A krónikus obstruktív légúti betegség (chronic obstructive pulmonary disease, COPD) kezelésére rendelt gyógyszerkészítmények hatékony és biztonságos alkalmazására irányuló gyógyszerészi tanácsadásról

Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvénytelen (2021. 04. 01.)

A szakmai irányelv célja a közvetlen, lakossági gyógyszerellátásban részt vevő gyógyszertárak ellátó tevékenységének minőségi javítása és egységesítése a felnőttkori krónikus obstruktív tüdőbetegség vonatkozásában. Az irányelv további célja, hogy az elérhető legjobb evidenciákat felhasználva szakmai iránymutatást nyújtson a felnőttkori krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésére rendelt gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatos gyógyszerészi tanácsadáshoz, ezzel elősegítve a biztonságos és hatékony gyógyszeralkalmazást, az COPD-s betegek betegség-kontrolljának és életminőségének javulását, továbbá a direkt és indirekt egészségügyi kiadások csökkentését. A COPD diagnózisának felállítása, továbbá a gyógyszeres kezelés meghatározása és felülvizsgálata kizárólagos orvosi kompetencia, ezért ezeket a lépéseket nem tárgyalja részletesen a jelen irányelv.

Típus: szakmai irányelv

Szerzők: Társszerző Egészségügyi Szakmai Kollégiumi Tagozat(ok) által delegált szakértő(k): Dr. Somogyi-Végh Anna kórházi-klinikai szakgyógyszerész-jelölt, szerző Dr. Miseta Ildikó, kórházi-klinikai szakgyógyszerész-jelölt, szerző Dr. Vida Róbert egyetemi tanársegéd, kórházi-klinikai és gyógyszerészi gondozási szakgyógyszerész, a fejlesztő csoport koordinátora, szerző Dr. Lankó Erzsébet klinikai gyógyszerész, a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság szakértője, társszerző Prof. Soós Gyöngyvér, PhD, egyetemi tanár, hatástani és klinikai szakgyógyszerész, társszerző Gyógyszerellátási gyógyszerészet (gyógyszerészeti) tagozat Dr. Télessy István; gyógyszerhatástani és kórházi-klinikai szakgyógyszerész, tagozatvezető, társszerző.

Szakterületek: Gyógyszerellátás - gyógyszerészet

Terápiás területek: COPD

Kulcsszavak: COPD

Megjelent: 2018. 03. 27.