A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ARIPIPRAZOL-TEVA 30 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

aripiprazole

aripiprazole 30 mg tabletta

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N05 - PSYCHOLEPTICUMOK
  • N05A - ANTIPSYCHOTICUMOK
  • N05AX - Egyéb antipsychoticumok
  • N05AX12 - Aripiprazole
hirdetés

ARIPIPRAZOL-TEVA 30 mg tabletta 30x buborékcsomagolásban

30x buborékcsomagolásban

V

9 806 Ft

OGYI-T-22820/18

TB támogatás

EÜ kiemelt

100%10b4Sz

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

EÜ kiemelt

100%10a2Sz

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Aripiprazol-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Aripiprazol-Teva hatóanyaga, az aripiprazol, az úgynevezett "antipszichotikumok" csoportjába tartozik. Olyan felnőttek és 15 éves vagy idősebb serdülőkorúak kezelésére alkalmazzák, akik olyan dolgokat láthatnak, hallhatnak vagy érzékelhetnek, amelyek valójában nincsenek ott, gyanakvással, téveszmékkel, beszéd és viselkedés zavarral és érzelmi elsivárosodással járó betegségben szenvednek. Ezek a betegek depressziósak, önvádlók, szorongók vagy feszültek is lehetnek.
Az Aripiprazol-Teva-t olyan felnőttek és 13 éves vagy idősebb serdülők kezelésére alkalmazzák, akik egy olyan betegségtől szenvednek, melynek tünetei a túlzott feldobottság, a felfokozott aktivitás, a szokásosnál sokkal kevesebb alvásigény, a felgyorsult beszéd gondolatrohanásokkal, és olykor a nagyfokú ingerlékenység. Ezen kívül megelőzi az ezen állapotba történő visszaesést azoknál a felnőtt betegeknél, akik az Aripiprazol-Teva kezelésre reagáltak.
2. Tudnivalók az Aripiprazol-Teva szedése előtt
Ne szedje az Aripiprazol-Teva-t
- ha allergiás az aripiprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Az Aripiprazol-Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbi megbetegedések bármelyikében szenved:
- magas vércukorszint (jellemző tünetei többek között a kínzó szomjúság, nagy mennyiségű vizelet ürítése, étvágyfokozódás és gyengeségérzés), vagy a családjában előfordult cukorbetegség;
- görcsroham;
- akarattól független, rendszertelen izommozgás, különösen az arcon;
- szív- és érrendszeri megbetegedések vagy ezek előfordulása a családban, agyi érkatasztrófa ("sztrók") vagy átmeneti agyi vérellátási zavar ("mini" sztrók), rendellenes vérnyomás;
- vérrögök vagy ezek családi kórelőzménye - mivel az antipszichotikumokat összefüggésbe hozták a vérrögök kialakulásával;
- korábban tapasztalt, kóros mértékű játékszenvedély.
- Ha testtömeg-gyarapodást, szokatlan mozgásokat, a szokványos napi tevékenységeket akadályozó aluszékonyságot, bármilyen nyelési nehézséget vagy túlérzékenységi tünetet tapasztal, kérjük, jelezze kezelőorvosának.
- Ha Ön idősebb beteg és demenciában (emlékezetkieséssel és egyéb szellemi képességek elvesztésével járó betegség) szenved, Ön vagy a gondviselője/hozzátartozója feltétlenül közölje a kezelőorvossal, ha a korábbiakban szélütése (sztrók) vagy átmeneti agyi vérellátási zavara ("mini" sztrókja) volt.
- Haladéktalanul közölje kezelőorvosával, ha bármilyen olyan gondolata vagy érzése támad, hogy kárt tegyen önmagában. Az aripiprazol-kezelés során öngyilkossági gondolatokról és öngyilkos magatartásról számoltak be.
- Haladéktalanul jelezze kezelőorvosának, ha magas lázzal járó izomfeszülést vagy izommerevséget, verejtékezést, megváltozott tudatállapotot, vagy nagyon gyors, illetve rendszertelen szívverést észlel.
- Gyermekek és serdülők
