A barázdazárás

Emberi Erőforrások Minisztériuma - Egészségügyért Felelős Államtitkárság - Egészségügyi Szakmai Kollégium Érvénytelen (2018. 08. 31.)

A barázdazárás célja a barázda- és gödröcske caries megelőzése, illetve a kezdődő szuvasodási folyamat megállítása, blokkolása. A cél a fogszuvasodásra fogékony, plakkretencióra alkalmas szűk, mély gödröcskék és barázdák átformálása caries rezisztens, öntisztuló felületekké, széles, sekély barázdákká és gödröcskékké. Lezárható fogfelszínek: a kis- és nagyőrlő fogak barázdái, gödröcskéi, a frontfogak foramen coecumai.
A barázdazáró anyag plasztikus védőbevonatot képez a fogak veszélyeztetett felszínein, a kedvezőtlen anatómiájú, plakkretentív gödröcskék és barázdák területén. A barázdazáró anyag megkötése (megkeményedése) után olyan védőréteget alkot a fogakon, amely megakadályozza az ételmaradék és a baktériumok behatolását a szűk, szabálytalan lefutású barázdák és gödröcskék mélyére. A lezárás alatt rekedt mikroorganizmusok "csapdába esnek", a továbbiakban életképtelenek, mivel el vannak zárva a táplálékforrásaiktól. A sima, barázdazárt fogfelszín könnyebben és hatékonyabban tisztítható.

Típus: egészségügyi szakmai irányelv

Szerzők: <b>Társszerző Szakmai Kollégiumi Tagozat:</b><br><b>Fog- és szájbetegségek Tagozat:</b><br>- Dr. Szőke Judit (fog- és szájbetegségek fogszakorvosa, gyermekfogszakorvos), Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Budapest, Gyermekeink Egészséges Fogaiért Alapítvány, szerző, kapcsolattartó.<br><b>Véleményező Szakmai Kollégiumi Tagozat:</b><br><b>Gyermek alapellátás (házi gyermekorvostan, ifjúsági és iskolaorvostan, védőnő) Tagozat:</b><br>- Dr. Stunya Edina (csecsemő-gyermekgyógyász, iskolaorvostan és ifjúságvédelem), 18. sz. Házi Gyermekorvosi szolgálat, Miskolc, véleményező<br>- Dr. Kovács Julianna (csecsemő-gyermekgyógyász, iskolaorvostan és ifjúságvédelem szakorvos), Házi Gyermekorvosi Szolgálat, Bordány, véleményező<br><b>Szakmai társaság(ok) tanácskozási joggal:</b><br><b>Magyar Fogorvosok Egyesülete, Preventív Fogászati Társaság:</b><br>- Dr. Czeglédy Mária főorvos (fog- és szájbetegségek, gyermekfogászat szakorvosa), Kenézy Kórház és Rendelőintézet, Fogászat, Debrecen, tanácskozási joggal<br>- Dr. Földeáky Gábor (fog- és szájbetegségek, fogszabályozás szakorvosa), gyermek- és iskolafogászati ellátásban jártas fogorvos, Dr. Földeáky és Társai Kft., Kiskunfélegyháza, tanácskozási joggal<br><b>Szakmai véleményezésre az alábbi független szakértőket kérték fel:</b><br>- Prof. Dr. Nyárasdy Ida (fog- és szájbetegségek, konzerváló fogászat és protetika szakorvosa), Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar, Budapest<br>- Dr. Alberth Márta egyetemi docens (fog- és szájbetegségek, gyermekfogászat, fogszabályozás szakorvosa), Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Fogorvostudományi Kar, Debrecen

Szakterületek: Fogorvos, Gyermekfogászat

Terápiás területek: fogászat

Kulcsszavak: barázdazárásbarázdazárásbarázdazárás, caries prevenció, caries rizikó, fogak barázdái és gödröcskéi

Megjelent: 2016. 01. 19.

Feldolgozva: 2016. 10. 26.

Kapcsolódó dokumentumok: