Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szakterület: Reumatológia

A tuberkulózis prevenciója, diagnosztikája, terápiája és gondozása

Emberi Erőforrások Minisztériuma - Egészségügyért Felelős Államtitkárság - Egészségügyi Szakmai Kollégium

érvénytelen (2018.12.31)

A tuberkulózis (tbc) a Mycobacterium tuberculosis complexbe tartozó baktériumtörzsek által okozott megbetegedés. Általában cseppfertőzés útján terjed (a konnatális tuberkulózis kivételével), és többnyire a tüdőt betegíti meg, de más szerveket is megtámadhat. Kezelés hiányában halálos kimenetelű lehet.
Az elmúlt két évtizedben a magyar tuberkulózishelyzet legfontosabb jellemzője, hogy folyamatosan csökken a tbc-incidencia.
Gyermekkorban a mortalitás egyik leggyakoribb fertőzéses oka még mindig a tuberkulózis, különösen azokon a területeken, ahol magas a HIV-fertőzöttség. Az évente a világon észlelt több mint kilencmillió új tbc-s beteg mintegy 10 százaléka (egyes adatok szerint akár 20 százaléka is) gyermek, ez évi egy millió új gyermekkori tbc megjelenését jelenti.

Megjelenés: 2015.11.05

Feldolgozás: 2016.10.26

A rheumatoid arthritis szintetikus és biológiai betegségmódosító gyógyszerekkel történő hazai kezelése az EULAR 2016-os ajánlása alapján

Emberi Erőforrások Minisztériuma

érvényes (2021.05.01)

Az irányelv különösen ajánlott a RA szintetikus betegségmódosító gyógyszereit rendelő valamennyi reumatológus szakorvosnak, illetve a biológiai szereket kizárólagosan felíró centrumhálózati szakorvosoknak. A centrumhálózat egyes intézményeinek és orvosainak akkreditálása a megadott személyi, tárgyi és munkahelyi feltételek teljesülése esetén történt.

Megjelenés: 2018.05.22

Feldolgozás: 2019.06.25

Az axiális spondyloarthritisek kezelésére

Emberi Erőforrások Minisztériuma

érvényes (2021.05.01)

A felnőttkorú axiális spondyloarthritisben szenvedő betegek gyógykezelésével foglalkozó egészségügyi szakemberek (háziorvos, reumatológus, ortopéd-traumatológus, rehabilitátor - szakorvosok; a ko-morbidtásokat kezelő szakorvosok (szemész, bőrgyógyász, gasztroenterológus), gyógytornász-fizioterapeuták). Az ajánlás követése révén a betegek hamarabb kapnak adekvát ellátást, a kezelési elvek követése révén hosszabb ideig fenntartható egészségtől függő életminőségük, a betegségkimenet (mozgásparaméterek, gyulladásos paraméterek, komorbidtások előfordulása) kedvezőbb, és a kezelés esetleges mellékhatásai is csökkenthetők.

Megjelenés: 2018.05.22

Feldolgozás: 2019.06.25

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés