Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szakterület: Transzfúziológia

Az egészségügyi ellátók feladatai gyermekek bántalmazásának, elhanyagolásának gyanúja esetén

Emberi Erőforrások Minisztériuma - Egészségügyért Felelős Államtitkárság - Egészségügyi Szakmai Kollégium

érvénytelen (2019.12.31)

"Semmilyen gyermekkel szemben elkövetett erőszak nem igazolható, de minden erőszak megelőzhető".
A gyermekjogok elismerése nem fakultatív lehetőség, hanem a nemzetközi emberi jogi konvenciókból - különösen a Gyermekjogi Egyezményből - fakadó, az Európai Unió 2009 óta kötelező erejű Alapjogi Chartájának 24. cikkéből, továbbá hazánk alkotmányos előírásaiból, az Alaptörvény XVI. cikkéből is következő kötelezettség.
A "Gyermek Jogairól" szóló 1989. évi ENSZ Egyezmény külön kiemeli a gyermekek elleni erőszakkal szembeni védelemhez való jogot: 19. cikk (1). "Az Egyezményben részes államok megtesznek minden arra alkalmas, törvényhozási, közigazgatási, szociális és nevelési intézkedést, hogy megvédjék a gyermeket az erőszak, a támadás, a fizikai és lelki durvaság, az elhagyás vagy az elhanyagolás, a rossz bánásmód vagy a kizsákmányolás - ideértve a nemi erőszakot is - bármilyen formájától". A Gyermekjogi Egyezményt hazánk 1991-ben a LXIV. törvénnyel hirdette ki.
A WHO megállapítása szerint a gyermekbántalmazás és elhanyagolás nem csak társadalmi, hanem népegészségügyi probléma is.

Megjelenés: 2016.05.31

Feldolgozás: 2016.09.16

A neutropéniás felnőtt beteg fertőzéseinek megelőzéséről, diagnosztikájáról és kezeléséről

Emberi Erőforrások Minisztériuma

érvénytelen (2019.01.31)

A felnőtt hematológiai betegek ellátásával foglalkozó szakemberek, valamint egyéb szakterületek művelői, akik esetenként ezen betegek ellátásában részt vesznek. Felhasználás célja: a) A neutropéniás betegek fertőzéseinek korszerű megelőzése és kezelése. b) Ebből adódóan a betegcsoport körében a fertőzés okozta halálozás csökkentése, a tartós egészségkárosodás megelőzése, az onkohematológiai alapbetegség kezelhetőségének fenntartása. c) Az antiinfektív szerek ésszerű alkalmazása, különös tekintettel a rezisztens kórokozók kiszelektálódásának megelőzésére. d) Az infekciókontroll fontosságának hangsúlyozása. e) A csökkent ellenállóképességű betegek nagy forrásigényű terápiáinak hatékony és gazdaságos alkalmazása, kiemelve annak fontosságát, hogy a daganatok kezelésével kapcsolatos jelentős társadalmi áldozatvállalás ne váljon hiábavalóvá a fertőzéses szövődmények okozta negatív kihatások miatt. f) A kemoteràpia okozta neutropenia kialakulàsànak megelőzèse Egészségpolitikai és ellátásmenedzsment területén a betegutak megszervezése, társadalombiztosítási finanszírozási környezet kialakítása során a döntéshozatal támogatására. Javasolható minden betegnek és hozzátartozóiknak, betegképviseletek és civil szervezetek számára, akik az irányelv elolvasásával összefoglaló szakmai tájékoztatást kapnak a hazai ellátás lépéseiről.

Megjelenés: 2017.01.24

Feldolgozás: 2020.03.30

A thrombotikus thrombocítopeniás purpura (TTP és a haemolytikus uraemiás syndroma (HUS) kezeléséről

Emberi Erőforrások Minisztériuma

érvénytelen (2019.12.31)

Felhasználói célcsoport a hatókörben részletezett szakmák orvosainak napi gyakorlatához igyekszik az irányelv a legújabb bizonyítékokra épülő ajánlásokat tenni. További tágabb célcsoport, hogy az egészségügyi döntéshozók, ellátásszervezők részére áttekinthető irányvonalat biztosítson, amely a szolgáltatások tervezéséhez a legújabb bizonyítékokra épülő támpontot nyújt. Az egészségügyi szakmai irányelv javasolható minden betegnek és azok hozzátartozóiknak, betegképviseletek és civil szervezetek számára, akik az irányelv elolvasásával összefoglaló szakmai tájékoztatást kapnak a hazai ellátás lépéseiről.

Megjelenés: 2017.01.24

Feldolgozás: 2020.03.30

hirdetés