- Az Aripiprazol-Teva nem alkalmazható 13 éves kor alatti gyermekeknél és serdülőknél. Kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől az Aripiprazol-Teva szedése előtt.
- Egyéb gyógyszerek és az Aripiprazol-Teva
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek: az Aripiprazol-Teva fokozhatja a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a vérnyomása beállítására szolgáló gyógyszert szed.
- Az Aripiprazol-Teva más gyógyszerekkel történő együttes szedése esetén szükség lehet az Aripiprazol-Teva adagjának módosítására. Különösen fontos megemlítenie kezelőorvosának a következőket:
- szívritmuszavart korrigáló gyógyszerek;
- depresszió elleni gyógyszerek vagy a depresszió, illetve szorongás kezelésére használatos gyógynövények;
- gombaellenes szerek;
- bizonyos gyógyszerek HIV-fertőzés kezelésére;
- görcsoldók (epilepszia kezelésére használatosak).
- A szerotoninszintet növelő gyógyszerek: triptánok, tramadol, triptofán, szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k (pl. paroxetin és fluoxetin), triciklusos antidepresszánsok (pl. klomipramin, amitriptilin), petidin, közönséges orbáncfű és venlafaxin. Ezek a gyógyszerek megnövelik a mellékhatások kockázatát. Ha szokatlan tüneteket észlel, miközben ezeket a gyógyszereket az Aripiprazol-Teva-val együtt szedi, kezelőorvosához kell fordulnia.
- Az Aripiprazol-Teva egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
- Ne fogyasszon alkoholt az Aripiprazol-Teva szedése során!
- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Az alábbi tünetek jelentkezhetnek olyan újszülött csecsemőknél, akiknek édesanyja Aripiprazol-Teva-t szedett a harmadik trimeszterben (a terhesség utolsó három hónapjában): remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, izgatottság, légzési problémák és táplálkozási zavarok. Ha az Ön újszülött gyermekénél ezen tünetek bármelyike előfordul, tájékoztassa kezelőorvosát.
- Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha szoptat.
- Ha Ön Aripiprazol-Teva-t szed, nem szoptathat.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A kezelés ideje alatt tilos gépjárművet vezetni, illetve bármilyen szerszámmal vagy géppel munkát végezni mindaddig, amíg nincs tisztában azzal, hogy az Aripiprazol-Teva milyen hatással van Önre.
- Az Aripiprazol-Teva laktózt tartalmaz
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- Hogyan kell szedni az Aripiprazol-Teva-t?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek 15 mg naponta egyszer. Mindazonáltal kezelőorvosa előírhat alacsonyabb vagy magasabb adagot is, legfeljebb 30 mg-ot naponta egyszer.
- Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
- A kezelés kisebb adaggal kezdhető, pl. aripiprazol belsőleges oldat (folyadék) gyógyszerformával. Az adag fokozatosan emelhető a serdülőkorúaknak ajánlott napi egyszeri 10 mg-os adagig. Mindazonáltal kezelőorvosa előírhat alacsonyabb vagy magasabb adagot is, de legfeljebb 30 mg-ot naponta.
- Ha az Aripiprazol-Teva alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek vagy gyengének érzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
- Az Aripiprazol-Teva szájon át alkalmazandó.
- Az Aripiprazol-Teva tablettát lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban vegye be. Nincs jelentősége, hogy a tablettát étkezés közben vagy étkezésen kívül veszi-e be.
- Csak az 5 mg-os tabletta
- A tablettát mindig egészben, vízzel kell bevenni.
- Csak a 10/15/30 mg-os tabletta
- A tablettát mindig vízzel kell bevenni. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

