A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

AETHOXYSKLEROL 20 mg/ml oldatos injekció

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

lauromacrogol 400 (polidocanol)

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C05 - VASOPROTECTIV SZEREK
  • C05B - VISSZÉR KEZELÉSE
  • C05BB - Sclerotisáló anyagok helyi injekcióhoz
  • C05BB02 - Polidocanol
hirdetés

AETHOXYSKLEROL 20 mg/ml oldatos injekció 5x2 ml

5x2 ml

V

OGYI-T-5020/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ AETHOXYSKLEROL 20 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az Aethoxysklerol visszerek szklerotizálására (a tágult vénák belső falának megkeményítése révén ható beavatkozás) használható a lauromakrogol 400 szklerotizáló hatását kihasználva.
A szklerotizálandó erek (visszerek/varixok) vastagságától függően más-más Aethoxysklerol injekciós koncentrációt kell használni.
Az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekciót a közepes méretű visszértágulatok (pl.: oldalági varixok), továbbá az aranyerek szklerotizálására (I. és II. fokú) használják.
2. TUDNIVALÓK AZ AETHOXYSKLEROL 20 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT
Nem alkalmazható az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekció az alábbi esetekben:
- a készítmény hatóanyagával (lauromakrogol 400) vagy a 6. pontban felsorolt bármely egyéb összetevőjével szembeni allergia (túlérzékenység) esetén.
- ha tartósan súlyos, betegségük van (különösen, ha kezeletlenek).
Ne alkalmazza az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekciót
- varixok szklerotizálására:
- járásképtelen fekvőbetegeken,
- súlyos artériás keringési zavarban (Fontain III. és IV. fokozat esetén),
- helyi vagy többszöri vénás trombózisban (rögösödés a vérben) szenvedő betegeknél (tromboembólia) (a vérrögök beékelődése),
- az érelzáródásra hajlamos betegeknél (trombózis), vagy olyan betegeknél, akiknél több, erre hajlamosító rizikófaktor együttesen jelen van, pl.: akik hormonális fogamzásgátlást alkalmaznak (antibébi tablettát szednek), vagy hormonpótló kezelést kapnak, túlsúlyosak, dohányoznak, régóta tartósan nem mozognak, stb.
- aranyerek szklerotizálására
- a végbél területén meglévő akut gyulladások esetén.
Mindig fokozott elővigyázatossággal alkalmazza az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekciót
- tüdőasztma vagy allergiára való erős hajlam esetén,
- lázas állapotban levő betegnél
- nagyon rossz általános állapot esetén
Fokozott elővigyázatossággal alkalmazza az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekciót
- varixok kezelésében:
- dagadt lábak, lábszárödémák esetében, ha a kompresszió nem használ,
- ha gyulladásos bőrbetegség van a kezelendő területen
- kis- vagy mikroerek elzáródására utaló tünetek esetén, pl. cukorbetegség miatt (diabéteszes mikroangiopátia), valamint idegbántalom (neuropátia) esetén
- erősen beszűkült mozgásképességű betegeknél
- aranyerek kezelésében:
- krónikus gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegeknél (pl. Crohn-betegségben)
- olyan betegeknél, akiknél ismert a fokozott véralvadás (hiperkoagulabilitás)
Fontos figyelmeztetések és elővigyázatosság az alkalmazással kapcsolatosan
Varixok szklerotizálása
- A szklerotizáló szert nem szabad az artériába (intraartériásan) beadni, mert ez olyan súlyos szövetelhalást (nekrózist) okozhat, hogy amputációra is sor kerülhet. Ilyen esetekben azonnal érsebésszel kell konzultálni!
- Minden esetben fokozott óvatosság ajánlatos az arcon való kezelés esetén, mert az injekció beadása során megfordulhat az artériákban a nyomás iránya, ami visszafordíthatatlan szemkárosodást - súlyos esetben megvakulást - okozhat.
- Bizonyos testtájakon, mint pl. a lábfejen vagy a bokánál sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy az injekció az artériába kerül. Ezért kis mennyiségű, alacsony koncentrációjú oldatot és csak nagyon óvatosan szabad alkalmazni.
Aranyerek szklerotizálása
- Aranyerek kezelésében figyelni kell arra, hogy ne sérüljön a végbélnél levő belső záróizom, mert ez, annak károsodása miatt széklet-inkontinenciát (széklet-visszatartási problémát) okozhat.
- Aranyeres csomók esetében, amennyiben "11 óra irányában" vannak, különös óvatosság ajánlatos, és férfiaknál a kezeléskor beadott Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekció mennyisége nem haladhatja meg a 0,5 ml-t, a prosztata (dülmirigy) és a húgycső közelsége miatt.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek:
