A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ALOMIDE 1 mg/ml oldatos szemcsepp

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

lodoxamide

  • S-ÉRZÉKSZERVEK
  • S01-SZEMÉSZETI KÉSZÍTMÉNYEK
  • S01G-LOCALIS OEDEMA-CSÖKKENTŐK ÉS ALLERGIAELLENES SZEREK
  • S01GX-Egyéb allergiaellenes szerek
  • S01GX05-Lodoxamide
hirdetés

ALOMIDE 1 mg/ml oldatos szemcsepp 1x5 ml

1x5 ml

V

OGYI-T-5353/01

ALOMIDE 1 mg/ml oldatos szemcsepp 1x10 ml

1x10 ml

V

OGYI-T-5353/02

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Alomide 1 mg/ml szemcsepp és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Felnőtteknél és 2 évesnél idősebb gyermekeknél az Alomide a szem nem fertőző allergiás kötőhártyagyulladás tüneteinek kezelésére alkalmas.

Allergiás kötőhártya-gyulladás: A kötőhártya egy olyan finom membrán, amely a szemhéj belső felszínét és a szem elülső részét borítja. A kötőhártyagyulladást (szemvörösség, érzékenység vagy duzzanat) allergia is okozhatja.

Az Alomide az allergiaellenes készítmények csoportjába tartozó gyógyszer. A kezelőorvosa által felírt Alomide a szem vörösségét, duzzanatát és irritációját csökkenti.


2. Tudnivalók az Alomide 1 mg/ml szemcsepp alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Alomide szemcseppet:
- ha allergiás a lodoxamidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Alomide alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ne alkalmazza gyakrabban annál, amint azt kezelőorvosa előírta Önnek.
- A készítményt szemcseppként kell alkalmazni. Nem szabad lenyelni vagy befecskendezni!
- Az Alomide-kezelés kezdetén kellemetlen érzést, úgymint égő vagy szúró érzés tapasztalhat. Ezek a tünetek elmúlnak, ha azonban továbbra is fennállnak, kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
- Az Alomide benzalkónium-kloridot tartalmaz. Kérjük olvassa el a "Az Alomide benzalkónium-kloridot tartalmaz"című részt.

Ha egyéb gyógyszereket is szed, kérjük, olvassa el az"Egyéb gyógyszerek és az Alomide" c. részt alább.

Gyermekek
Az Alomide biztonságosságát és hatásosságát 2 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nem igazolták.

Egyéb gyógyszerek és az Alomide
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ha egynél több szemészeti készítményt használ, várjon legalább 10-15 percet az egyes alkalmazások között. A szemkenőcsöket alkalmazza utolsóként.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az Alomide-ot terhesség vagy szoptatás alatt ne használja, kivéve, ha kezelőorvosa szükségesnek tartja.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Mint bármely szemcsepp, az Alomide alkalmazása átmenetileg kedvezőtlenül befolyásolhatja a látást. Amíg ez el nem múlik, ne vezessen, és ne használjon semmilyen eszközt vagy gépet.

Az Alomide benzalkónium-kloridot tartalmaz
Ez a gyógyszer 0,07 mg benzalkónium kloridot tartalmaz milliliterenként.
A benzalkónium-klorid felszívódhat a lágy kontaktlencsékbe, és megváltoztathatja a kontaktlencsék színét. A gyógyszer alkalmazása előtt el kell távolítania kontaktlencséjét, amit csak 15 perccel az alkalmazás után tehet vissza.
A benzalkónium-klorid szemirritációt is okozhat, különösen akkor, ha szemszárazságban vagy a szaruhártya (a szem elülső részén található áttetsző réteg) rendellenességében szenved.
Beszéljen kezelőorvosával, ha szokatlan vagy szúró érzést, illetve fájdalmat tapasztal a szemében a gyógyszer alkalmazását követően.


3. Hogyan kell alkalmazni az Alomide 1 mg/ml szemcseppet?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:
1 vagy 2 csepp a szembe naponta négyszer, szabályos időközönként. Minden esetben a kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt a kezelés időtartamáról.

Csak szemcseppként használja az Alomide-ot.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Kezelőorvosa beleegyezése nélkül ne használja 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél az Alomide-ot.
2 évesnél idősebb gyermekeknél és serdülőknél az adagolás a felnőttekéhez hasonló.


