A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ADDAVEN koncentrátum oldatos infúzióhoz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

összetett: zinc chloride, sodium selenite, sodium molybdate dihydrate, sodium fluoride, potassium iodide, manganese chloride tetrahydrate, ferric chloride hexahydrate, cupric chloride dihydrate, chromium chloride

hirdetés

ADDAVEN koncentrátum oldatos infúzióhoz 20x10 ml ampullában

20x10 ml ampullában

V

OGYI-T-22891/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Addaven és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Addaven egy nyomelemeket tartalmazó gyógyszer. A nyomelemek az Ön testének rendes működéséhez szükséges vegyi anyagok nagyon kis mennyiségei. Az Addavent vénába adott cseppinfúzióban (intravénásan) alkalmazzák olyan esetekben, amikor Ön nem tud rendesen enni. Ezt a gyógyszert általában a kiegyensúlyozott intravénás táplálás részeként, fehérjékkel, zsírral, szénhidrátokkal, sókkal és vitaminokkal együtt alkalmazzák.
2. Tudnivalók az Addaven alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az Addavent:
- ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Ha bőrkiütés vagy allergiás reakciók lépnek fel Önnél (mint pl. viszketés, az ajak vagy az arc duzzanata vagy légszomj), azonnal értesítse kezelőorvosát.
- ha epekiválasztása blokkolva van;
- ha örökletes betegsége van, amely miatt a réz felhalmozódik a testében (Wilson betegség) vagy vas felhalmozódása a szervezetben (hemokromatózis).
Az Addaven 15 kg alatti testtömegű gyermekeknek nem adható.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Beszéljen kezelőorvosával, ha problémái vannak a máj- és/vagy veseműködésével.
Kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatot írhat elő, az Ön állapotának ellenőrzésére. Ha az Addaven infúzió mellett szájon át vasat szed, kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy a vas nem halmozódik-e fel az Ön testében.
A cseppinfúzióban alkalmazott vas és jód ritka esetben allergiás reakciókat okozhat. Ha az Addaven alkalmazása közben allergiás reakció lép fel Önnél, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
Egyéb gyógyszerek és az Addaven
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség és szoptatás
Terhes és szoptató nők alkalmazhatják az Addavent.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Addaven nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
3. Hogyan kell alkalmazni az Addavent?
Ezt a gyógyszert egészségügyi szakember fogja beadni Önnek.
Ezt a gyógyszet a vénájába adott cseppinfúzióban fogja megkapni.
Kezelőorvosa fogja meghatározni az Ön számára megfelelő adagot.
A készítmény ajánlott adagja felnőttek számára napi 10 ml. Amennyiben máj- vagy veseproblémája van, lehetséges, hogy kisebb adagot kap.
Mielőtt beadnák Önnek, az Addavent össze kell keverni más gyógyszerekkel. Kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember meg fognak győződni róla, hogy megfelelően van-e előkészítve.
Alkalmazása gyermekeknél
15 kg fölötti testtömegű gyermekek számára az ajánlott napi adag 0,1 ml Addaven testtömeg-kilogrammonként.
Ha az előírtnál több Addavent alkalmaztak Önnél
Nagyon valószínűtlen, hogy Ön a szükségesnél több gyógyszert kap, mivel kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember ellenőrizni fogja Önt a kezelés közben. Amennyiben mégis úgy gondolja, hogy túl sok Addavent kapott, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban bármilyen további kérdése van, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Az előírásoknak megfelelően alkalmazott Addavennel kapcsolatban nem észleltek mellékhatásokat.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: www.ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Addavent tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az ampullán feltüntetett lejárati idő (Felhasználható; Felh. v. EXP.) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Az Addaven infúzió helyes tárolásáért, használatáért és megsemmisítéséért kezelőorvosa és a kórházi gyógyszerész felelős.
Hígítás után: Az Addaven hozzáadását közvetlenül az infúzió indítása előtt kell elvégezni és 24 órán belül fel kell használni. Ha nem használják fel azonnal, a tárolási idő és a tárolási körülmények betartása a felhasználó felelőssége, és általában nem lehet hosszabb 24 óránál 2-8 °C-on tárolva, kivéve, ha a hígítás ellenőrzött és validált aszeptikus körülmények között történt.
Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Addaven?
- A készítmény hatóanyagai ampullánként (10 ml)
Króm-klorid-hexahidrát 53,3 mikrogramm
Réz-klorid-dihidrát 1,02 mg
Vas(III)-klorid-hexahidrát 5,40 mg
Mangán-klorid-terahidrát 198 mikrogramm
Kálium-jodid 166 mikrogramm
Nátrium-fluorid 2,10 mg
Nátrium-molibdát-dihidrát 48,5 mikrogramm
Vízmentes nátrium-szelenit 173 mikrogramm
Cink-klorid 10,5 mg
- Egyéb összetevők: xilit, tömény sósav, injekcióhoz való víz
Ez a gyógyszer 0,052 mmol (1,2 mg) nátriumot tartalmaz adagonként (10 ml)
Milyen az Addaven külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Addaven egy tiszta, majdnem színtelen oldat nyomelemekkel.
Az Addaven 10 ml koncentrátumot tartalmazó polipropilén ampullában kerül forgalomba, az alábbi kiszerelésben:
20×10 ml

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2015. 08. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!