A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

AKNEMYCIN 20 mg/g kenőcs

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

erythromycin

  • D-BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D10-ACNE-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • D10A-ACNE-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK LOCALIS HASZNÁLATRA
  • D10AF-Antiinfectivumok az acne kezeléséhez
  • D10AF02-Erythromycin
hirdetés

AKNEMYCIN 20 mg/g kenőcs 25 g

25 g

V

815 Ft

OGYI-T-2373/01

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Aknemycin 20 mg/g kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az akne kiváltó oka a faggyúmirigyekbe történő baktérium-betelepedés. Ezt gyulladás kíséri, ennek következménye pedig a bőrben kis csomók és gennyedő hólyagocskák kialakulása. Az Aknemycin 20 mg/g kenőcsben lévő hatóanyag - az eritromicin nevű antibiotikum (baktériumellenes hatóanyag) - képes ezeket a baktériumokat elpusztítani, így a gyulladás visszaszorul és a csomócskák és gennyhólyagocskák gyógyulnak.
Az Aknemycin 20 mg/g kenőcs különleges összetétele alkalmazható az érzékeny bőrön. Megemlítendő, hogy akne esetén a betegségek alapját gyakran túlzott mértékű faggyútermelés képezi. Az Aknemycin 20 mg/g kenőcs ezzel a faggyúval emulziót képez, aminek bőséges langyos vízzel történő lemosása által azt eltávolítja a bőrfelületről.
Ha Ön az Aknemycin 20 mg/g kenőcsöt túlságosan zsírosnak érezné, a kezelést zsírmentes oldattal is folytathatja (pl. Aknemycin oldattal), továbbá az oldatot és a kenőcsöt váltakozva is alkalmazhatja.

Akne (akne vulgárisz) enyhe és közepesen súlyos, különösen a papula (csomók) és a pusztula (gennyedő hólyagocskák) képződésével járó gyulladásos formáinak és a szisztémás kezelésre szoruló súlyos formák kiegészítő helyi kezelésére alkalmazható.


2. Tudnivalók az Aknemycin 20 mg/g kenőcs alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Aknemycin 20 mg/g kenőcsöt
- ha Ön allergiás (túlérzékeny) az eritromicinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

A szoptatott csecsemők védelme érdekében szoptatás idején kerülni kell az Aknemycin 20 mg/g kenőcs alkalmazását az emlőkön és az emlők körüli bőrfelszínen.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Aknemycin 20 mg/g kenőcs nem kerülhet a szem-, orr-, szájnyálkahártyára.

Egyéb gyógyszerek és az Aknemycin 20 mg/g kenőcs
Eddig ilyen kölcsönhatás nem ismert.

Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Terhesség, szoptatás idején a készítmény az előírásoknak megfelelően alkalmazva, a magzatra nézve veszélytelennek mondható.

Az Aknemycin 20 mg/g kenőcs cetil-sztearil-alkoholt, butilhidroxitoluolt, valamint allergéneket tartalmazó illatanyagot tartalmaz
A készítmény cetil-sztearil-alkoholt tartalmaz, mely helyi bőrreakciókat okozhat (pl.: kontakt dermatitisz).
A készítmény butilhidroxitoluolt tartalmaz, mely helyi bőrreakciókat (pl.: kontakt dermatitisz) vagy szem- és nyálkahártya-irritációt okozhat.
Ez a készítmény benzil-benzoátot, benzil-alkoholt, benzil-szalicilátot, fahéjaldehidet, citronellolt, eugenolt, farnezolt, geraniolt, hidroxi-citronellált, izoeugenolt és linaloolt tartalmazó illatanyagot tartalmaz, melyek allergiás reakciókat okozhatnak.


3. Hogyan kell alkalmazni az Aknemycin 20 mg/g kenőcsöt?

Amennyiben az orvos másképpen nem rendeli, az Aknemycin kenőcs alkalmazási módja a következő:
Az Aknemycin 20 mg/g kenőcsöt naponta két alkalommal, reggel és este kell a beteg bőrfelületre vékonyan felkenni (egy vattacsomó vagy ennek megfelelő, puha gézcsomó segítségével).
Mielőtt az Aknemycin kenőccsel ismételten bekenné az érintett bőrt, a következőket kell figyelembe venni:
(1) az előző bekenés maradványát bőséges, langyos vízzel le kell mosni (ezzel az emulgeálódott faggyút el lehet távolítani).
(2) Ezt követően a bőrt jól meg kell szárítani.

Tapasztalat szerint a betegek többsége mintegy 4 hétig tartó kezelés alatt jelentős javulásról számol be. Az átlagos kezelési idő 8 hét. Ennél hosszabb ideig tartó kezelés kizárólag orvosi utasítás alapján történhet.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
A kezelés kezdetén enyhe bőrpír vagy enyhe hámlás mutatkozhat. Ezek elmúlnak a kezelés folyamán.
Néha ugyanezek a tünetek túlérzékenységi reakció jeleként is mutatkozhatnak (allergiás kontakt bőrgyulladás), tehát ilyen vagy hasonló panaszok esetén feltétlenül kérje ki orvosa tanácsát a kezelés folytatásával kapcsolatban.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Súlyos bőrreakció: vörös, pikkelyes kiütés bőr alatti kiemelkedésekkel és hólyagokkal (exantematózus pusztulózis). Haladéktalanul keresse fel orvosát, amennyiben ezt a mellékhatást észleli.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa a kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@nngyk.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Aknemycin 20 mg/g kenőcsöt tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Felbontás után 6 hónapig használható fel.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Aknemycin 20 mg/g kenőcs?
Hatóanyag: 20 mg eritromicin 1 g kenőcsben.
Segédanyagok: Gardénia parfüm olaj (benzil-benzoát, propilénglikol (E1520), benzil-alkohol, benzil-szalicilát, fahéjaldehid, fahéjalkohol, citronellol, eugenol, farnezol, geraniol, hidroxi-citronellál, izoeugenol, linalool), tisztított víz, cetil-sztearil-alkohol, szorbit-szirup (nem kristályosodó), cetil-sztearil-poliglikol-foszfát, oleil-oleát, lauril-poliglikol-foszfát, titán-dioxid (E151), szilárd paraffin, talkum, fehér vazelin (butilhidroxitoluolt (E321) tartalmaz), folyékony paraffin.

Milyen az Aknemycin 20 mg/g kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy halványsárga színű, homogén, enyhén parfüm illatú, emulziós kenőcs.
25 g kenőcs műanyag csavarmenetes zárókupakkal ellátott alumínium tubusba töltve.
1 tubus dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2020. 09. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!