- Ha az előírtnál több Aripiprazol-Teva-t vett be
- Ha észreveszi, hogy az Aripiprazol-Teva tablettából többet vett be, mint amennyit kezelőorvosa Önnek előírt (vagy ha valaki más szedett be néhány Aripiprazol-Teva tablettát), azonnal értesítse kezelőorvosát. Amennyiben nem tudja elérni kezelőorvosát, keresse fel a legközelebbi kórházat, és vigye magával a készítmény dobozát!
- Ha elfelejtette bevenni az Aripiprazol-Teva-t
- Amennyiben kihagyott egy adagot, vegye be az elfelejtett dózist, amilyen gyorsan csak lehet, de ne vegyen be kétszeres adagot egy nap alatt a kihagyott adag pótlására.
- Ha idő előtt abbahagyja az Aripiprazol-Teva szedését
- Még ha jobban is érzi magát, ne változtassa meg, illetve ne hagyja abba az Aripiprazol-Teva napi adagjának szedését anélkül, hogy azt előzőleg kezelőorvosával megbeszélte volna.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- akaratlan izomrángás vagy rángatózó mozgások,
- fejfájás, fáradtság,
- hányinger, hányás, kellemetlen érzés a gyomorban, székrekedés,
- fokozott nyáltermelés,
- szédülés,
- alvászavar, nyugtalanság, szorongás, álmatlanság,
- remegés és homályos látás.
- Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- egyes emberek megszédülhetnek, különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor, vagy heves szívdobogást tapasztalhatnak.
- kettőslátás
- néhány ember lehangoltnak érezheti magát.
- A következő mellékhatásokat az aripiprazol forgalomba hozatalát követően jelentették, azonban előfordulási gyakoriságuk nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- változás néhány vérsejt számában,
- szokatlan szívdobogás; hirtelen, megmagyarázhatatlan halál, szívroham,
- allergiás reakciók (pl. a száj, nyelv, arc és a torok duzzanata, viszketés, kiütés),
- magas vércukorszint, cukorbetegség kialakulása, illetve meglevő cukorbetegség rosszabbodása, ketoacidózis (ketonok a vérben és vizeletben) vagy kóma,
- alacsony nátriumszint a vérben,
- testtömeg-gyarapodás, testtömeg-csökkenés, étvágytalanság,
- idegesség, nyugtalanság, szorongásérzés,
- túlzott mértékű játékszenvedély,
- öngyilkossági gondolatok, öngyilkossági kísérlet és öngyilkosság,
- beszédzavar,
- görcsroham,
- szerotonin szindróma (olyan reakció, ami fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, izzadást vagy izommerevséget okozhat),
- ún. neuroleptikus malignus szindróma (a következő tünetek kombinációja: láz, izommerevség, szaporább légzés, verejtékezés, tudatzavar és a vérnyomás, valamint a pulzusszám hirtelen megváltozása),
- ájulás, magas vérnyomás,
- vérrögök a vénákban, különösen a lábakban (tünetei közé tartozik a duzzanat, fájdalom és a láb vörössége), amelyek a véredényeken keresztül eljuthatnak a tüdőbe, mellkasi fájdalmat és légzési nehézséget okozva (amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz),
- gégefő körüli izmok görcse,
- étel véletlen félrenyelése tüdőgyulladás veszélyével,
- nyelési nehézség,
- hasnyálmirigy-gyulladás,
- májelégtelenség, májgyulladás, a bőr és a szemfehérje besárgulása, normálistól eltérő májfunkciót értékelő laboratóriumi vizsgálati eredmények,
- hasi és gyomortáji kellemetlen érzés, hasmenés,
- bőrkiütés és fényérzékenység,
- szokatlan hajhullás, illetve a hajszálak elvékonyodása,
- fokozott verejtékezés,
- izommerevség vagy izomgörcsök, izomfájdalom, gyengeség,
- újszülötteknél gyógyszermegvonási tünetcsoport,
- akaratlan vizeletürítés, vizelési nehézség,
- elhúzódó és/vagy fájdalmas merevedés,
- a testhőmérséklet-szabályozás zavara vagy túlhevülés,
- mellkasi fájdalom és kéz-, boka- vagy lábfejduzzanat.
- Idős, demenciában szenvedő betegeknél az aripiprazol szedésének ideje alatt több halálesetről is beszámoltak. A fentieken kívül szélütést vagy átmeneti agyi vérellátási zavart jelentettek.
- További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
- Tizenhárom éves vagy annál idősebb serdülőkorúak hasonló típusú mellékhatásokat hasonló gyakorisággal tapasztaltak, mint a felnőttek - kivéve az álmosságot, kontrollálhatatlan izomrángatózást vagy akaratlan mozdulatokat, nyugtalanságot és fáradtságot, melyek nagyon gyakoriak voltak (10 beteg közül több mint egyet érinthetnek), valamint a felhasifájdalmat , szájszárazságot, megnövekedett pulzusszámot, testtömeg-gyarapodást, megnövekedett étvágyat, izomrángatózást, kontrollálhatatlan végtagmozgást és szédülésérzést - különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felállásnál -, melyek gyakoriak voltak (10 beteg közül legfeljebb egyet érinthetnek).
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- Hogyan kell az Aripiprazol-Teva-t tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- A csomagolás tartalma és egyéb információk

