A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ADEXOR PROLONG 40 mg retard kemény kapszula

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

trimetazidine

trimetazidine 40 mg retard kemény kapszula

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C01 - SZÍVRE HATÓ SZEREK
  • C01E - EGYÉB SZÍVGYÓGYSZEREK
  • C01EB - Egyéb szívgyógyszerek
  • C01EB15 - Trimetazidine
hirdetés

ADEXOR PROLONG 40 mg retard kemény kapszula 30x buborékcsomagolásban

30x buborékcsomagolásban

V

1 340 Ft

OGYI-T-9067/02

TB támogatás

ADEXOR PROLONG 40 mg retard kemény kapszula 90x buborékcsomagolásban

90x buborékcsomagolásban

V

3 844 Ft

OGYI-T-9067/04

TB támogatás

EÜ emelt

50%10SzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Adexor Prolong retard kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ez a készítmény más gyógyszerekkel együtt adva a koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom (angina pektorisz) kezelésére használható felnőtteknél.
2. Tudnivalók az Adexor Prolong retard kemény kapszula szedése előtt

Ne szedje az Adexor Prolong retard kemény kapszulát
- ha allergiás a trimetazidinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Parkinson-kórban szenved (a mozgások szabályozását érintő idegrendszeri betegség, ami remegéssel, merev testtartással, lassú mozdulatokkal, csoszogó léptekkel és bizonytalan járással jár),
- ha súlyos vesebetegségben szenved.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Adexor Prolong retard kemény kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ez a gyógyszer nem használható anginás rohamok, illetve szívroham kezelésére, sem mellkasi fájdalom (instabil angina pektorisz) kezdeti gyógyítására.
Anginás roham esetén forduljon kezelőorvosához. Vizsgálatokra lehet szüksége és valószínűleg változtatni fognak a kezelésén.
Ez a gyógyszer súlyosbíthat olyan tüneteket, mint a remegés, merev testtartás, lassú mozdulatok és csoszogás, bizonytalan járás, különösen idős betegek esetén. Ilyen tünetek jelentkezése esetén értesítse kezelőorvosát, aki felül fogja vizsgálni a kezelését.
Súlyos májelégtelenségben a készítmény csak egyedi orvosi elbírálás alapján alkalmazható.
Gyermekek és serdülők
Az Adexor Prolong retard kemény kapszula szedése 18 éves kor alatti gyermekek és serdülők számára nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és az Adexor Prolong retard kemény kapszula
Egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatás nem ismert.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Az Adexor Prolong retard kemény kapszula egyidejű bevétele étellel és itallal
Az Adexor Prolong retard kemény kapszula bevehető étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség alatt az Adexor Prolong retard kemény kapszula alkalmazása kerülendő. Amennyiben a készítmény alkalmazását követően derül fény terhességére, kérje ki kezelőorvosa véleményét. Csak kezelőorvosa dönthet a készítmény további alkalmazásáról.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nem ismert, hogy a trimetazidin kiválasztódik-e az anyatejbe, ezért a szoptatás időszaka alatt alkalmazása kerülendő.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a gyógyszer szédülést és álmosságot okozhat, amik ronthatják a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Az Adexor Prolong retard kemény kapszula szacharózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Adexor Prolong retard kemény kapszulát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja reggel egy kapszula.
Az Adexor Prolong retard kemény kapszulát szájon át, egészben, felnyitás nélkül, egy pohár vízzel kell bevenni étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül.
Ha vesebetegségben szenved vagy 75 évnél idősebb, lehetséges, hogy kezelőorvosa módosítani fogja a gyógyszer adagolását.
Ha az előírtnál több Adexor Prolong retard kemény kapszulát vett be
