A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

1FLUART szuszpenziós injekció

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

influenza vaccine (whole virion), inactivated

  • J - SYSTEMÁS FERTŐZÉSELLENES SZEREK
  • J07 - VACCINÁK
  • J07B - VIRALIS VACCINÁK
  • J07BB - Influenza vaccinák
  • J07BB01 - Inaktivált teljes influenza vírus
hirdetés

1FLUART szuszpenziós injekció 1x0,5ml ampulla

1x0,5ml ampulla

V

OGYI-T-20970/01

1FLUART szuszpenziós injekció 20x0,5ml ampulla

20x0,5ml ampulla

V

OGYI-T-20970/04

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az 1Fluart és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A vakcina influenza fertőzések megelőzésére használható hivatalosan bejelentett járvány vagy járványveszély esetén.
A vakcina azon influenza vírustörzsek okozta fertőzések ellen nyújt védelmet, amelyek antigén szerkezete ugyanolyan vagy hasonló, mint a vakcinába beépített prototípus törzsé.
A terhesség korai szakaszában lévő nők és a be nem oltott kisgyermekek védelmére javasolt a velük egy háztartásban élők oltása.
A vakcinát a hivatalos útmutatásoknak megfelelően kell alkalmazni.
2. Tudnivalók az 1Fluart alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az 1Fluart-ot
- ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, például a tiomerzálra vagy a nyomokban visszamaradt tojásfehérjére, formaldehidre, gentamicinre, neomicinre, vankomicinre, illetve ciprofloxacinra.
- akut, lázas megbetegedés vagy heveny fertőzés esetén. Ilyen esetben a vakcina csak a tünetek elmúlta után 2-3 nappal adható be.
- 1 év alatti gyermekeknél.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az 1Fluart alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, amennyiben allergiás betegsége, korábbi vakcinációhoz kötődő túlérzékenységi reakciója, illetve súlyos szövődménye volt, továbbá immunszupresszív készítményeket alkalmaz.
A vakcinát fokozott elővigyázatossággal kell alkalmazni olyan személyek esetében, akiknél ismert fokozott görcskészség áll fenn lázas állapot esetén, mivel a vakcina mellékhatásaként láz jelentkezhet. Javasolt az oltott személy vakcinációt követő fokozott megfigyelése, illetve a láz megelőzése.
Az 1Fluart-ot semmilyen körülmények között nem szabad a vérerekbe (intravaszkulárisan) beadni!
Gyermekek
Az 1Fluart nem adható 1 év alatti gyermekeknek.
Egyéb gyógyszerek és az 1Fluart
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A 18 évesnél idősebb személyek részvételével elvégzett klinikai vizsgálat eredménye alapján a gyártó pandémiás (világjárványt okozó), illetve szezonális influenza vakcinája külön-külön végtagokon oltva egy időben alkalmazható. Más oltóanyagokkal együtt történő alkalmazásról nem állnak rendelkezésre adatok, ezért a szezonális influenza vakcinától eltérő más vakcina egyidejű alkalmazása nem javasolt.
A 3-18 év, illetve a 12-36 hónap közötti korcsoportban egyéb oltóanyagokkal történő egyidejű alkalmazásra jelenleg nem állnak rendelkezésre adatok, ezért más vakcina egyidejű alkalmazása nem javasolt.
Bizonyos esetekben, pl. ha az oltott egyén immunszupresszív terápiában részesül, nem mindig alakul ki az oltást követően az elvárt immunválasz. Immunválaszt befolyásoló készítmények szedése esetén konzultáljon kezelőorvosával.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az Engedélyezést Követő Gyógyszerbiztonsági Vizsgálat során kiemelt figyelemmel kísérték a várandós nők oltása kapcsán jelentkező terhességi, szülési, anyai és magzati nemkívánatos eseményeket.
A 2009. évi pandémiás oltási kampány során 17.200 várandós nőt oltottak be 1Fluart vakcinával. Az oltóanyaggal összefüggő anyai vagy magzati nemkívánatos eseményt nem jelentettek.
A vakcina várandós nők körében történő alkalmazásának előnyeit és lehetséges kockázatait az oltóorvosnak kell mérlegelnie a hivatalos ajánlások figyelembevételével.
A terhesség korai időszakában javasolható a terhes nők védelmére a velük egy háztartásban élők oltása.
Az 1Fluart szoptatás alatt alkalmazható.
Nem állnak rendelkezésre termékenységre vonatkozó adatok.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az 1Fluart nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Az 1Fluart tiomerzált tartalmaz
Ez a készítmény tartósítószerként tiomerzált (szerves higanyvegyület) tartalmaz, s előfordulhat, hogy Ön vagy gyermeke allergiás reakciókat észlel. Amennyiben Ön vagy gyermeke allergiás, tájékoztassa erről kezelőorvosát.
3. Hogyan kell alkalmazni az 1Fluart-ot?