- Mit tartalmaz az Aripiprazol-Teva?
- A készítmény hatóanyaga az aripiprazol.
- Egy tabletta 5 mg aripirazolt tartalmaz
- Egy tabletta 10 mg aripirazolt tartalmaz
- Egy tabletta 15 mg aripirazolt tartalmaz
- Egy tabletta 30 mg aripirazolt tartalmaz
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, sárga vas-oxid (E172) (csak az 5 mg-os + 15 mg-os tablettában), vörös vas-oxid (E172) (csak a 10 mg-os + 30 mg-os tablettában), hidroxipropilcellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.
Milyen az Aripiprazol-Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Aripiprazol-Teva 5 mg tabletta
Világossárga, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletták, egyik oldalukon mélynyomásos "5" jelzéssel, másik oldalukon jelzés nélkül.
Aripiprazol-Teva 10 mg tabletta
Rózsaszínű vagy halvány rózsaszínű, hosszúkás tabletták, egyik oldalukon mélynyomásos "10" jelzéssel, másik oldalukon bemetszéssel.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Aripiprazol-Teva 15 mg tabletta
Világossárga, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletták, egyik oldalukon mélynyomásos "15" jelzéssel, másik oldalukon bemetszéssel.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Aripiprazol-Teva 30 mg tabletta
Rózsaszínű vagy halvány rózsaszínű, kerek, mindkét oldalukon domború felületű tabletták, egyik oldalukon mélynyomásos "30" jelzéssel, másik oldalukon bemetszéssel.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Aripiprazol-Teva 5 mg tabletta
Az Aripiprazol-Teva 7, 7 x 1, 14, 14 x 1, 15, 28, 28 x 1, 30, 49, 56, 56 x 1, 60, 98, 98 x 1 és 100 tablettás kiszerelésekben kapható.
Aripiprazol-Teva 10 mg tabletta
Az Aripiprazol-Teva 7, 7 x 1, 14, 14 x 1, 28, 28 x 1, 30, 49, 56, 56 x 1, 60, 98, 98 x 1 és 100 tablettás kiszerelésekben kapható.
Aripiprazol-Teva 15 mg tabletta
Az Aripiprazol-Teva 7, 7 x 1, 14, 14 x 1, 28, 28 x 1, 30, 49, 56, 56 x 1, 60, 98, 98 x 1 és 100 tablettás kiszerelésekben kapható.
Aripiprazol-Teva 30 mg tabletta
Az Aripiprazol-Teva 7, 7 x 1, 14, 14 x 1, 28, 28 x 1, 30, 49, 56, 56 x 1, 60, 98, 98 x 1 és 100 tablettás kiszerelésekben kapható.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
- depresszió elleni gyógyszerek vagy a depresszió, illetve szorongás kezelésére használatos gyógynövények;
- gombaellenes szerek;
- bizonyos gyógyszerek HIV-fertőzés kezelésére;
- görcsoldók (epilepszia kezelésére használatosak).
- A szerotoninszintet növelő gyógyszerek: triptánok, tramadol, triptofán, szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k (pl. paroxetin és fluoxetin), triciklusos antidepresszánsok (pl. klomipramin, amitriptilin), petidin, közönséges orbáncfű és venlafaxin. Ezek a gyógyszerek megnövelik a mellékhatások kockázatát. Ha szokatlan tüneteket észlel, miközben ezeket a gyógyszereket az Aripiprazol-Teva-val együtt szedi, kezelőorvosához kell fordulnia.
- Az Aripiprazol-Teva egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
- Ne fogyasszon alkoholt az Aripiprazol-Teva szedése során!
- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Az alábbi tünetek jelentkezhetnek olyan újszülött csecsemőknél, akiknek édesanyja Aripiprazol-Teva-t szedett a harmadik trimeszterben (a terhesség utolsó három hónapjában): remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, izgatottság, légzési problémák és táplálkozási zavarok. Ha az Ön újszülött gyermekénél ezen tünetek bármelyike előfordul, tájékoztassa kezelőorvosát.
- Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha szoptat.
- Ha Ön Aripiprazol-Teva-t szed, nem szoptathat.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A kezelés ideje alatt tilos gépjárművet vezetni, illetve bármilyen szerszámmal vagy géppel munkát végezni mindaddig, amíg nincs tisztában azzal, hogy az Aripiprazol-Teva milyen hatással van Önre.
- Az Aripiprazol-Teva laktózt tartalmaz
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- Hogyan kell szedni az Aripiprazol-Teva-t?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek 15 mg naponta egyszer. Mindazonáltal kezelőorvosa előírhat alacsonyabb vagy magasabb adagot is, legfeljebb 30 mg-ot naponta egyszer.
- Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
- A kezelés kisebb adaggal kezdhető, pl. aripiprazol belsőleges oldat (folyadék) gyógyszerformával. Az adag fokozatosan emelhető a serdülőkorúaknak ajánlott napi egyszeri 10 mg-os adagig. Mindazonáltal kezelőorvosa előírhat alacsonyabb vagy magasabb adagot is, de legfeljebb 30 mg-ot naponta.
- Ha az Aripiprazol-Teva alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek vagy gyengének érzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
- Az Aripiprazol-Teva szájon át alkalmazandó.
- Az Aripiprazol-Teva tablettát lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban vegye be. Nincs jelentősége, hogy a tablettát étkezés közben vagy étkezésen kívül veszi-e be.
- Csak az 5 mg-os tabletta
- A tablettát mindig egészben, vízzel kell bevenni.
- Csak a 10/15/30 mg-os tabletta
- A tablettát mindig vízzel kell bevenni. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

