A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ADEMPAS 1,5 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

riociguat

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C02 - VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐK
  • C02K - EGYÉB VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐK
  • C02KX - Egyéb antihypertensivumok
  • C02KX05 - Riociguat
hirdetés

ADEMPAS 1,5 mg filmtabletta 42x buborékcsomagolásban

42x buborékcsomagolásban

V

376 006 Ft

EU/1/13/907/007

TB támogatás

EÜ kiemelt

100%31dSz

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Adempas és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Adempas hatóanyagként riociguátot tartalmaz. A riociguát egy guanilát-cikláz (sGC) stimulátornak nevezett gyógyszer. Hatását a tüdőben lévő verőerek (azok a vérerek, amelyek a szívet a tüdővel kötik össze) tágításával fejti ki, ezáltal a szív könnyebben pumpálja át a vért a tüdőn. Az Adempas pulmonális hipertónia egyes típusaiban alkalmazható felnőtt betegek kezelésére. A pulmonalis hipertónia olyan állapot, amelyben a tüdő vérerei beszűkülnek, és ennek következtében a szívnek nehezebb a vért átpumpálni rajtuk, ami ezekben az erekben magas vérnyomáshoz vezet. Mivel a szívnek a normálisnál erősebben kell dolgoznia, pulmonális hipertóniában az emberek fáradtnak érzik magukat, szédülnek és légszomjuk alakul ki. Az Adempas a beszűkült vérerek tágításával a fizikai terhelhetőség javulásához vezet.

Az Adempas a pulmonális hipertónia alábbi két típusában használható:

- krónikus tromboembóliás pulmonális hipertónia (CTEPH)
CTEPH esetében a tüdő erei vérrögök miatt elzáródnak vagy beszűkülnek. Az Adempas olyan, CTEPH-ben szenvedő betegeknél alkalmazható, akiket nem lehet megműteni, vagy olyan betegeknél, akiknél a tüdőben észlelhető magasabb vérnyomás megmarad vagy visszatér a műtét után.
- pulmonális artériás hipertónia (PAH) egyes típusai
PAH-ban a tüdő vérereinek a fala megvastagodik és az erek beszűkülnek. Az Adempas a PAH csak bizonyos formáiban, pl: idiopátiás PAH-ban (ismeretlen eredetű PAH), örökletes PAH-ban és kötőszöveti betegség miatt kialakuló PAH-ban alkalmazható. Kezelőorvosa ezt ellenőrizni fogja. Az Adempas önmagában, illetve a PAH kezelésére használt bizonyos egyéb gyógyszerekkel együtt is alkalmazható.


2. Tudnivalók az Adempas szedése előtt

Ne szedje az Adempas-t:

- ha bizonyos gyógyszereket, úgynevezett PDE-5 gátlókat szed (mint például szildenafil, tadalafil, vardenafil). Ezeket a gyógyszereket a tüdő verőereiben lévő magas vérnyomás (PAH) vagy a merevedési zavar kezelésére alkalmazzák.
- ha súlyos májproblémája van (súlyos májkárosodás, Child-Pugh C).
- ha allergiás a riociguátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorol) egyéb összetevőjére.
- ha terhes.
- ha Ön bármilyen formában nitrátot vagy nitrogén-monoxid-képző vegyületeket szed, (például amil-nitrit); olyan gyógyszereket, amelyeket gyakran a magas vérnyomás, mellkasi fájdalom vagy szívbetegség kezelésére alkalmaznak. Ide tartoznak az ún. "poppers" partidrogok is.
- ha más szolubilis guanilát-cikláz stimulátort szed. Amennyiben nem biztos abban, hogy szolubilis guanilát-cikláz stimulátort szed-e, kérdezze meg kezelőorvosát!
- ha alacsony a vérnyomása (szisztolés vérnyomása kevesebb mint 95 Hgmm) az ezen gyógyszerrel végzett első kezelés megkezdése előtt.
- ha ismeretlen eredetű tüdőhegesedéssel társult nyomásnövekedést állapítottak meg tüdőkeringésében (idiopátiás pulmonális pneumonia).
Ha ezek közül bármelyik érvényes Önre, akkor előbb beszéljen a kezelőorvosával, és ne szedje az Adempas-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Adempas szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- a közelmúltban súlyos tüdővérzést tapasztalt, vagy ha olyan kezelésben részesült, ami a véres köpet megszüntetését célozta (hörgőartéria embolizációja).
- vérhígító gyógyszereket (véralvadásgátlókat) szed, mivel ezek tüdővérzést okozhatnak.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja Önt.
- légszomjat érez ezen gyógyszerrel való kezelés során, ezt a tüdőben felgyülemlő folyadék okozhatja. Ha ez előfordul, beszéljen kezelőorvosával.
- ha az alacsony vérnyomás (hipotenzió) bármely tünete fennáll Önnél, mint a szédülés, kábultság vagy ájulás, vagy vérnyomása csökkentésére szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket szed, amelyek növelik a vizelet kiválasztást, vagy szívproblémái vagy keringési problémái vannak. Kezelőorvosa dönthet arról, hogy megfigyeli az Ön vérnyomását. Ha 65 évesnél idősebb, nagyobb kockázata van alacsony vérnyomás kialakulására.
- ha gombafertőzés elleni készítményt (pl. ketokonazol, pozakonazol, itrakonazol) vagy HIV fertőzés kezelésére szolgáló készítményt szed (pl. abakavir, atazanavir, kobicisztát, darunavir, dolutegravir, efavirenz, elvitegravir, emtricitabin, lamivudin, rilpivirin, ritonavir és tenofovir). Kezelőorvosa ellenőrizni fogja egészségi állapotát, és mérlegelnie kell az Adempas kezdő adagjának csökkentését.
- a veséje nem működik megfelelően (kreatinin-clearance 30 ml/perc alatti), vagy ha művesekezelésben részesül, mivel ennek a gyógyszernek az alkalmazása nem javasolt.
- közepesen súlyos fokú májproblémája van (májkárosodás, Child-Pugh B).
- ezen gyógyszerrel való kezelése során dohányozni kezd vagy abbahagyja a dohányzást, mert ez befolyásolhatja a riociguát szintjét a vérében.