3. Hogyan kell alkalmazni az Alomide 1 mg/ml szemcseppet? (folytatás)

- Készítse elő a cseppentős tartályt és egy tükröt.
- Mossa meg a kezét.
- Csavarja le a kupakot. Ha a kupak levételét követően a biztonsági gyűrű meglazult, vegye le, mielőtt a gyógyszert használná.
- Tartsa a cseppentős tartályt fejjel lefelé, a hüvelyk és középső ujja között. (1. ábra)
- Hajtsa hátra a fejét. Tiszta ujjával húzza le az alsó szemhéját, amíg egy rés nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. A csepp ebbe a résbe fog bekerülni. (2. ábra)
- Tegye közel szeméhez a cseppentős tartály cseppentőjét. Szükség esetén használjon tükröt.
- A cseppentő végével ne érintse meg a szemét, a szemhéját, a környező területet vagy bármely más felszínt. Ezzel beszennyezheti az oldatot.
- Óvatosan nyomja meg a cseppentős tartály alját, hogy egyszerre csak egy csepp Alomide szemcsepp kerüljön a szemébe. (3. ábra)
- Az Alomide szemcsepp használatát követően engedje el szemhéját, csukja be szemét, és az ujjával finoman gyakoroljon nyomást a szemzugra az orr mellett 2 percen át (4. ábra). Ezzel elkerülheti, hogy az Alomide szemcsepp bekerüljön a szervezetébe.
- Amennyiben mindkét szemébe használja a szemcseppet, ismételje meg a lépéseket a másik szem esetében is.
- Használat után azonnal csavarja vissza a kupakot.
- Egyszerre csak egy cseppentős tartályt használjon.

Ha a csepp nem került a szemébe, próbálkozzon újra.

Ha elfelejtette alkalmazni a szemcseppet, akkor amint eszébe jut, alkalmazzon egy adagot. Ha már közel van a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és térjen vissza a szokásos adagolási sémájához.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha az előírtnál több szemcseppet alkalmazott, öblítse ki meleg vízzel. Ne cseppentsen több cseppet a szemébe, amíg el nem érkezik a következő szokásos adag ideje.

Ha véletlenül lenyelte a gyógyszert, azonnal forduljon orvoshoz! Véletlen lenyelés esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: átmeneti melegségérzés, a bőr kipirulása, fokozott verejtékezés, hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, fejfájás, fáradtság, átmeneti vérnyomás emelkedés, szédülés, és haspuffadás.

Ha más szemészeti készítményt is használ, várjon 10-15 percet az Alomide és a másik szemcsepp használata között. A szemkenőcsöket alkalmazza utolsóként.

Ha idő előtt abbahagyja az Alomide alkalmazását
Ne hagyja abba idő előtt a gyógyszer alkalmazását, még akkor sem, ha tünetei már elmúltak. Ha túl korán abbahagyja a gyógyszer alkalmazását, tünetei visszatérhetnek.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)
Szemészeti hatások: kellemetlen érzés a szemben.

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Szemészeti hatások: szemviszketés, száraz szem, szemvörösség, fokozott könnytermelés, homályos látás, hámlás a szemhéjon.

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Szemészeti hatások:
szemfájdalom, látászavar, a szem vagy a szem körüli hártya duzzanata, a szem megerőltetése, a szem váladékozása, a szem irritációja, fehér lerakódások a szem felszínén (a szaruhártyán), szaruhártya rendellenességek vagy defektusok.

Általános hatások: fejfájás, szédülés, hányinger, a szemhéj hámlása, melegség érzése, gyógyszer-intolerancia

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Szemészeti hatások: károsodás, hegesedés vagy festés a szem felszínén (szaruhártya és kötőhártya), szemgyulladás, látásromlás, szemhéj-duzzanat, "úszkáló foltok" a látótérben

Általános hatások: álmosság, rossz íz érzése, tüsszögés, orrszárazság, kellemetlen érzés gyomor / hasi tájékon, bőrkiütés, gyógyszer túlérzékenység

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Általános hatások:
szívdobogásérzés, nehézlégzés

Ha bármelyik mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Alomide 1 mg/ml szemcseppet tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A tartályon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:/EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fertőzések megelőzése érdekében, a tartály az első felbontás után 28 napig használható!
A felbontás dátumát írja fel az alábbi helyre.

Felbontva:

A cseppentős tartály szorosan zárva tartandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Alomide 1 mg/ml szemcsepp?
- A készítmény hatóanyaga: 1,00 mg lodoxamid (1,78 mg lodoxamid-trometamol formájában) milliliterenként.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, nátrium-edetát, citromsav-monohidrát, tiloxapol, nátrium-citrát, hipromellóz, mannit, nátrium-hidroxid és/vagy tömény sósav a megfelelő kémhatás (pH) beállításához. tisztított víz.

Milyen az Alomide külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Alomide 5 ml, 10 ml vagy 15 ml töltettérfogatú, tiszta, színtelen vagy enyhén sárga színű, steril oldat LDPE cseppentővel és polipropilén csavaros kupakkal lezárt színtelen, LDPE tartályba töltve.

Nem mindegyik kiszerelés kerül feltétlenül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 08. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!