- Ha az előírtnál több Aripiprazol-Teva-t vett be
- Ha észreveszi, hogy az Aripiprazol-Teva tablettából többet vett be, mint amennyit kezelőorvosa Önnek előírt (vagy ha valaki más szedett be néhány Aripiprazol-Teva tablettát), azonnal értesítse kezelőorvosát. Amennyiben nem tudja elérni kezelőorvosát, keresse fel a legközelebbi kórházat, és vigye magával a készítmény dobozát!
- Ha elfelejtette bevenni az Aripiprazol-Teva-t
- Amennyiben kihagyott egy adagot, vegye be az elfelejtett dózist, amilyen gyorsan csak lehet, de ne vegyen be kétszeres adagot egy nap alatt a kihagyott adag pótlására.
- Ha idő előtt abbahagyja az Aripiprazol-Teva szedését
- Még ha jobban is érzi magát, ne változtassa meg, illetve ne hagyja abba az Aripiprazol-Teva napi adagjának szedését anélkül, hogy azt előzőleg kezelőorvosával megbeszélte volna.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- akaratlan izomrángás vagy rángatózó mozgások,
- fejfájás, fáradtság,
- hányinger, hányás, kellemetlen érzés a gyomorban, székrekedés,
- fokozott nyáltermelés,
- szédülés,
- alvászavar, nyugtalanság, szorongás, álmatlanság,
- remegés és homályos látás.
- Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- egyes emberek megszédülhetnek, különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor, vagy heves szívdobogást tapasztalhatnak.
- kettőslátás
- néhány ember lehangoltnak érezheti magát.
- A következő mellékhatásokat az aripiprazol forgalomba hozatalát követően jelentették, azonban előfordulási gyakoriságuk nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- változás néhány vérsejt számában,
- szokatlan szívdobogás; hirtelen, megmagyarázhatatlan halál, szívroham,
- allergiás reakciók (pl. a száj, nyelv, arc és a torok duzzanata, viszketés, kiütés),
- magas vércukorszint, cukorbetegség kialakulása, illetve meglevő cukorbetegség rosszabbodása, ketoacidózis (ketonok a vérben és vizeletben) vagy kóma,
- alacsony nátriumszint a vérben,
- testtömeg-gyarapodás, testtömeg-csökkenés, étvágytalanság,
- idegesség, nyugtalanság, szorongásérzés,
- túlzott mértékű játékszenvedély,
- öngyilkossági gondolatok, öngyilkossági kísérlet és öngyilkosság,
- beszédzavar,
- görcsroham,
- szerotonin szindróma (olyan reakció, ami fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, izzadást vagy izommerevséget okozhat),
- ún. neuroleptikus malignus szindróma (a következő tünetek kombinációja: láz, izommerevség, szaporább légzés, verejtékezés, tudatzavar és a vérnyomás, valamint a pulzusszám hirtelen megváltozása),
- ájulás, magas vérnyomás,
- vérrögök a vénákban, különösen a lábakban (tünetei közé tartozik a duzzanat, fájdalom és a láb vörössége), amelyek a véredényeken keresztül eljuthatnak a tüdőbe, mellkasi fájdalmat és légzési nehézséget okozva (amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz),
- gégefő körüli izmok görcse,
- étel véletlen félrenyelése tüdőgyulladás veszélyével,
- nyelési nehézség,
- hasnyálmirigy-gyulladás,
- májelégtelenség, májgyulladás, a bőr és a szemfehérje besárgulása, normálistól eltérő májfunkciót értékelő laboratóriumi vizsgálati eredmények,
- hasi és gyomortáji kellemetlen érzés, hasmenés,
- bőrkiütés és fényérzékenység,
- szokatlan hajhullás, illetve a hajszálak elvékonyodása,
- fokozott verejtékezés,
- izommerevség vagy izomgörcsök, izomfájdalom, gyengeség,
- újszülötteknél gyógyszermegvonási tünetcsoport,
- akaratlan vizeletürítés, vizelési nehézség,
- elhúzódó és/vagy fájdalmas merevedés,
- a testhőmérséklet-szabályozás zavara vagy túlhevülés,
- mellkasi fájdalom és kéz-, boka- vagy lábfejduzzanat.
- Idős, demenciában szenvedő betegeknél az aripiprazol szedésének ideje alatt több halálesetről is beszámoltak. A fentieken kívül szélütést vagy átmeneti agyi vérellátási zavart jelentettek.
- További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
- Tizenhárom éves vagy annál idősebb serdülőkorúak hasonló típusú mellékhatásokat hasonló gyakorisággal tapasztaltak, mint a felnőttek - kivéve az álmosságot, kontrollálhatatlan izomrángatózást vagy akaratlan mozdulatokat, nyugtalanságot és fáradtságot, melyek nagyon gyakoriak voltak (10 beteg közül több mint egyet érinthetnek), valamint a felhasifájdalmat , szájszárazságot, megnövekedett pulzusszámot, testtömeg-gyarapodást, megnövekedett étvágyat, izomrángatózást, kontrollálhatatlan végtagmozgást és szédülésérzést - különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felállásnál -, melyek gyakoriak voltak (10 beteg közül legfeljebb egyet érinthetnek).
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- Hogyan kell az Aripiprazol-Teva-t tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- A csomagolás tartalma és egyéb információk

