Téglásy Kristóf: a második félévben kerülhet a parlament elé a nemzeti drogstratégia

Az idei év második felében kerülhet a nemzeti drogstratégia az Országgyűlés elé - mondta Téglásy Kristóf, a Szociális, Család- és Ifjúságügyekért felelős államtitkárság főosztályvezetője a fővárosban egy drogprevenciós kiállítás megnyitóján.


A XVII. kerületi közösségi házban megnyílt kiállításon a főosztályvezető elmondta: csütörtöktől (03.01.) nyilvános az úgynevezett C-lista, az új pszichoaktív anyagok jegyzéke, amellyel gátat szeretnének vetni az interneten és az Amsterdam shopokban árult designer drogok terjedésének.

A nemzeti drogstratégia kidolgozás alatt van, várhatóan az év második felében kerülhet az Országgyűlés elé - fűzte hozzá.

Téglásy Kristóf szerint nagyon fontos a megelőzés, a prevenció és a nevelés, ugyanakkor a törvényi szigor is segíthet a "drogcsapda" elkerülésében.

A megnyitón jelen volt Zacher Gábor toxikológus is, aki azt mondta, hogy az elmúlt évben több mint 140 új drog jelent meg Európában, ami komoly kihívás elé állítja a szakembereket.

Ma valójában "illegális emberkísérlet" folyik, hiszen az új drogok hatását a terjesztők sem ismerik, ezért gyakran a fogyasztóktól kérnek véleményt a szerekről - tette hozzá.

Az adatokat sorolva közölte: Magyarországon egy átlagos hétvégén(!) mintegy 350 ezer ember használ valamilyen pszichoaktív szert, évente 45 millióra tehető a szerhasználat. Évente mintegy ötezer rendőrségi eljárás indul drog miatt, és körülbelül ötszázan kerülnek kórházba szerhasználat következtében.

A szakember szerint a használt mennyiségéhez képest alacsony a droghoz köthető halálesetek száma, ezért nem feltétlenül azzal kell "riogatni" a gyerekeket, hogy mindenképpen végez velük a szer. Sokkal célravezetőbb arra figyelmeztetni, hogy a drog megváltoztatja őket, olyan eseménysorozatot indít el, amire már nem feltétlenül lesz ráhatásuk - tette hozzá.

"A jó döntésre kell tanítani a gyermekeket és fontos az őszinteség" - mondta.

A megnyitón jelen volt Riz Levente, a XVII. kerület fideszes polgármestere és Fülöp Valter, Budapest rendőrfőkapitányának bűnügyi helyettese.

Szerző:

PHARMINDEX Online