A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ACCOFIL 30 millió E/0,5 ml oldatos injekció/infúzió előretöltött fecskendőben

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

filgrastim

  • L - DAGANATELLENES ÉS IMMUNMODULANS SZEREK
  • L03 - IMMUNSTIMULÁNSOK
  • L03A - IMMUNSTIMULÁNSOK
  • L03AA - Coloniastimuláló factorok
  • L03AA02 - Filgrastim
hirdetés

ACCOFIL 30 millió E/0,5 ml oldatos injekció/infúzió előretöltött fecskendőben 5x0,5ml előretöltött fecskendőben védőhüvellyel

5x0,5ml előretöltött fecskendőben védőhüvellyel

V

EU/1/14/946/008

ACCOFIL 30 millió E/0,5 ml oldatos injekció/infúzió előretöltött fecskendőben 7x0,5ml előretöltött fecskendőben védőhüvellyel + 7x alkoholos törlőkendő

7x0,5ml előretöltött fecskendőben védőhüvellyel + 7x alkoholos törlőkendő

V

20 278 Ft

EU/1/14/946/017

TB támogatás

EÜ kiemelt

100%8a1SzI

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Accofil és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer az Accofil


Az Accofil hatóanyaga a filgrasztim. A filgrasztim egy fehérje, melyet rekombináns DNS technológiával állítanak elő az Escherichia coli nevű baktériumban. A vegyület a citokineknek nevezett fehérjecsoporthoz tartozik, és nagyon hasonlít a szervezetben termelődő egyik természetes fehérjéhez (amelynek neve granulocita-kolónia stimuláló faktor (G-CSF)). A filgrasztim arra serkenti a csontvelőt (azt a szövetet, ahol az új vérsejtek termelődnek), hogy több fehérvérsejtet termeljen, amelyek segítenek a fertőzések leküzdésében.

Milyen betegségek esetén alkalmazható az Accofil

Kezelőorvosa azért írta fel Önnek az Accofil-t, hogy elősegítse, hogy szervezetében több fehérvérsejt termelődjön. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt arról, hogy miért szükséges az Accofil-kezelés. Az Accofil számos különböző állapotban használható, amelyek a következők lehetnek:

- kemoterápia
- csontvelő átültetés
- súlyos krónikus neutropénia (bizonyos fajta fehérvérsejt kórosan alacsony száma)
- neutropénia (bizonyos fajta fehérvérsejt kórosan alacsony száma), a HIV fertőzött betegeknél
- perifériás vér őssejtjeinek mobilizálása (serkenti az őssejteket, hogy a véráramba kerüljenek, majd összegyűjtve és csontvelő-átültetésnél legyenek felhasználhatók).


2. Tudnivalók az Accofil alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Accofil-t


- Ha allergiás a filgrasztimra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Accofil alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:

A kezelés előtt beszéljen kezelőorvosával, ha Önnél fennáll az alábbiak valamelyike:
- sarlósejtes vérszegénység; az Accofil sarlósejtes vérszegénységet okozhat;
- csontritkulás (csontbetegség).

Azonnal beszéljen kezelőorvosával, ha az Accofil-kezelés során az alábbiakat tapasztalja:
- fájdalom a has bal felső részén, a bal bordakosár alatt vagy a bal vállcsúcsnál (ezek a lép megnagyobbodására (szplenomegáliára) vagy repedésére utalhatnak);

- szokatlan vérzést vagy véraláfutást észlel (ezek a csökkent vérlemezkeszámra (trombocitopéniára) utaló tünetek lehetnek), amely összefüggésben állhat a csökkent véralvadási képességgel;

- hirtelen megjelenő, allergiára utaló jelek, például kiütés, viszketés vagy csalánkiütés, az arc, az ajkak, a nyelv vagy más testrészek duzzanata, légszomj, sípoló légzés vagy légzési nehézség, mivel ezek súlyos allergiás reakció jelei lehetnek.

- megduzzad az arca vagy a bokája, vér jelenik meg a vizeletében vagy barna színű vizeletet ürít, illetve ha azt veszi észre, hogy a szokásosnál kevesebb vizelete van (glomerulonefritisz).