Csak a pulmonális artériás hipertónia (PAH) speciális típusai esetén fog Adempas-t kapni, lásd 1. pont. Nincs tapasztalat az Adempas alkalmazásával kapcsolaban a PAH egyéb típusaiban, ezért nem javasolt az Adempas alkalmazása a PAH egyéb típusaiban. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy az Adempas alkalmas-e Önnek.

Gyermekek és serdülők

Az Adempas alkalmazása (18 év alatti) gyermekeknél és serdülőknél kerülendő, mert a biztonságosságot és hatásosságot nem igazolták ebben a korcsoportban.

Egyéb gyógyszerek és az Adempas
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, különösen a következők kezelésére alkalmazottakról:
- magas vérnyomás vagy szívbetegség (mint például nitrátok és amil-nitrit, bármilyen formában vagy más szolubilis guanilát-cikláz stimulátorok), mivel ezeket a gyógyszereket nem szabad együtt szedni az Adempas-szal.
- a tüdőerekben kialakult magas vérnyomás (a tüdő verőerekben), mivel bizonyos gyógyszereket (szildenafil és tadalafil) nem szabad együtt szedni az Adempas-szal. A tüdőerekben uralkodó magas vérnyomásra (PAH) szolgáló más gyógyszerek, mint például a boszentán és az iloproszt alkalmazható Adempas-szal, de tájékoztassa orvosát.
- merevedési zavar (mint például szildenafil, tadalafil, vardenafil) mivel ezeket a gyógyszereket nem szabad együtt szedni az Adempas-szal.
- gombafertőzések (mint például a ketokonazol, a pozakonazol, az itrakonazol) vagy HIV fertőzés (mint például az abakavir, az atazanavir, a kobicisztát, a darunavir, a dolutegravir, az efavirenz, az elvitegravir, az emtricitabin, a rilpivirin vagy a ritonavir) kezelésére szolgáló gyógyszerek miatt lehet, hogy egy másik kezelési lehetőség kerül megfontolásra. Ha már szedi ezek közül valamelyik gyógyszert és elkezdi az Adempas szedését is, akkor a kezelőorvosa ellenőrizni fogja az Ön egészségi állapotát és mérlegelnie kell az Adempas kezdőadagjának csökkentését.
- HIV-fertőzés (mint például ritonavir).
- epilepszia (pl. fenitoin, karbamazepin, fenobarbitál).
- depresszió (közönséges orbáncfű).
- az átültetett szervek kilökődésének megelőzése (ciklosporin).
- ízület- és izomfájdalom (nifluminsav).
- rosszindulatú daganat (mint például erlotinib, gefitinib).
- gyomorbetegség vagy gyomorégés (savlekötők mint például
alumínium-hidroxid/magnézium-hidroxid). Ezeket a savlekötő gyógyszereket az Adempas alkalmazása előtt legalább 2 órával vagy utána legalább 1 órával kell bevenni.
- émelygés (hányinger), hányás (mint például graniszetron).

Dohányzás
Ha dohányzik, javasolt abbahagynia, mivel a dohányzás csökkentheti ennek a gyógyszernek a hatékonyságát. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha dohányzik, vagy ha a kezelés alatt hagyja abba a dohányzást.

