Veszélyeztető és közvetlen veszélyeztető magatartást mutató 0-18 év közötti fiatalkorúak esetében alkalmazott megelőző és korlátozó intézkedések személyi és tárgyi feltételei valamint a betegellátás folyamata az egészségügyi intézményekben

Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvénytelen (2021. 12. 01.)

Az elsődleges cél, egy általánosan alkalmazható, azonos elméleti és gyakorati alapokon nyugvó gyakorlat létrehozása. A hatókör meghatározásakor vizsgálni kell az ellátottakat és az ellátókat is. Az agresszióval járó mentális sürgősségi állapotok ellátását sokszor a mentőszolgálat, vagy a háziorvos, házi gyermekorvos kezdi. A jelen útmutató olyan általános elemeket is tartalmaz, amely mind a prehospitális, mind a kórházi szakaszban (gyermekgyógyászati, gyermek-pszichiátriai osztályon) is jól használhatók.

Típus: egészségügyi szakmai irányelv

Szerzők: Társszerző Egészségügyi Szakmai Kollégiumi Tagozatok): 1. Gyermek Pszichiátriai és Addiktológiai Tagozat Dr. Pászthy Bea PhD, gyermekpszichiáter, tagozatvezető, társszerző Külső szakértő Dr. habil. Kapornai Krisztina, Phd, gyermekpszichiáter, társszerző, 2. Csecsemő és Gyermekgyógyászat Tagozat Prof. Dr. Balla György, csecsemő- és gyermekgyógyász, tagozatvezető, társszerző Külső szakértő Dr. habil. Bereczki Csaba, Phd., csecsemő- és gyermekgyógyász, társszerző Bárkányi Annamária, pszichiátriai szakápoló és gyógy-foglalkoztató, társszerző Véleményező Egészségügyi Szakmai Kollégiumi Tagozat(ok): 1. Aneszteziológia és Intenzív terápia Tagozat Prof. Dr. Fülesdi Béla, aneszteziológus, tagozatvezető, véleményező, 2. Ápolás és Szülésznői (szakdolgozói) Tagozat Mészáros Magdolna, szülésznő, tagozatvezető, véleményező, 3. Gyermek Alapellátás (házi gyermekorvostan, ifjúsági és iskolaorvoslás)Tagozat Dr. Póta György, csecsemő- és gyermekgyógyász, tagozatvezető, véleményező, 4. Háziorvostan Tagozat Dr Szabó János, háziorvos, tagozatvezető, véleményező 5. Klinikai Szakpszichológia és Pszichoterapeuta Klinikai Szakpszichológus Tagozat Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus, tagozatvezető, véleményező 6. Oxyológia - Sürgősségi Orvostan, Toxikológia, Honvéd és Katasztrófa Orvostan Tagozat Dr. Varga Csaba, sürgősségi orvostan szakorvos, tagozatvezető, véleményező 7. Pszichiátria és Pszichoterápia Tagozat Dr. Németh Attila, pszichiáter, tagozatvezető, véleményező 8. Védőnői Tagozat Bábiné Szottfried Gabriella, védőnő, tagozatvezető, véleményező.

Szakterületek: Pszichiátria

Terápiás területek: veszélyeztető magatartás

Kulcsszavak: veszélyeztető magatartás

Megjelent: 2018. 12. 19.