Az előretöltött fecskendő tűvédője száraz, természetes gumit tartalmaz (egy latex-származék), amely allergiás reakciókat okozhat.

Daganatos betegeknél és egészséges donoroknál ritkán az aorta (a szívből a testbe vért szállító nagy ér) gyulladását jelentették. A tünetek közé tartozhat a láz, a hasi fájdalom, a rossz közérzet, a hátfájás és az emelkedett gyulladásos markerek. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezeket a tüneteket észleli.

A filgrasztimra adott válasz megszűnése
Amennyiben azt tapasztalja, hogy szervezete filgrasztim-kezelésre adott válasza megszűnt vagy nem marad fenn tartósan, kezelőorvosa kivizsgálja, mi lehet ennek az oka. Lehetséges, hogy szervezete a filgrasztim hatását semlegesítő ellenanyagokat termel.
Elképzelhető, hogy kezelőorvosa szoros megfigyelés alá helyezi Önt - erről a betegtájékoztató 4. pontjában olvashat.
Amennyiben Ön súlyos krónikus neutropéniában szenved, fennállhat Önnél a vérrák (leukémia, mielodiszpláziás szindróma (MDS)) kialakulásának a kockázata. Beszéljen kezelőorvosával a vérrák kialakulásának kockázatáról és arról, hogy milyen vizsgálatokat kell elvégezni. Ha Önnél vérrák alakul ki vagy valószínű ennek bekövetkezése, nem alkalmazhatja az Accofil-t, kivéve, ha kezelőorvosa ezt az utasítást adta.
Amennyiben Ön őssejtdonor, életkorának 16 és 60 év között kell lennie.

Különösen figyeljen oda a fehérvérsejteket stimuláló egyéb készítményekre
Az Accofil a fehérvérsejtek termelődését serkentő készítmények családjába tartozó gyógyszer. Az Önt kezelő egészségügyi szakembernek mindig fel kell jegyezni, pontosan melyik készítményt használja Ön.

Egyéb gyógyszerek és az Accofil

Nem kaphat Accofil-t a kemoterápiát megelőző 24 órában és az azt követő 24 órában.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Terhesség és szoptatás

Az Accofil-t nem vizsgálták terhes nőknél.

Fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön:
- terhes vagy szoptat,
- ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy
- gyermeket szeretne.

Nem ismert, hogy a filgrasztim bejut-e az anyatejbe. Ezért kezelőorvosa dönthet úgy, hogy ne használja ezt a gyógyszert, ha szoptat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Accofil kismértékben befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Ez a gyógyszer szédülést okozhat. Javasoljuk, hogy az Accofil alkalmazása után várjon egy kis ideig, hogy kiderüljön, hogy érzi magát, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne.

Az Accofil szorbitot és nátriumot tartalmaz

Ez a gyógyszer szorbitot tartalmaz. A szorbit fruktózforrás. Ha Ön (vagy gyermeke) az örökletes fruktóz intoleranciának nevezett ritka genetikai betegségben szenved, Önnél (vagy gyermekénél) nem alkalmazhatják ezt a gyógyszert. Az örökletes fruktóz intoleranciában szenvedő betegek nem tudják lebontani a gyógyszerben található fruktózt, ami súlyos mellékhatásokhoz vezethet.

A gyógyszer alkalmazása előtt tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy Ön (vagy gyermeke) örökletes fruktóz intoleranciában szenved, vagy ha gyermeke nem fogyaszthat cukros ételeket vagy italokat, mert rosszul érzi magát, hány vagy olyan kellemetlen tünetek jelentkeznek nála, mint a haspuffadás, gyomorgörcs vagy hasmenés.

Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot is tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni az Accofil-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az Ön számára szükséges Accofil adag egyrészt attól az állapottól függ, amelyre az Accofil-t kapja, másrészt a testtömegétől.