Terhesség és szoptatás

Terhesség
Ne szedje az Adempas-t a terhesség ideje alatt. Ha fennáll a lehetősége annak, hogy Ön teherbe eshet, akkor a tabletta szedésének ideje alatt alkalmazzon megbízható fogamzásgátló módszereket. Szintén ajánlott, hogy havonta terhességi tesztet végezzen. Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Szoptatás
Ha szoptat vagy szoptatni szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mivel ez a gyógyszer árthat a gyermeknek. A készítmény alkalmazása során ne szoptasson! Kezelőorvosa Önnel együtt eldönti, hogy a szoptatást kell-e felfüggesztenie vagy az Adempas-kezelést kell-e abbahagynia.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Adempas közepes mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Olyan mellékhatásokat okozhat, mint például a szédülés. Gépjárművezetés és gépek kezelése előtt tisztában kell lennie ennek a gyógyszernek a mellékhatásaival (lásd 4. pont).

Az Adempas laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Az Adempas nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni az Adempas-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A kezelést csak olyan orvos kezdheti meg, illetve felügyelheti, aki jártás a CTEPH vagy a PAH kezelésében. A kezelés első heteiben kezelőorvosának rendszeres időközönként meg kell mérnie az Ön vérnyomását. Az Adempas különböző hatáserősségekben érhető el, és a kezelés kezdetén végzett rendszeres vérnyomásméréssel a kezelőorvosa biztosítja, hogy a megfelelő adagot szedje.

A tabletták összetört formában történő alkalmazása
Amennyiben Ön nehezen nyeli le egészben a tablettát, beszéljen kezelőorvosával, hogy milyen más módon veheti be az Adempas-t. A tabletta közvetlenül a bevétel előtt összetörhető és elkeverhető vízzel vagy pépes étellel, így például almapürével.

A készítmény ajánlott adagja
A készítmény ajánlott kezdőadagja: napi háromszor egy darab 1 mg-os tabletta, 2 héten keresztül.
A tablettát napi háromszor, körülbelül 6-8 órás időközzel kell bevenni. Általában étkezés közben vagy attól függetlenül is be lehet venni.
Azonban, ha Ön alacsony vérnyomásra (hipotónia) hajlamos, nem javasolt áttérni az Adempas étkezés közbeni bevételéről az Adempas étkezéstől független bevételére, mert ez hatással lehet az Ön gyógyszerre adott válaszára.

Kezelőorvosa 2 hetente fogja emelni az adagot a maximális napi háromszor 2,5 mg-ra (a maximális napi adag 7,5 mg), hacsak nem tapasztal valamilyen mellékhatást vagy nagyon alacsony vérnyomást. Ebben az esetben kezelőorvosa abban a legnagyobb adagban fogja Önnek rendelni az Adempas-t, amellyel még panaszmentes marad. Néhány betegnél a napi háromszor alkalmazott alacsonyabb adag is elegendő lehet, és az optimális adagot a kezelőorvosa fogja megállapítani.

Különleges megfontolások vese- vagy májproblémában szenvedő betegeknél
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha vese- vagy májproblémája van. Lehetséges, hogy az adagját módosítani kell. Ha súlyos májproblémája van (Child-Pugh C), ne szedje az Adempas-t.

65 évesek vagy idősebbek

Ha Ön 65 éves vagy idősebb, akkor orvosa az Adempas adagját fokozott elővigyázatossággal fogja beállítani, mert Önnél magasabb az alacsony vérnyomás kockázata.

Különleges megfontolások dohányzók részére
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezen gyógyszerrel való kezelése során dohányozni kezd vagy abbahagyja a dohányzást. Lehetséges, hogy az adagját módosítani kell.

Ha az előírtnál több Adempas-t vett be
Ha az előírtnál több tablettát vett be, és bármilyen mellékhatást tapasztal (lásd 4. pont), akkor beszéljen kezelőorvosával. Ha a vérnyomása leesik (ami szédülést okozhat), akkor azonnali orvosi ellátásra lehet szüksége.

Ha elfelejtette bevenni az Adempas-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ha kimarad egy adag, akkor folytassa a terv szerinti következő adaggal.

Ha idő előtt abbahagyja az Adempas szedését
Ne hagyja abba ennek a gyógyszernek a szedését anélkül, hogy előtte beszélt volna a kezelőorvosával, mivel ez a gyógyszer megakadályozza a betegség súlyosbodását. Ha a kezelést 3 napra vagy annál hosszabb időre le kell állítani, akkor a kezelés újrakezdése előtt beszéljen kezelőorvosával.

