A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

AFRIN orrspray

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

oxymetazoline

  • R - LÉGZŐRENDSZER
  • R01 - NASALIS GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNYEK
  • R01A - LOCALIS ORR-OEDEMA-CSÖKKENTŐK ÉS EGYÉB NASALIS KÉSZÍTMÉNYEK
  • R01AA - Sympathomimeticumok önmagukban
  • R01AA05 - Oxymetazoline
hirdetés

AFRIN orrspray 1x20 ml

1x20 ml

VN

OGYI-T-1733/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Milyen hatóanyagot és segédanyagokat tartalmaz a készítmény?
Hatóanyag: 0,50 mg oxymetazolinium chloratum (megfelel 0,439 mg oxymetazolinumnak) ml-enként.
Segédanyagok: nátrium-edetát, benzalkónium-klorid, nátrium-dihidrogén-foszfát, propilén-glikol, nátrium-hidroxid, sósav, tisztított víz.
Mely betegségek kezelésére alkalmazható az Afrin orrspray?
Az Afrin orrspray náthával, szénanáthával és egyéb, légúti allergiával összefüggő, orrdugulást enyhítő, gyógyszer, mely gyorsan hatni kezd és tartós hatású.
Mikor ellenjavallt az orrspray használata?
A készítmény bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység.
Száraz orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis sicca), illetve súlyos szív-érrendszeri megbetegedések.
Zöldhályogban (glaukomában) fokozott óvatossággal alkalmazandó.
Az orrpermet nem adható 6 évnél fiatalabb gyermekek számára.
Hogyan kell alkalmazni az Afrin orrspray-t?
Ha az orvos másképpen nem rendeli, felnőtteknek és gyermekeknek 6 éves kortól reggel és este, a tartály megnyomásával lehet a gyógyszert az orrlyukakba juttatni. A gyógyszer gyakori vagy hosszan tartó alkalmazása nem ajánlott.
Alkalmazásakor tartsa a fejét egyenesen, illessze a fúvókát az orrnyílásába ügyelve arra, hogy ne zárja el azt teljesen. Hajtsa kissé előre a fejét, majd a palackot gyors, határozott mozdulattal összepréselve permetezze az orrüregbe a javasolt adagot.
A gyógyszert lenyelni nem szabad.
Mit kell tenni, ha elfelejtett befújni egy adagot?
Ha előírt rendszerességgel használja az Afrin orrspray-t és megfeledkezett egy adagjának alkalmazásáról, pótolja azt mielőbb, ha egy órán belül eszébe jutott.
Ha csak később észleli a mulasztást, hagyja ki az elfelejtett adagot és a továbbiakban az eredetileg előírt rend szerint adagolja a készítményt. Soha ne használjon kétszeres adagot.
Kialakulhatnak-e mellékhatások az alkalmazás során?
A betegek általában jól tolerálják az Afrin orrspray-t. Mellékhatásként rendszerint enyhe és múló jellegű égő-csípő érzés, tüsszögés vagy fokozott orrváladékozás jelentkezhet.
Az oximetazolin alkalmazása ritkán reaktív helyi vérbőséget, általános hatásokat, mint pl. szívdobogás-érzést, szapora szívverést, ill. vérnyomás-emelkedést okozhat.
Az oldat véletlen lenyelése okozta mérgezés elkerülése érdekében gyermekektől elzárva kell tárolni.
Alkalmazható-e más gyógyszerekkel egy időben?
Tájékoztassa orvosát vagy az Ön ápolását végző egészségügyi szakembert, ha Ön más vényen rendelt vagy vény nélkül kapható készítményeket is szed, vagy a közelmúltban szedett. Különösen fontos ez akkor, ha maprotilin tartalmú gyógyszert vagy triciklikus antidepresszánst, illetve monoamioxidáz-gátlót szed, ugyanis ez az erek összehúzódásához és magas vérnyomás kialakulásához vezethet.
Használhatja-e terhesség és szoptatás időszakában?
Az oximetazolin hatásait terhes nőkben nem vizsgálták. Mielőtt elkezdené használni gyógyszerét, tájékoztassa orvosát, ha Ön terhes vagy gyermeket szeretne. Terhesség ideje alatt csak az előny/kockázat gondos mérlegelésével alkalmazható.
Bár az oximetazolin felszívódással bekerülhet a szoptató anya szervezetébe, a szoptatott csecsemőkön káros hatások jelentkezéséről nem számoltak be.
Befolyásolhatja-e a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket?
A javasolt adagok alkalmazása mellett nem várható, hogy az Afrin befolyásolná a gépjárművezetéshez, illetve gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket.
Mire figyeljen az alkalmazás során?
Ne lépje túl a javasolt adagot, mert ez mellékhatásokat (az orrnyálkahártyán jelentkező égő-csípő érzés, tüsszögés vagy az orrváladékozás fokozódása) idézhet elő.
Az orrnyálkahártya-lohasztók előírtnál hosszabb, tartós használata esetén hatásuk csökkenhet, ugyanakkor mellékhatásként orrnyálkahártya-károsodás alakulhat ki, amely orrdugulásban, ill. orrfolyásban (rhinitis medicamentosa, ill. rhinopathia vasomotorica) nyilvánulhat meg. Ez utóbbi tünetek a gyógyszer további adagolása nyomán nem javulnak, hanem súlyosbodhatnak.
Ne használják többen ugyanazt az Afrin palackot, mert ez elősegítheti a fertőzés terjedését.
A készítmény véletlen lenyelése esetén haladéktalanul forduljon egészségügyi szakemberhez.
Mi a teendő túladagolás esetén?
Az Afrin orrspray kizárólag a javasolt dózisban alkalmazható. Túlzott vagy tartós, illetve túl gyakori adagolás mellett az oxymetazolin irritálhatja az orrnyálkahártyát, és különösen gyermekekben általános hatások jelentkezhetnek.
Túlzott adagok, illetve a készítmény véletlen lenyelése gyermekekben a központi idegrendszeri mellékhatások megjelenését eredményezheti, ami intenzív ellátást tehet szükségessé. Sokkszerű alacsony vérnyomás és kóma is kialakulhat.
Ha az előírtnál nagyobb adagban vagy hosszabb ideig használta a készítményt, mielőbb kérje orvosa vagy más egészségügyi szakember tanácsát. Ha véletlenül lenyelte az oldatot, azonnal forduljon orvoshoz.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. 06. 30.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!