Adagolás

Accofil és kemoterápiával kapcsolatos neutropénia (bizonyos fajta fehérvérsejt kórosan alacsony száma)

A szokásos adag napi 0,5 millió egység (5 mikrogramm) testtömeg-kilogrammonként. Ha például az Ön testtömege 60 kilogramm, akkor a napi adagja 30 millió egység (300 mikrogramm) lesz. Az Accofil-kezelés szokásos időtartama körülbelül 14 nap. Bizonyos típusú betegségek esetében azonban hosszabb, akár egy hónapig tartó kezelésre is szükség lehet.

Accofil és a csontvelő átültetés

A szokásos kezdő adag naponta 1 millió egység (10 mikrogramm) testtömeg-kilogrammonként infúzió formájában. Például, ha az Ön testsúlya 60 kg, az Ön napi adagja 60 millió egység (600 mikrogramm) lesz. Ön az első adag Accofil-t rendes esetben legalább 24 órával a kemoterápiája után, és legalább 24 órával a csontvelő-transzplantáció után kapja meg. Kezelőorvosa ezután vérvizsgálatot végezhet, annak érdekében, hogy ellenőrizze a kezelés hatékonyságát, és megállapítsa, mennyi ideig kell tartania a kezelésnek.

Accofil és a súlyos krónikus neutropénia (bizonyos fajta fehérvérsejt kórosan alacsony száma)

A szokásos kezdő adag naponta 0,5 millió egység (5 mikrogramm) és 1,2 millió egység (12 mikrogramm) között van testtömeg kilogrammonként egyetlen vagy megosztott adagban. Kezelőorvosa ezután vérvizsgálatot végezhet, annak érdekében, hogy ellenőrizze a kezelés hatékonyságát, és megállapítsa az Ön számára legmegfelelőbb adagot. A neutropénia csökkentése hosszú távú Accofil-kezelést igényel.

Accofil és a neutropénia (bizonyos fajta fehérvérsejt kórosan alacsony száma), a HIV fertőzött betegeknél

A szokásos kezdő adag naponta 0,1 millió egység (1 mikrogramm) és 0,4 millió egység (4 mikrogramm) között van testtömeg kilogrammonként. Kezelőorvosa ezután rendszeres időközönként vérvizsgálatot végezhet, annak érdekében, hogy ellenőrizze a kezelés hatékonyságát. Amint a fehérvérsejtek száma visszatért a normális szintre, a kezelés gyakoriságát kevesebb, mint napi egyszeri adagra lehet csökkenteni. A vér normális fehérvérsejtszámának fenntartása érdekében hosszú távú Accofil-kezelésre is szükség lehet.

Accofil és perifériás vér őssejt-transzplantáció (őssejtek kinyerése a vérből csontvelő-átültetés céljára)

Ha Ön saját maga számára ad őssejteket, a szokásos adag naponta 0,5 millió egység (5 mikrogramm) és 1 millió egység (10 mikrogramm) között van testtömeg kilogrammonként. Az Accofil-kezelés legfeljebb 2 hétig tart. Kezelőorvosa vérvizsgálatok segítségével dönti el, hogy melyik a legalkalmasabb időpont az őssejtek begyűjtésére.

Ha Ön másnak ad őssejteket, a szokásos adag naponta 1 millió egység (10 mikrogramm) testtömeg kilogrammonként. Az Accofil-kezelés 4-5 napig tart. Kezelőorvosa vérvizsgálatok segítségével dönti el, hogy melyik a legalkalmasabb időpont az őssejtek begyűjtésére.

Hogyan kell beadni az Accofil-t

Ezt a gyógyszert vénába adott (iv.) infúzió vagy szubkután (sc.) (bőr alá adott) injekció formájában alkalmazzák.

Ha Ön ezt a készítményt bőr alá adott (szubkután) injekcióban kapja, kezelőorvosa javasolhatja, hogy tanulja meg beadni magának az injekciókat. Kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember ellátja Önt az ehhez szükséges útmutatásokkal (lásd alább az Accofil injekció beadásával kapcsolatos információt). Enélkül a képzés nélkül ne próbálja meg beadni magának az injekciót. A szükséges információk egy része megtalálható a betegtájékoztató végén, de betegsége megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen a szoros és állandó együttműködés a kezelőorvosával.