Ha az előírtnál több Adexor Prolong retard kemény kapszulát vett be, haladéktalanul forduljon tanácsért orvosához vagy a legközelebbi kórház sürgősségi betegellátó részlegéhez. Vigye magával a gyógyszer dobozát!
Ha elfelejtette bevenni az Adexor Prolong retard kemény kapszulát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a kihagyott adagot, amint eszébe jut, majd folytassa alkalmazását a megszokott időpontokban.
Ha idő előtt abbahagyja az Adexor Prolong retard kemény kapszula szedését
A kezelőorvosa által előírt ideig szedje gyógyszerét. Ha szeretné abbahagyni, beszélje meg kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori (100-ból 1-10 beteget érinthet):
Szédülés, fejfájás, hasi fájdalom, hasmenés, emésztési zavar, hányinger, hányás, kiütés, viszketés, csalánkiütés és gyengeségérzés.
Ritka (10000-ből 1-10 beteget érinthet):
Szívdobogás érzés, soron kívüli szívdobbanások (extraszisztole), szapora szívverés, hirtelen felálláskor kialakuló alacsony vérnyomás, amit rosszullét, szédülés, összeesés kísérhet, bágyadtság, általános rosszullét-érzés, szédülés, kipirulás.
Nem ismert gyakoriságú (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
Idegrendszeri (úgynevezett parkinsonos) tünetek jelentkezhetnek, mint például szokatlan mozdulatok, úgymint a kezek és ujjak remegése és rángása, a test rángatózó mozgása, csoszogó járás és a karok és lábak merevsége, melyek általában a kezelés elhagyását követően megszűnnek.
Alvászavarok (álmatlanság, aluszékonyság), székrekedés, súlyos allergiás reakció (testszerte vörös, hólyagos kiütésekkel, az arc, az ajkak, a szájüreg, a nyelv vagy a torok duzzanatával, ami nyelési és légzési problémát is okozhat).
A vérben található fehérvérsejtek számának súlyos mértékű csökkenése, ami fertőzésekre hajlamosít. A vérlemezkék számának csökkenése a vérben, ami a vérzések és véraláfutások kockázatát növeli.
Májbetegség (hányinger, hányás, étvágytalanság, általános rossz közérzet, láz, viszketés, a bőr és a szemek sárgára színeződése, világos színű széklet ürítése, sötét színű vizelet).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Adexor Prolong retard kemény kapszulát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:; Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Adexor Prolong retard kemény kapszula?
A készítmény hatóanyaga 40 mg vagy 80 mg trimetazidin (dihidroklorid formájában) kapszulánként.
Egyéb összetevők:
- Kapszulatöltet: szacharózt és kukoricakeményítőt tartalmazó cukorgömböcskék, hipromellóz, etilcellulóz, tributil-acetilcitrát, talkum, magnézium-sztearát.
- Kapszulahéj: zselatin, titán-dioxid (E171), továbbá az Adexor Prolong 80 mg retard kemény kapszulában vörös vas-oxid (E172).
- Jelölőfesték:
Adexor Prolong 40 mg retard kemény kapszula:
sellak (E904), titán-dioxid (E171), fekete vas-oxid (E172), kálium-hidroxid (E525), propilénglikol (E1520), 28%-os ammónium-hidroxid (E527).
Adexor Prolong 80 mg retard kemény kapszula: sellak (E904), titán-dioxid (E171), szimetikon, propilénglikol (E1520), 28%-os ammónium-hidroxid (E527).
Milyen az Adexor Prolong retard kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Adexor Prolong 40 mg retard kemény kapszula:
Fehér vagy csaknem fehér, gömbölyű, bevont granulátum 3-as méretű, fehér alsó és felső részű, felső részén szürke Servier logóval () és "40" felirattal ellátott kemény zselatin kapszulába töltve.
Adexor Prolong 80 mg retard kemény kapszula:
Fehér vagy csaknem fehér, gömbölyű, bevont granulátum 2-es méretű, fehér alsó és narancsvörös felső részű, felső részén fehér Servier logóval () és "80" felirattal ellátott kemény zselatin kapszulába töltve.
30 db, 60 db vagy 90 db retard kemény kapszula OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016. 10. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!