A felnőttkori asztma kezelésére rendelt gyógyszerek biztonságos és hatékony alkalmazását támogató gyógyszerészi tanácsadásról

Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvénytelen (2021. 04. 01.)

A közvetlen lakossági gyógyszerellátásban résztvevő gyógyszertárakban (közforgalmú gyógyszertár, fiókgyógyszertár, intézeti gyógyszertár közvetlen lakossági gyógyszerellátást végző részlege) dolgozó gyógyszerészek és szakgyógyszerészek. Jelen irányelv célja, hogy az elérhető legjobb evidenciákat felhasználva szakmai iránymutatást nyújtson a felnőttkori asztma kezelésére rendelt gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatos gyógyszerészi tanácsadáshoz, ezzel elősegítve a biztonságos és hatékony gyógyszeralkalmazást, az asztmás betegek betegség-kontrolljának és életminőségének javulását, továbbá a direkt és indirekt egészségügyi kiadások csökkentését. Az asztma diagnózisának felállítása, továbbá a gyógyszeres kezelés meghatározása és felülvizsgálata (beleértve nem kizárólag a hatóanyagok, hanem kifejezetten az inhalációs eszközök választását is) kizárólagos tüdőgyógyász szakorvosi kompetencia, ezért ezeket a lépéseket nem tárgyalja részletesen a jelen irányelv.

Típus: szakmai irányelv

Szerzők: Társszerző Egészségügyi Szakmai Kollégiumi Tagozat(ok) által delegált szakértő(k): Dr. Vida Róbert György, egyetemi tanársegéd, a fejlesztő csoport koordinátora, szerző Dr. Takács Gábor, PhD, kórházi-klinikai szakgyógyszerész, szerző Dr. Somogyi-Végh Anna kórházi-klinikai szakgyógyszerész-jelölt, szerző Dr. Lankó Erzsébet klinikai gyógyszerész, Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság szakértője, társszerző Prof. Soós Gyöngyvér, PhD, egyetemi tanár, hatástani és klinikai szakgyógyszerész, társszerző Gyógyszerellátási gyógyszerészet (gyógyszerészeti) tagozat Dr. Télessy István; gyógyszerhatástani és kórházi-klinikai szakgyógyszerész, tagozatvezető, társszerző.

Szakterületek: Gyógyszerellátás - gyógyszerészet

Terápiás területek: asthma

Kulcsszavak: asztma

Megjelent: 2018. 03. 27.