Sztatinok és a fertőzések?

A szeptember 12-14-én Bostonban megrendezett 50. ICAAC (Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy) konferencián közzétett kutatás készítői elismerték, hogy további kutatásokra lesz szükség annak megerősítésére, hogy a koleszterinnel való kölcsönhatásáról ismert sztatinok biztosan javasolhatók-e olyan fertőzések ellen is, mint a tüdőgyulladás vagy a szervátültetéssel járó vérmérgezés.

Dr. Reimar Thomsen, a dániai Aarthus Egyetemi Kórház kutatója elmondta, hogy a körülbelül 70 ezer tüdőgyulladásban szenvedő, köztük 7 ezer sztatint szedő betegről készített tanulmány elemzése kimutatta, hogy a sztatint szedő alcsoportban 31 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás aránya, mint a többiek esetében. A tanulmány azonban nem vette figyelembe a többtényezős nagyobb képet. A sztatinokat szedők például jellemzően fiatalabbak, egészségesebbek és tehetősebbek voltak, mint a többiek.

Thomsen szerint tehát az eredményeket óvatosan kell értelmezni. Éppen ezért óriási szükség lenne randomizált sztatinterápiás kísérletekre tüdőgyulladásban szenvedő betegek közreműködésével, hogy meg lehessen erősíteni, vagy el lehessen vetni a megfigyeléses eredményeket.

Dr. Nasia Safdar, a Wisconsin Egyetem kutatója arról számolt be, hogy kutatásai során alacsonyabb halálozási arányt figyelt meg a korábban vérmérgezésben szenvedő szervátültetett betegek esetében, akik sztatint szedtek. „Két héttel a szervátültetés után, ami fontos vízválasztó, amikor ellenőriztük a halálozást, kiderült, hogy a sztatin pozitívan befolyásolta a mortalitást” – mondta Safdar. „Az adatok érdekesek. Mindenképpen további vizsgálatokat kellene végezni. Jelen pillanatban azonban a sztatinokat nem lehet szabványos kezelésként javasolni fertőzésben szenvedő betegek számára megelőzés és kezelés céljából.”

Dr. Mathew Falagas, a görög Alpha Intézet munkatársának szepszisben szenvedő betegeken végzett kutatása is alátámasztotta, hogy a sztatinok jótékony hatást gyakoroltak a fertőzés megelőzésében és kezelésében. A kutató azonban hangsúlyozta, hogy néhány tény korlátozza az eredmények bizonyító erejét, például nagyon heterogén populációról van szó, nem ugyanazok a sztatinok és nem ugyanazok a dózisok szerepeltek, az alanyok között pedig egészségesek és krónikus betegek is előfordultak. A sztatinokat tehát a kutató szerint egyelőre nem lehet és nem szabad javasolni a fertőzések megelőzésére és kezelésére.

Szerző:

PHARMINDEX Online