A fejlődésneurológia és a neuroterápia

Emberi Erőforrások Minisztériuma - Egészségügyért Felelős Államtitkárság - Egészségügyi Szakmai Kollégium Érvénytelen (2020. 12. 31.)

Az irányelv egyik célja a jelenlegi hibás gyakorlat megváltoztatása, mind a paramedikális kompetencia túlértékelése vonatkozásában, mind a személyi, mind az infrastukturális hiányosságok kiküszöbölésében. A jelen irányelvben felsoroltaknak megfelelően végzett korai diagnosztika és a diagnózison alapuló individuális neuroterápia ugyanis - ellentétben a diagnózis nélkül megkezdett, paramedikális beavatkozásokkal - alapvetően változtatja meg az érintett populáció életkilátásait, beleértve a család és a társadalom terheit, és népgazdasági hatása sem elhanyagolható. Az irányelv segítségével a következők javíthatók: a fejlődésneurológiai diagnosztika és a neuroterápia eredményessége, megfelelősége, biztonságossága és költséghatékonysága.

Típus: egészségügyi szakmai irányelv

Szerzők: Társszerző Egészségügyi Szakmai Kollégiumi Tagozat(ok): 1. Csecsemő- és gyermekgyógyászat Tagozat Prof. Dr. Berényi Marianne, csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekneurológus, reilőhabilitációs szakorvos, Magyar Fejlődésneurológiai Társaság, a fejlesztőcsoport kapcsolattartója, társszerző 2. NeonatológiaTagozat Prof. Dr. Katona Ferenc, idegsebész, rehabilitációs szakorvos, Magyar Fejlődésneurológiai Társaság, Magyar Kontinencia Társaság, társszerző 3. Mozgásterápia és fizioterápia (szakdolgozói) Tagozat Szeredai Márta, gyógytornász, mentálhigiénikus, társszerző Rochlitz Ildikó, gyógytornász, Közép-Magyarországi regionális szakfelügyelő, társszerző Futó Gabriella, gyógytornász, gyógypedagógus, társszerző 4. NeurológiaTagozat Prof. Dr. Fogarasi András, csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekneurológus, klinikai elektrofiziológus szakorvos, oligofrénpedagógiaszomatopedagógia szakos gyógypedagógus, egészségügyi szakmenedzser, a Neurológia és a Magyar Epilepsia Liga képviseletében az epileptológiai vonatkozású részek társfejlesztője, társszerző 5. Szemészet Tagozat Dr. Sényi Katalin, szemész, gyermekszemész szakorvos, Magyar Gyermekszemészek és Strabológusok Társasága, társszerző 6. Fül-orr-gégészet Tagozat Prof. Dr. Tamás László, fül-orr-gégész szakorvos, társszerző 7. Traumatológia és kézsebészet Tagozat Dr. Habil. Pintér Sándor PhD, sebész, traumatológus, kézsebész szakorvos, társszerző

Szakterületek: Csecsemő- és gyermekgyógyászat

Terápiás területek: neuroterápia, fejlődésneurológia

Kulcsszavak: neuroterápia

Megjelent: 2017. 11. 13.