Magyarországi konszenzusajánlás a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében

Orv. Hetil. 2022; 163(15): 575-584. Érvényes

Kilenc magyarországi orvostársaság közös ajánlást alakított ki a D-vitamin javasolt normáltartományával, a D-vitamin-pótlás adagjával és az adagolás módjával kapcsolatban. Összefoglalták azokat a klinikai állapotokat, betegségeket, amelyek kialakulása összefüggésben lehet a D-vitamin-hiánnyal.

Magyarországon a D-vitamin-hiány - főleg a tél végére - rendkívül gyakori. A javasolt normáltartomány alsó határa 75 nmol/l, annak ellenére, hogy a hiány klinikai jelentősége főleg 50 nmol/l alatti értékeknél nyilvánvaló, ám mivel a D-vitamin pótlása a javasolt dózisban biztonságos, mindenkinél érdemes csökkenteni a D-vitamin-hiánnyal kapcsolatos egészségügyi kockázatot. A D-vitamin-pótlás célja a hiány megszüntetése. A javasolt normáltartomány 75-125 nmol/l, az ezt meghaladó tartományban a D-vitamin-adásának nincs további egyértelmű előnye. A normáltartomány fenntartásához felnőttekben napi 2000 NE bevitele javasolt az UV-B sugárzástól mentes időszakban. Gyermekeknek is javasolt a D-vitamin pótlása azokban az időszakokban és állapotokban, mint a felnőtteknek, de az adag korfüggő módon változik. D-vitamin-pótlásra D3-vitamin adása javasolt. Felnőttekben a D3-vitamin-pótlás napi, heti és havi gyakoriságú adagolással is egyformán hatásos és biztonságos. Súlyos hiányban javasolt telítő adagot alkalmazni, majd ezt követően fenntartó adagolással kell folytatni a pótlást. A D-vitamin-hiány jól ismert csontrendszeri, immunológiai és onkológiai hatásai mellett egyre több adat támasztja alá előnytelen nőgyógyászati és szülészeti hatásait is. A legerősebb érv a D-vitamin-hiány megszüntetése és a szükséges pótlás alkalmazása mellett a halálozási kockázat D-vitamin-hiányban észlelt növekedése. A konszenzusajánlás elérhető ide kattintva.

Típus: konszenzusajánlás

Szerzők: Takács István dr.; Dank Magdolna dr.; Majnik Judit dr.; Nagy György dr.; Szabó András dr.; Szabó Boglárka dr.; Szekanecz Zoltán dr.; Sziller István dr.; Toldy Erzsébet dr. ; Tislér András dr. ; Valkusz Zsuzsanna dr.; Várbíró Szabolcs dr.; Wikonkál Norbert dr.; Lakatos Péter dr.

Szakterületek: Belgyógyászat, Endokrinológia, Háziorvostan

Terápiás területek: D-vitamin

Kulcsszavak: D-vitamin

Megjelent: 2022. 04. 20.

Feldolgozva: 2022. 04. 20.