós: megerősítenék a mentőszolgálatot Egészségpolitika - a Semmelweis-terv című előadásában az államtitkár kiemelte, hogy a sürgősségben fontos kérdés a szakemberellátás. Véleménye szerint a problémát megoldhatná az, ha a mentőszolgálati és a sürgősségi osztályok csapatai egy forgórendszerben dolgoznának. Ez viszont jelenleg még egy vitatott kérdés - tette hozzá.

Az emberi erőforrás hiányával kapcsolatban úgy fogalmazott: "életpálya és sok pénz nélkül nem fogunk tudni kilábalni ebből a depresszióból". Utalt a rezidensek zöldkeresztes ötletére - eszerint a rezidensek magasabb bér ellenében nem fogadnának el hálapénzt, s ezt zöld kereszt kitűzésével jeleznék -, ehhez fűződően Szócska Miklós azt mondta, tudják, mennyibe kerülne ez a rendszer, a kérdés, hogy mikor lesz erre pénz.

A háziorvosokról szólva az államtitkár fontosnak nevezte, hogy legyen egy praxisalap, így legalább a praxisa értékét visszaadnák a háziorvosnak. Szócska Miklós szerint ily módon, a praxiskereskedelemmel befolyásolni lehetne a háziorvosi kar tragikus elöregedését is.

Egy kérdés kapcsán kitért arra, hogy az egészségügyi ágazati informatikát is központosítják és egységesítik. Erre közlése szerint azért is szükség van, mert korábban például nem tudták, mennyi a rendszer adóssága, mert nem volt egy olyan információs felület, amely ezt kiadta volna.

Az államtitkár hozzátette, hogy emellett az ágazat uniós finanszírozású fejlesztéseit is átnézték, s azok között sok olyat találtak, amely egyértelműen egy beszállítói érdek által meghatározott elképzelés milliárdos szintű finanszírozása volt. "Ennek vége!" - szögezte le Szócska Miklós.

Szerző:

PHARMINDEX Online