Szakterület: Sebészet

A perioperatív fájdalomcsillapításról az egynapos sebészetben

Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvénytelen (2021. 03. 01.)

A szakmai irányelv aneszteziológusok, valamint az egynapos sebészet keretében dolgozó manuális szakmák képviselőinek készült melynek segítségével megtervezhető, felépíthető a műtéti fájdalomcsillapítás. A társszakmák képviselőin kívül fontos a betegek, hozzátartozók tájékoztatása a műtét utáni fájdalomcsillapításról, amely egyik alappillére a perioperatív ellátásnak. Az irányelv a krónikus fájdalom csillapítására nem tér ki.

Megjelenés: 2017. 03. 01.
Tovább

Az egészségügyi technológia értékelés módszertanáról és ennek keretében költséghatékonysági elemzések készítéséről

Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvénytelen (2019. 12. 14.)

Az irányelv általánosságban az egészség-gazdaságtani elemzéseket készítők valamint az elemzések eredményeit felhasználók számára módszertani eszközt, segédletet nyújt. Kiemelt felhasználói célcsoport az egészségügyi technológiaértékelés folyamatának résztvevői, akik számára az irányelv a mindennapi munkavégzésükhöz nyújt egészség-gazdaságtani szakmai értelemben vett gyakorlati iránymutatást. Ezen túl az irányelvben foglaltak a különböző egészség-gazdaságtani tudományos munkák készítéséhez is útmutatást adnak. Az irányelvben foglaltak figyelembe vételével készített elemzések az azokat felhasználó döntéshozók számára lehetővé teszik, hogy racionális és a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználását eredményező döntések szülessenek. Ennek megfelelően különös jelentőséggel bír az irányelvben foglaltak finanszírozási eljárásrendek kialakításában történő alkalmazása.

Megjelenés: 2016. 12. 15.
Tovább

A nyomási fekély rizikófelmérése, prevenciója és kezelése

Belügyminisztérium - Egészségügyi Államtitkárság - Egészségügyi Szakmai Kollégium Érvényes (2027. 01. 29.)

A nyomási fekély kialakulásának megelőzése (rizikószűréssel, kényelmi eszközök és prevenciós kötszerek alkalmazásával), táplálásterápia, mobilizálás, terápia. A jelenlegi egészségügyi szakmai irányelv az adaptációt segítő ápolástudományi és ehhez szorosan kapcsolódó egyéb szakellátási (elsősorban rizikófelmérés, prevenció, sebkezelő és mozgásképesség növelő) egészségügyi teendőkkel foglalkozik. Megfogalmazza azt a közös célt, melynek érdekében a nyomási fekély megelőzéséért, kezeléséért, ápolásáért, és gondozásáért felelős szakemberek együttműködnek.

Megjelenés: 2024. 01. 30. | Feldolgozva: 2024. 02. 12.
Tovább

Az emlődaganatos betegek diagnosztikai és onko-pszichológiai ellátásáról

Belügyminisztérium - Egészségügyi Államtitkárság - Egészségügyi Szakmai Kollégium Érvényes (2027. 01. 29.)

Az irányelv érinti azokat a felnőtt nőket, illetve férfiakat, akik az emlő rosszindulatú daganat konkrét gyanúját tisztázó, vagy a diagnózist pontosító speciális vizsgálatokban, diagnosztikus eljárásokban vesznek részt, továbbá akik a daganat diagnózisa alapján kuratív, vagy palliatív célú aktív, vagy krónikus gyógykezelésben részesülnek, illetve a daganatos állapot kontrollálása, követéses gondozása alatt állnak.

Megjelenés: 2024. 01. 30. | Feldolgozva: 2024. 02. 12.
Tovább

Plasztikai sebészeti beavatkozások lege artis perioperatív diagnosztikája és sebellátása, a típusos szövődmények profilaxisa, betegbiztonsági ajánláso

Belügyminisztérium - Egészségügyi Államtitkárság - Egészségügyi Szakmai Kollégium Érvényes (2027. 01. 29.)

A plasztikai sebészet egyedülálló szakirány a sebészeti szakmák között. Az esztétikai és rekonstrukciós beteganyag két nagy csoportba sorolható: Az egyik olyan tervezhető műtétekre váró betegek csoportja, ami általában fiatal és egészséges felnőttekből áll, míg a másik csoportba a komplex kórképpel rendelkező betegek sorolhatók, akik valamilyen veleszületett vagy szerzett deformitás miatt rekonstrukciós műtétet igényelnek, mint pl. valamilyen daganatos állapot kezelése vagy baleseti sérülés utáni helyreállító műtét. A plasztikai sebészeti beavatkozások száma a világviszonylatban emelkedik, bár pontos hazai adat nem áll rendelkezésre, vélhetően hazánkban is jelen van ez a tendencia. A leggyakrabban végzett plasztikai sebészeti beavatkozások az emlő augmentációja szilikon implantátummal, a hasfal zsírszívása és az arc bőre alá történő (szubkután) speciális "filler" anyagok injekciója.

Megjelenés: 2024. 01. 30. | Feldolgozva: 2024. 02. 12.
Tovább