Ha épp átállás közben van szildenafil vagy tadalfil és Adempas között
- Ha épp befejezi a szildenafil szedését, legalább 24 órát kell várnia, mielőtt beveszi az Adempas-t.
- Ha épp befejezi a tadalafil szedését, legalább 48 órát kell várnia, mielőtt beveszi az Adempas-t.
- Ha épp befejezi az Adempas szedését, hogy átváltson egy másik úgynevezett PDE-5 gátló gyógyszerre (pl.: szildenafil vagy tadalafil), legalább 24 órát kell várnia az Adempas legutolsó adagja után, mielőtt bevenné a PDE-5 gátlót.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A legsúlyosabb mellékhatások az alábbiak:
- véres köpet (hemoptoe) (gyakori mellékhatás, 10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet),
- akut tüdővérzés (pulmonáris hemorrágia), ami azt eredményezheti, hogy vért köhög fel. Végzetes kimenetelű eseteket is észleltek (nem gyakori mellékhatás, 100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet).
Ezek előfordulása esetén haladéktalanul lépjen kapcsolatba a kezelőorvosával, mivel sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége.

A lehetséges mellékhatások felsorolása:


Nagyon gyakori:
10 betegből több mint 1 beteget érinthet
- fejfájás
- szédülés
- emésztési zavar (diszpepszia)
- végtagduzzanat (perifériális ödéma)
- hasmenés
- hányinger vagy hányás

Gyakori: 10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet
- a gyomor gyulladása (gasztritisz)
- az emésztőszervrendszer gyulladása (gasztroenteritisz)
- a vörösvértestek számának csökkenése (anémia), amely sápadt bőr, gyengeség vagy légszomj formájában jelentkezhet
- rendszertelen, erős vagy szapora szívverés érzése (palpitáció)
- alacsony vérnyomás (hipotenzió)
- orrvérzés (episztaxis)
- az orron keresztüli légzés nehezítettsége (orrdugulás)
- gyomor-, bél- vagy hasi fájdalom (gasztrointesztinális és abdominális fájdalom)
- gyomorégés (nyelőcső reflux betegség)
- nyelési nehézség (diszfágia)
- székrekedés
- puffadás (hasi disztenzió)

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Adempas-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Adempas?

- A készítmény hatóanyaga a riociguát.
Adempas 0,5 mg filmtabletta
0,5 mg riociguátot tartalmaz filmtablettánként.
Adempas 1 mg filmtabletta
1 mg riociguátot tartalmaz filmtablettánként.
Adempas 1,5 mg filmtabletta
1,5 mg riociguátot tartalmaz filmtablettánként.
Adempas 2 mg filmtabletta
2 mg riociguátot tartalmaz filmtablettánként.
Adempas 2,5 mg filmtabletta
2,5 mg riociguátot tartalmaz filmtablettánként.

- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon (B típus), hipromellóz 5cP, laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát és nátrium-laurilszulfát (a laktózzal kapcsolatos további információért lásd a 2. pont végét).
Filmbevonat*: hidroxipropil-cellulóz, hipromellóz 3cP, propilén-glikol (E 1520) és titán-dioxid (E 171).
*az Adempas 1 mg, 1,5 mg tabletták az alábbiakat is tartalmazzák: sárga vas-oxid (E 172)
*az Adempas 2 mg és 2,5 mg tabletták az alábbiakat is tartalmazzák: sárga vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E 172).

Milyen az Adempas külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az Adempas egy filmtabletta: Adempas 0,5 mg filmtabletta
- Fehér, lekerekített, mindkét oldalán domború, 6 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán a Bayer kereszttel, a másik oldalán 0,5 és "R" jelzésekkel.
Adempas 1 mg filmtabletta
- Halványsárga, lekerekített, mindkét oldalán domború, 6 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán a Bayer kereszttel, a másik oldalán 1 és "R" jelzésekkel.
Adempas 1,5 mg filmtabletta
- Sárgás narancssárga, lekerekített, mindkét oldalán domború, 6 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán a Bayer kereszttel, a másik oldalán 1,5 és "R" jelzésekkel.
Adempas 2 mg filmtabletta
- Halványnarancssárga, lekerekített, mindkét oldalán domború, 6 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán a Bayer kereszttel, a másik oldalán 2 és "R" jelzésekkel.
Adempas 2,5 mg filmtabletta
- Vöröses narancssárga, lekerekített, mindkét oldalán domború, 6 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán a Bayer kereszttel, a másik oldalán 2,5 és "R" jelzésekkel.

Az alábbi kiszerelésekben kaphatók:
- 42 tabletta: két, átlátszó, naptáras buborékcsomagolás, egyenként 21 tablettával.
- 84 tabletta: négy, átlátszó, naptáras buborékcsomagolás, egyenként 21 tablettával.
- 90 tabletta: öt, átlátszó buborékcsomagolás, egyenként 18 tablettával.
- 294 tabletta: tizennégy, átlátszó, naptáras buborékcsomagolás, egyenként 21 tablettával. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2021. 11. 26.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!