- Mit tartalmaz az Aripiprazol-Teva?
- A készítmény hatóanyaga az aripiprazol.
- Egy tabletta 5 mg aripirazolt tartalmaz
- Egy tabletta 10 mg aripirazolt tartalmaz
- Egy tabletta 15 mg aripirazolt tartalmaz
- Egy tabletta 30 mg aripirazolt tartalmaz
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, sárga vas-oxid (E172) (csak az 5 mg-os + 15 mg-os tablettában), vörös vas-oxid (E172) (csak a 10 mg-os + 30 mg-os tablettában), hidroxipropilcellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.
Milyen az Aripiprazol-Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Aripiprazol-Teva 5 mg tabletta
Világossárga, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletták, egyik oldalukon mélynyomásos "5" jelzéssel, másik oldalukon jelzés nélkül.
Aripiprazol-Teva 10 mg tabletta
Rózsaszínű vagy halvány rózsaszínű, hosszúkás tabletták, egyik oldalukon mélynyomásos "10" jelzéssel, másik oldalukon bemetszéssel.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Aripiprazol-Teva 15 mg tabletta
Világossárga, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletták, egyik oldalukon mélynyomásos "15" jelzéssel, másik oldalukon bemetszéssel.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Aripiprazol-Teva 30 mg tabletta
Rózsaszínű vagy halvány rózsaszínű, kerek, mindkét oldalukon domború felületű tabletták, egyik oldalukon mélynyomásos "30" jelzéssel, másik oldalukon bemetszéssel.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Aripiprazol-Teva 5 mg tabletta
Az Aripiprazol-Teva 7, 7 x 1, 14, 14 x 1, 15, 28, 28 x 1, 30, 49, 56, 56 x 1, 60, 98, 98 x 1 és 100 tablettás kiszerelésekben kapható.
Aripiprazol-Teva 10 mg tabletta
Az Aripiprazol-Teva 7, 7 x 1, 14, 14 x 1, 28, 28 x 1, 30, 49, 56, 56 x 1, 60, 98, 98 x 1 és 100 tablettás kiszerelésekben kapható.
Aripiprazol-Teva 15 mg tabletta
Az Aripiprazol-Teva 7, 7 x 1, 14, 14 x 1, 28, 28 x 1, 30, 49, 56, 56 x 1, 60, 98, 98 x 1 és 100 tablettás kiszerelésekben kapható.
Aripiprazol-Teva 30 mg tabletta
Az Aripiprazol-Teva 7, 7 x 1, 14, 14 x 1, 28, 28 x 1, 30, 49, 56, 56 x 1, 60, 98, 98 x 1 és 100 tablettás kiszerelésekben kapható.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2015. 04. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!