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Az alábbi készítmények vagy készítmény-csoportok hatását befolyásolhatja, ha Ön egyidejűleg Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekciót kap.
A hatóanyag, a lauromakrogol 400, helyi érzéstelenítő hatású, ezért más érzéstelenítő szerek (anesztetikumok) egyidejű adása mellett fennáll annak a veszélye, hogy az anesztetikum szívre, ill. keringési rendszerre gyakorolt hatásai felerősödnek.
Az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekció együttes alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
Az étkezés a készítmény alkalmazását nem befolyásolja.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene alkalmazni, beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.
Terhesség
- Tájékoztassa a kezelést végző orvost terhességéről.
- Amennyiben Ön terhes, kezelőorvosa nem adhatja be Önnek az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekciót, csak ha az Önre gyakorolt előnyös hatások meghaladják a magzat esetleges kockázatát, mivel jelenleg korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekció alkalmazásáról terhesség idején. Állatkísérletekben nem mutattak ki semmilyen magzatkárosító hatást.
Szoptatás
- Tájékoztassa a kezelést végző orvost, ha Ön szoptat.
- Nincsenek vizsgálatok arra vonatkozóan, hogy a lauromakrogol 400 kiválasztódik-e az anyatejjel, ezért, ha szoptatás idején lenne szükség a szklerotizáló kezelésre, ajánlatos a szoptatást 2-3 napra felfüggeszteni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekcióval való kezelés a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja.
Fontos információk az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekció egyes összetevőiről:
- Az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekció 5 térfogat% alkoholt tartalmaz. Ezt a korábban alkoholfüggő betegeknél figyelembe kell venni.
- Az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekció kevesebb, mint 1 mmol (39 mg) káliumot tartalmaz ampullánként, tehát lényegében kálium-mentes.
- Az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekció kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz ampullánként, tehát lényegében nátrium-mentes.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ AETHOXYSKLEROL 20 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓT?
Gyógyszerét kizárólag kezelőorvosa fogja Önnek beadni az előírt adagban és ideig.
Az ajánlott adag általánosságban:
Legfeljebb napi 2 mg/ttkg lauromakrogol 400 adagolható (egy 70 kg testtömegű beteg esetében tehát legfeljebb 7 ml Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekció adható be.)
Az első kezelés alkalmával, különösen, ha a beteg túlérzékenységi reakcióra hajlamos, legfeljebb csak egy injekciót szabad beadni. Attól függően, hogy a kezelés milyen eredménnyel jár, illetve milyen terjedelmű a kezelendő terület, a további kezelések során a maximális adag szem előtt tartásával naponta több injekció is beadható.
Közepes méretű varixok kezelése:
Első kezeléskor célszerű 0,5-1 ml adagú Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekció adása. A terápiás eredménytől és a kezelendő terület nagyságától függően az injekció többször megismételhető a szakaszonként adható 2 ml-es egyszeri mennyiségig, ügyelve arra, hogy a maximális adagot nem szabad túllépni.
Az aranyerek kezelése:
A kezelés során az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekció maximum 3 ml-es adagját nem léphetik túl.
Az állapottól függően - csomónként 1 ml injekciót lehet beadni a nyálkahártya alatti kötőszövetbe. (szigorúan csak nyálkahártya alá adható injekció). Különös óvatossággal kell eljárni férfiak esetében a "11 óra nódusz-régió" (prosztata-régió) kezelésénél, ide maximálisan csak 0,5 ml-t szabad befecskendezni.
Az alkalmazás módja
Közepes méretű varixok kezelése:
Függetlenül a beadási technikától - álló betegnél általában kanülőn, ülő betegnél injekciós fecskendő segítségével - vízszintesen elhelyezett, vagy a vízszinteshez képest 30-45 fokkal felemelt lábba javasolt az injekciót beadni.
Az injekciózás az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekcióval kizárólag vénába beadva (intravénásan) történhet.
Finom tűt (pl.: inzulinos tű) és könnyen mozgó dugattyújú fecskendőt kell használni. A tűt kis szögben kell tartani az intravénás injekcióhoz.