Információk az öninjekciózásról
Ez a rész információkat tartalmaz arról, hogyan adja be magának az Accofil injekciót. Fontos, hogy ne próbálja beadni magának az injekciót addig, amíg kezelőorvosától vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől nem kapta meg az ehhez szükséges speciális képzést. Ha nem biztos abban, hogyan kell beadnia saját magának a készítményt vagy bármilyen egyéb kérdése van, kérjen segítséget kezelőorvosától vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől.

Hogyan fecskendezzem be magamnak az Accofil készítményt?
Az injekciót közvetlenül a bőr alá kell beadnia magának. A befecskendezésnek ezt a módját szubkután injekciónak nevezik. Az injekciót minden nap körülbelül ugyanabban az időben kell beadnia magának.

Szükséges eszközök
A szubkután injekció beadásához szükséges eszközök:
- egy Accofil előretöltött fecskendő;
- alkoholos vagy más törlőkendő.

Mit kell tennem, mielőtt beadom magamnak az Accofil szubkután injekciót?
Gondoskodjon arról, hogy a tűvédő a fecskendőn maradjon addig, amikor már felkészült az injekció beadására.
a. Vegye ki az Accofil előretöltött fecskendőt a hűtőszekrényből.
b. Ellenőrizze az előretöltött fecskendő címkéjén látható lejárati időt (EXP). Ne használja fel a készítményt, ha a feltüntetett hónap utolsó napja már elmúlt, ha a készítményt több mint 15 napon keresztül hűtőszekrényen kívül tartotta, illetve ha az valamely egyéb módon elveszítette szavatosságát.
c. Ellenőrizze az Accofil oldat küllemét. Tiszta és színtelen folyadéknak kell lennie. Tilos felhasználni a készítményt, ha szilárd részecskék láthatók benne.
d. Kevésbé kellemetlen az injekció, ha az előretöltött fecskendőt 30 percig állni hagyja, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, vagy a fecskendőt pár percig óvatosan a kezében tartja. Semmilyen más módon ne próbálja felmelegíteni az Accofil injekciót (pl. ne tegye mikrohullámú sütőbe vagy forró vízbe).
e. Alaposan mosson kezet.
f. Keressen egy kényelmes, jól megvilágított helyet, és minden szükséges eszközt helyezzen elérhető közelségbe (az Accofil előretöltött fecskendőt és az alkoholos törlőkendőt).

Hogyan készítsem elő az Accofil injekciót?
Az Accofil befecskendezése előtt a következőket kell tennie:
Ne használja az előretöltött fecskendőt, ha kemény felületre esett.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Amennyiben az alábbiak előfordulnak a kezelés során, azonnal szóljon kezelőorvosának:
- ha gyengeséggel, vérnyomáseséssel, légzési nehézséggel, arcduzzanattal (anafilaxia), bőrkiütéssel, viszkető kiütéssel (csalánkiütés), arc-, ajak-, száj-, nyelv- vagy torokuzzanattal (angioödéma), illetve nehézlégzéssel (diszpnoé) járó allergiás reakciót tapasztal. A túlérzékenység gyakori a daganatos megbetegedésben szenvedőknél;
- ha köhög, láza és légzési nehézségei vannak (diszpnoé), mivel ezek az akut respiratorikus distressz szindróma (Adult Respiratory Distress Syndrome - ARDS) jelei lehetnek. Az ARDS nem gyakori daganatos megbetegedésben szenvedő betegeknél;
- ha fájdalmat érez a felhas bal oldalán, a bal bordaív alatt vagy a vállcsúcsban, mivel ezek a tünetek a léppel kapcsolatos problémát (lépmegnagyobbodást (szplenomegáliát) vagy a lép megrepedését) jelezhetnek.
- ha súlyos, krónikus neutropénia miatt kezelik, és vér van a vizeletében (hematuria). Kezelőorvosa rendszeresen vizeletvizsgálatot végeztethet, ha ezt a mellékhatást tapasztalja, vagy ha fehérje található a vizeletében (proteinuria).
- Amennyiben az alább felsorolt mellékhatások bármelyikét, vagy ezek együttes jelentkezését tapasztalja: duzzanat vagy püffedtség, melyhez ritkább vizeletürítés társulhat, légzési nehézség, haspuffadás és teltségérzet, általános fáradtságérzet. Ezek a tünetek általában gyorsan alakulnak ki.

