A szisztémás lupus erythematosus diagnosztikájáról, kezeléséről és gondozása

Emberi Erőforrások Minisztériuma - Egészségügyért Felelős Államtitkárság - Egészségügyi Szakmai Kollégium Érvénytelen (2020. 12. 31.)

Klinikai szakmai irányelvek létrehozása a szisztémás lupus erythematosus (SLE) diagnosztizálására és gondozására vonatkozik. Diagnosztikai tevékenység nem csak a kórisme felállítása során, hanem a betegek állapotának változását követendő gondozás során is történik. Ennek megfelelően az irányelv céljai, hogy az SLE kerüljön korán felismerésre, a betegutak optimálisak legyenek, és az ellátás, gondozás a megfelelő kompetencia szinten történjen, a kezelés bizonyítékokon alapuljon, hatékony legyen a mellékhatások minimalizálása mellett, a betegekben idejében felismerésre kerüljenek a krónikus szervi szövődmények és a társbetegségek, útmutatást adjon a gondozás során elvégzendő laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokra, a terápiakövetésre, kimeneti mutatókra, a korai terápia és gondozás hatására a betegek nagy része remisszióba kerüljön, legalább részlegesen munkaképes maradjon, a családi és a társadalmi életben aktívan részt vehessen, vagy legalább a betegségaktivitás minimális legyen, a legnagyobb kockázattal járó alcsoportok, így a neuropszichiátriai lupus, lupus nephritis és az antifoszfolipid szindróma korán felismerésre, kezelésre kerüljön a ma elérhető legkorszerűbb eljárások révén, valamint útmutatás történjen a nem gyógyszeres kezelésre, életmódi változtatásokra, az ismert betegség aktiváló tényezők, helyzetek elkerülésére.

Típus: egészségügyi szakmai irányelv

Szerzők: Társszerző Egészségügyi Szakmai Kollégiumi Tagozat(ok):1. Klinikai immunológia és allergológia TagozatDr. Szekanecz Zoltán, Belgyógyászat, Klinikai Immunológia és allergológia, Reumatológia, DEÁOK Reumatológiai Tanszék, tanszékvezető egyetemi tanár, társszerző (koordinátor; a tagozat tagja)Dr. Constantin Tamás, Csecsemő- és gyermekgyógyászat, Reumatológia. SE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, egyetemi adjunktus, társszerző (a tagozat tagja)Dr. Kiss Emese, Belgyógyászat, Klinikai Immunológia és allergológia, Reumatológia, ORFI, Klinikai Immunológiai, Felnőtt és gyermek reumatológiai osztály, egyetemi tanár, osztályvezető főorvos, társszerzőDr. Czirják László, Belgyógyászat, Klinikai Immunológia és allergológia, Reumatológia, PTE ÁOK Reumatológiai és Immunológiai Klinika, tanszékvezető egyetemi tanár, társszerzőDr. Kovács László, Belgyógyászat, Klinikai Immunológia és allergológia, Reumatológia, SZTE ÁOK Reumatológiai és Immunológiai Klinika, tanszékvezető egyetemi docens, társszerzőDr. Nékám Kristóf, Belgyógyászat, Klinikai Immunológia és Allergológia Klinikai Farmakológia, Budai Irgalmasrendi Kórház, Klinikai Immunológiai és Allergológiai Osztály és Szakrendelés, egyetemi tanár, társszerző (a tagozat elnöke)Dr. Szűcs Gabriella, Belgyógyászat, Klinikai Immunológia és allergológia, Reumatológia, DEÁOK Reumatológiai Tanszék, egyetemi tanár, társszerzőDr. Zeher Margit, Belgyógyászat, Klinikai Immunológia és allergológia, Reumatológia, DEÁOK Klinikai Immunológiai Tanszék, egyetemi tanár, társszerző

Szakterületek: Allergológia és klinikai immunológia

Terápiás területek: szisztémás lupus erythematosus

Kulcsszavak: szisztémás lupus erythematosus

Megjelent: 2017. 11. 04.