Az injekció helyének lefedése után, szoros kompressziós kötést (fáslit) kell felhelyezni, vagy kompressziós harisnyát kell felhúzni. A kötés felhelyezése után a betegnek lehetőleg a gyógyintézet területén azonnal el kell kezdeni járkálni, minimálisan 30 percig.
A kompressziós kötést 3-5 hétig kell hordani. Kitágult erek esetében több hónapos kompressziós kezelés rövidre nyújtható pólyával javasolt.
Ahol a pólya könnyen lecsúszik, különösen a felső combokon és a gömbölyű végtagokon a pólya alá habszivacs pólya elhelyezése javasolt.
A visszerek tágasságától, nagyságától függően több kezelésre lehet szükség, a kezelések 1-2 hetente történő megismétlésével.
A szklerotizációs terápia sikere nagymértékben függ az alapos és gondosan betartott kompressziós utókezeléstől.
Az aranyerek kezelése:
Kizárólag a nyálkahártya alatti kötőszövetbe szabad az injekciókat beadni a csomó alá vagy fölé.
Az aranyeres csomók (hemorrhoidok) kezelésében figyelni kell arra, hogy ne sérüljön a végbélnél levő belső záróizom, mert ennek károsodása esetén széklet-visszatartási problémákat okozhat.
Különös óvatossággal kell eljárni a "11 óra nódusz-régióban" található aranyerek kezelésében, különösen férfiak esetében, a prosztata (dülmirigy) és uréter (húgycső) közelsége miatt. A beadott Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekció mennyisége nem haladhatja meg a 0,5 ml-t.
Az aranyerek nagyságától és tágasságától függően szükség lehet a kezelések többszöri, 1-2 hetes intervallumokban történő megismétlésére.
Ha az előírtnál több Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekciót alkalmaztak:
Az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekciót kizárólag orvos alkalmazhatja, túladagolás esetén követni kell az alkalmazási előírás (4.9 fejezet) utasításait.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Varixok szkleroterápiája
A lábakon levő visszerek szklerotizációjakor az ér mellé adott injekciók (paravazális injekció), helyi szövetelhalást (nekrózis) okozhatnak, különösen a bőrben és az alatta levő szövetekben (ritkán az idegekben). Ezekben az esetekben a nagyobb Aethoxysklerol-koncentráció és -mennyiség tovább növeli a veszélyt. Ezen kívül a következő, különböző erősségű mellékhatások léphetnek fel a kezelés következtében:
A mellékhatások gyakoriságának fokozatai:
Nagyon gyakori ≥ 1/10
Gyakori ≥ 1/100 - < 1/10
Nem gyakori ≥ 1/1000 - < 1/100
Ritka ≥ 1/10 000 - < 1/1000
Nagyon ritka < 1/10 000, nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
Immunrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon ritka: túlérzékenységi reakció (anafilaxiás sokk) (tünetei lehetnek pl.: hirtelen fellépő légzési nehézségek, szédülés, vérnyomásesés), testtájakon fellépő duzzanat (úgy nevezett angioneurotikus ödéma, melynek tünetei lehetnek a hirtelen vizenyőképződés különösen az arc, a szemhéj, az ajkak vagy a torok tájékán), generalizált csalánkiütés (urtikária), asztma (asztmatikus rohamok).
Idegrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon ritka: gutaütés (agyi érkatasztrófa, vagy sztrók), fejfájás, migrén, helyi érzékelési rendellenességek (paresztézia), eszméletvesztés, zavartság, szédülés, a beszéd központi idegrendszeri zavara (afázia), a mozgáskontroll nehézségei (ataxia), a test egyik oldalát érintő részleges paralízis (hemiparézis), a száj érzékenységének csökkenése (orális hipesztézia)
Szembetegségek és szemészeti tünetek
Nagyon ritka: látászavar
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek
Nagyon ritka: szívmegállás, szívdobogásérzés, rendellenes szívritmus, például túl szapora vagy túl lassú szívverés (tacikardia, bradikardia)
Érbetegségek és tünetek
Gyakori: erek megjelenése a kezelt területen, amelyek a kezelést megelőzően nem voltak láthatók (neovaszkularizáció), véraláfutás (hematóma)
Nem-gyakori: felületes érgyulladás (tromboflebitisz szuperficiálisz, flebitisz)
Ritka: mélyvénás trombózis (valószínűleg az alapbetegség következménye)
Nagyon ritka: tüdőembólia, szív-érrendszeri problémák (vérellátási zavarok), keringési problémák miatti ájulás, érfalak gyulladása (vaszkulitisz)
Légzőrendszeri, mellkasi és mediasztinális betegségek és tünetek
Nagyon ritka: nehézlégzés (diszpnoe), mellkasi nyomásérzés, köhögés
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon ritka: ízérzési zavarok, émelygés, hányás.
A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei
Gyakori: bőr elszíneződése (hiperpigmentáció), bőr bevérzése (ekhimózis)
Nem gyakori: allergiás bőrreakciók (dermatitisz), csalánkiütés (urtikária), bőrreakciók, bőrpír (eritéma)
Nagyon ritka: túlzott szőrnövekedés a szkleroterápiával kezelt területen. (hipertrihózis)
A csont-izomrendszer és a kötőszövet betegségei és tünetei
Ritka: végtagfájdalom
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók
Gyakori: fájdalom (lokálisan az injekció beadása helyén, rövid ideig tart), trombózis az injekció beadásának helyén (a visszerekben helyi vérrögök)
Nem gyakori: szövetelhalás (nekrózis), keményedés, duzzanat
Nagyon ritka: láz, hőhullám, gyengeség, rosszullét
Laboratóriumi vizsgálatok eredményei
Nagyon ritka: a normálistól eltérő vérnyomás-értékek
Sérülés, mérgezés és a beavatkozással kapcsolatos szövődmények
Nem gyakori: idegsérülések
Aranyeres csomók (hemorrhoidok) szklerotizálása
A hemorrhoidok kezelése során és azt követően olyan nemkívánt helyi reakciókat figyeltek meg, mint égő érzés, fájdalom, rossz közérzet és nyomásérzés, különösen férfiaknál a "11 óra régióban" (prosztata-régió). Ezek a reakciók időszakos természetűek és ritka esetben 2-3 napig is eltarthatnak.
Az aranyeres csomók szkleroterápiája fájdalommentes, ha a megfelelő technikát alkalmazzák, mivel nincsenek érzékeny idegsejtek az injekció környékén.
Ezen kívül, a következő mellékhatásokat észlelték az alábbi gyakorisággal:
A mellékhatások gyakoriságának fokozatai:
Nagyon gyakori ≥ 1/10
Gyakori ≥ 1/100 - < 1/10
Nem gyakori ≥ 1/1000 - < 1/100
Ritka ≥ 1/10 000 - < 1/1000
Nagyon ritka < 1/10000, nem ismert (a rendelkezésreálló adatokból nem állapítható meg)
Immunrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon ritka: anafilaxiás sokk (tünetei lehetnek pl.: hirtelen fellépő légzési nehézségek, szédülés, vérnyomásesés), testtájakon fellépő duzzanat (úgy nevezett angioneurotikus ödéma, melynek tünetei lehetnek a hirtelen vizenyőképződés különösen az arc, szemhéj, ajkak vagy torok területén), generalizált csalánkiütés (urtikária), asztma (asztmatikus roham)
Idegrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon ritka: eszméletvesztés, zavartság, szédülés
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek
Nagyon ritka: szívdobogásérzés
Érbetegségek és tünetek
Nagyon ritka: kardiovaszkuláris (szív-érrendszeri) problémák (vazovagális szinkópe), keringési kollapszus
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Nem gyakori: végbélgyulladás (proktitisz), viszketés a végbélnyílás körüli régióban (anális pruritusz)
Nagyon ritka: émelygés
A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei
Nem gyakori: allergiás bőrgyulladás (dermatitisz), csalánkiütés (urtikária), bőrreakciók
A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek
Nagyon ritka: erekciós zavarok
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók
Gyakori: égő érzés a nyálkahártyán, fájdalomérzés az injekció helyén, kellemetlen érzés, nyomásérzés
Nem gyakori: a szövet megkeményedése
Ritka: helyi szövetkárosodás (nekrózis), amelyik ritkán tovább terjed a közeli szövetekre, vérzés az injekció helyén, trombózis az injekció helyén (az aranyeres csomón belül)
Nagyon ritka: láz
Laboratóriumi vizsgálatok eredményei
Nagyon ritka: vérnyomásesés
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tüneteket is észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát.
5. HOGYAN KELL AZ AETHOXYSKLEROL 20 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓT TÁROLNI?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az ampullán feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer csak egyszeri használatra készült. A megmaradt mennyiséget ki kell dobni.
Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekció
- A készítmény hatóanyaga a lauromakrogol 400 (polidokanol). A 2 ml-es ampulla 40 mg lauromakrogol 400 (polidokanol) hatóanyagot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: kálium-dihidrogén-foszfát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, etanol (96%), injekcióhoz való víz
Milyen az Aethoxysklerol 20 mg/ml oldatos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Intravénás injekcióhoz való oldat: tiszta, színtelen vagy halvány sárgászöld színű, vizes, steril oldat.
Csomagolás: 5×2 ml ampulla, papírtálcában, dobozban

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2013. 05. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!