Lehetséges, hogy a tünetek egy nem gyakori (100-ból 1 beteget érintő) állapot, az úgynevezett kapillárisszivárgás-szindróma tünetei. Ilyenkor a hajszálerekből a vér a testbe szivárog, és sürgős orvosi ellátásra van szükség.

- Ha az alábbi tünetek bármely kombinációját tapasztalja:
-- láz vagy hidegrázás, erőteljes fázás, gyors szívverés, zavartság vagy kábultság érzése, légszomj, erős fájdalom vagy diszkomfort érzés és nyirkos vagy izzadt bőr.

Ezek a tünetek "szepszis" (más néven "vérmérgezés") állapotát jelezhetik, egy súlyos fertőzést az egész test gyulladásos válaszával, ami életveszélyes lehet és sürgős orvosi beavatkozást igényel.

Ha vesekárosodást (glomerulonefritiszt) tapasztal. Accofil-lel kezelt betegeknél vesekárosodást tapasztaltak. Haladéktalanul értesítse kezelőorvosát, amennyiben arc- vagy bokaduzzanatot, véres vizeletet vagy barna színű vizeletet tapasztal, illetve, ha azt veszi észre, hogy a szokásosnál kevesebb a vizelete.

Az Accofil egyik nagyon gyakori mellékhatása az izmokban vagy csontokban jelentkező fájdalom (muszkuloszkeletális fájdalom), amely a szokásos fájdalomcsillapító gyógyszerekkel enyhíthető. Őssejt- vagy csontvelőátültetésen áteső betegeknél a graft versus host betegség (GvHD) léphet fel, amely a donorsejtek reakciója az átültetett sejteket befogadó beteg szervezete ellen. Tünetei közé tartozik a tenyéren és a talpon megjelenő bőrkiütés, valamint a szájban, a bélben, a májban, a bőrön, a szemen, a tüdőn, a hüvelyben és az ízületekben keletkező fekélyek és sebek. A normál őssejtdonoroknál nagyon gyakran tapasztalható a fehérvérsejtszám megemelkedése (leukocitózis), valamint a vérlemezkeszám csökkenése, melynek következtében kevésbé képes megalvadni a vér (trombocitopénia). Ezeket kezelőorvosa ellenőrizni fogja.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):
- hányás;
- hányinger;
- szokatlan hajhullás vagy a haj megritkulása (alopécia);
- fáradtság (kimerültség);
- az emésztőcsatornát a szájnyílástól a végbélnyílásig bélelő nyálkahártyán keletkező sebek és duzzanat (nyálkahártya-gyulladás);
- a vérlemezkeszám csökkenése, melynek következtében kevésbé képes megalvadni a vér (trombocitopénia);
- alacsony vörösvértestszám (vérszegénység);
- láz;
- fejfájás;
- hasmenés.

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- tüdőgyulladás (bronhitisz);
- felsőlégúti fertőzés;
- húgyúti fertőzés;
- csökkent étvágy;
- alvászavarok (inszomnia);
- szédülés;
- csökkent érzékenység, különösen a bőrben (hipoasztézia);
- bizsergés vagy zsibbadás a kezekben vagy a lábakban (paresztézia);
- alacsony vérnyomás (hipotónia);
- magas vérnyomás (hipertónia);
- köhögés;
- vér felköhögése (hemoptoé);
- fájdalom a szájban és a torokban (orofaringeális fájdalom);
- orrvérzés (episztaxis);
- székrekedés;
- fájdalom a szájban;
- májmegnagyobbodás (hepatomegália);
- kiütés;
- bőrpirosság (eritéma);
- izomgörcs;
- fájdalmas vizeletürítés (dizúria);
- mellkasi fájdalom;
- fájdalom;
- általános gyengeség (aszténia);
- általános rossz közérzet;
- kezek és lábak duzzanata (perifériás ödéma);
- a vérben található bizonyos enzimek szintjének megemelkedése;
- változások a vérkémiai értékekben;
- transzfúziós reakció.