Adagolás

Felnőttek és időskorúak: 1 x 0,5 ml
Alkalmazása gyermekeknél
12 év feletti serdülők: 1 x 0,5 ml
3-11 éves gyermekek: 1 x 0,25 ml
12-36 hónapos gyermekek: 1 x 0,25 ml
Az 1Fluart biztonságosságát és hatásosságát 1 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nem igazolták.
Az alkalmazás módja
Az oltóanyagot az orvos injekció formájában izomba (intramuszkulárisan) adja be.
Az 1Fluart vérerekbe történő (intravaszkuláris) beadása tilos!
Az immunizálás egyszeri oltással történik.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, ezért az oltást követően a vakcinától nem alakulhat ki influenza fertőzés.
Az oltást követő esetleges légúti betegség véletlen egybeesés következménye, és más légúti kórokozó válthatja ki.
Klinikai vizsgálatok során megfigyelt mellékhatások
Ezen reakciók mindegyike enyhe és rövid lefolyású volt, kezelés nélkül is 1-2 napon belül elmúltak. Súlyos mellékhatást nem tapasztaltak.

Felnőttek
Gyakori (100-ból 1-10 beteget érint): fájdalom, bőrpír, duzzanat és helyi megkeményedés (induráció) az oltás helyén; rossz közérzet; fáradékonyság; fejfájás; verítékezés; izomfájdalom.
Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint): hőemelkedés/láz; ízületi fájdalom; zsibbadás*; bőrpír (megelőzően kapott más oltás helyének pirosodása); ekcéma (fennálló ekcéma súlyosbodása); kiütés.

* ezek a nemkívánatos események szezonális influenza vakcinával történt együttadáskor jelentkeztek.
További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
A 12-36 hónapos gyermekek, 3-11 éves gyermekek és 12 év feletti serdülők körében klinikai vizsgálatok során jelentett mellékhatások gyakorisága a felnőttek esetében jelentett mellékhatások előfordulási gyakoriságától elhanyagolható mértékben különbözik.
A forgalomba hozatalt követően megfigyelt mellékhatások
Ezen reakciók mindegyike enyhe és rövid lefolyású volt, kezelés nélkül is 1-2 napon belül elmúltak. Súlyos mellékhatást nem tapasztaltak.
Felnőttek
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg) gyakoriság: gyengeség, oltási hely zsibbadás, hidegrázás, sápadtság, hányinger, allergiás reakciók, urticaria, bőr égő érzése, izomgyengeség, végtagfájdalom, szédülés.
Egyedi esetekben Parsonage-Turner szindróma*, parézis (kismértékű bénulás)*, nervus trochlearis parézis (az egyik szemizmot működtető ideg enyhe bénulása)*, limfadenopátia (esetenként nyirokcsomó megnagyobbodással és gyulladással járó nyirokszervi elváltozás) előfordulását, összefüggésük az oltással nem igazolt, de nem zárható ki teljes bizonyossággal.

* ezek a nemkívánatos események szezonális influenza vakcinával történt együttadáskor jelentkeztek.
Egyéb, a szakirodalom szerint lehetséges szövődmények: vérlemezke-szám csökkenése (Idiopathiás Thrombocytopeniás Purpurában szenvedő páciensnél), neuritis (ideggyulladás), faciális paresis (arcidegbénulás), agyvelőbántalom (enkefalopátia), Guillain-Barré szindróma, Gianotti-Crosti szindróma (enyhe általános tünetekkel - láz, nyirokcsomóduzzanat, máj- és lépmegnagyobbodás - és bőrtünetekkel - az arcon és a végtagokon megjelenő, nem viszkető, halvány vagy sötétvörös kiütésekkel - járó tünetegyüttes).

További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél

A 12 hónapos kornál idősebb gyermekek körében jelentett mellékhatások a felnőttek esetében jelentett mellékhatásoktól elhanyagolható mértékben különböznek.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozást végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az 1Fluart-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.
Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Az ampullán és a csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után nem alkalmazható ez a vakcina. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Felbontás után a vakcinát haladéktalanul fel kell használni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az 1Fluart
1 adag (0,5 ml) vakcina összetétele:
- A készítmény hatóanyaga
- A vakcina formaldehiddel inaktivált, pandémiás törzsből előállított, teljes viriont* tartalmaz az alábbi antigén összetétellel:
- A/California/7/2009 (H1N1) eredetű NYMC X-179/A reasszortáns törzs 6 mikrogramm HA**
- tojáson szaporított
- ** hemagglutinin
- A vakcina összetétele megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az EU pandémiás helyzetre vonatkozó ajánlásának.
- Adjuváns: alumínium-foszfát gél (max. 0,625 milligramm Al3+)
- Egyéb összetevők
Alumínium-klorid-hexahidrát, trinátrium-foszfát-dodekahidrát, kálium-klorid, tiomerzál (50 mikrogramm), dinátriumhidrogén-foszfát-dihidrát, kálium-dihidrogén-foszfát, nátrium-klorid, injekcióhoz való víz.
Milyen az 1Fluart külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehéres, enyhén opaleszkáló szuszpenzió.
0,5 ml szuszpenzió törőponttal ellátott, üveg (I. típusú) ampullába töltve.
Egy adag: egy ampulla, egy steril fecskendő és egy tű dobozban.
20, illetve 500 db ampulla dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2015. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!