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fehérvérsejtszám megemelkedése (leukocitózis);
- allergiás reakció (túlérzékenység);
- a beültetett csontvelő kilökődése (graft-versus-host betegség);
- vér magas húgysavszintje, amely köszvényhez vezethet (hiperurikémia);
- májkárosodás, amit a máj kisméretű ereinek elzáródása okoz (veno-okkluzív betegség);
- a tüdők nehézlégzést okozó működészavara (légzési elégtelenség);
- duzzanat és/vagy folyadék a tüdőkben (tüdővizenyő);
- tüdőgyulladás (interstíciális tüdőbetegség);
- a tüdők kóros röntgenlelete (tüdőinfiltrátumok);
- vérzés a tüdőből;
- az oxigénfelszívódás hiánya a tüdőben (hipoxia);
- pattanásos bőrkiütés (makulopapulózus bőrkiütés);
- a csontok sűrűségének csökkenésével, gyengülésével, törékenyebbé és törésre hajlamosabbá válásával járó betegése (oszteoporózis);
- reakció az injekció beadásának helyén.

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- az aorta (a szívből a testbe vért szállító nagy ér) gyulladása, lásd 2. pont;
- erős fájdalom a csontokban, mellkasban, a belekben vagy az ízületekben (sarlósejtes anémia krízissel);
- hirtelen fellépő, életveszélyes allergiás reakció (anafilaxiás reakció);
- a köszvényhez hasonló ízületi fájdalom és duzzanat (álköszvény);
- változás a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, ami duzzanatok keletkezését eredményezheti;
- a bőr ereinek gyulladása (kután vaszkulitisz);
- lázzal járó, szilvaszínű, a bőrből kiemelkedő, fájdalmas elváltozások a végtagokon, néha az arcon és a nyakon (Sweet-szindróma);
- a reumás ízületi gyulladás rosszabbodása;
- a vizelet szokatlan megváltozása;
- csökkent csontsűrűség.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Accofil-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A fecskendő címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő EXP után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!

A fecskendő kivehető a hűtőszekrényből és szobahőmérsékleten (de legfeljebb 25 °C-on) tartható egy alkalommal, ami a címkén feltüntetett lejárati időn belül befejeződik, de maximum 15 napig tart. Ezen időtartam végén a készítményt nem szabad visszatenni a hűtőbe, és meg kell semmisíteni!

A fénytől való védelem érdekében a fecskendőt tartsa a dobozában.

Ne alkalmazza az Accofil-t, ha zavaros, elszíneződött, vagy részecskéket észlel benne.

Ne tegye vissza a tűvédőt a használt tűre, mert véletlenül megszúrhatja magát. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Accofil?


- A készítmény hatóanyaga a filgrasztim. Minden egyes előretöltött fecskendő 30 millió E (300 mikrogramm) filgrasztimot tartalmaz 0,5 ml-ben, ami megfelel 0,6 mg/ml-nek.
- Egyéb összetevők az ecetsav, nátrium-hidroxid, szorbit (E420), poliszorbát 80 és injekcióhoz való víz.

Milyen az Accofil külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az Accofil tiszta, színtelen oldatos injekció vagy infúzió a hengeres részen 0,1 ml-től 1 ml-ig terjedően 1/40 nyomtatott térfogatbeosztással és tűvel ellátott előretöltött fecskendőben. Minden egyes előretöltött fecskendő 0,5 ml oldatot tartalmaz.

Az Accofil 1, 3, 5, 7 és 10 db előretöltött fecskendőt tartalmazó kiszerelésben, előre rögzített biztonsági tűvédővel vagy anélkül, és alkoholos törlőkendőkkel.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2022. 02. 15.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!