A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ATECTURA BREEZHALER 125 µg/127,5 µg inhalációs por kemény kapszulában

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

indacaterol, mometasone

  • R-LÉGZŐRENDSZER
  • R03-OBSTRUCTIV LÉGÚTI BETEGSÉGEKRE HATÓ SZEREK
  • R03A-ADRENERG SZEREK, INHALÁLÓ SZEREK
  • R03AK-Adrenerg szerek kombinációi kortikoszteroidokkal és egyéb szerekkel, kivéve anticholinerg szerek
  • R03AK14-Indacaterol és mometasone
hirdetés

ATECTURA BREEZHALER 125 µg/127,5 µg inhalációs por kemény kapszulában 30x1 adagonként perforált buborékcsomagolásban +1 inhalátor

30x1 adagonként perforált buborékcsomagolásban +1 inhalátor

V

8 269 Ft

EU/1/20/1439/006

TB támogatás

EÜ emelt

90%3aSzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Atectura Breezhaler és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Atectura Breezhaler és hogyan fejti ki a hatását?
Az Atectura Breezhaler két hatóanyagot tartalmaz: az indakaterolt és a mometazon-furoátot.

Az indakaterol a hörgőtágítóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Úgy hat, hogy elernyeszti a kis légutak izmait a tüdőben. Ez segíti a légutak megnyílását és megkönnyíti a levegő be- ki áramlását a tüdőbe. Rendszeres alkalmazás esetén segíti a kis légutak nyitva maradását.

A mometazon-furoát a kortikoszteroidoknak (vagy szteroidoknak) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. A kortikoszteroidok mérsékelik a duzzanatot és irritációt (gyulladást) a tüdő kis légútjaiban, így fokozatosan enyhítik a légzéssel kapcsolatos problémákat. A kortikoszteroidok az asztmás rohamok megelőzését is elősegítik.

Milyen betegségek esetén alkalmazható az Atectura Breezhaler?
Az Atectura Breezhaler-t az asztma rendszeres kezeléseként alkalmazzák felnőtteknél és serdülőknél (12 évesek vagy ennél idősebbek).

Az asztma súlyos, hosszan tartó tüdőbetegség, amelyben a kisebb légutakat övező izmok összeszűkülnek (hörgőszűkület) és begyulladnak. A tünetek, többek között a légszomj, zihálás, mellkasi szorító érzés és köhögés spontán jelentkeznek és múlnak el.

Az Atectura Breezhaler-t minden nap alkalmaznia kell, nem csak akkor, amikor légzési problémái vannak vagy más asztmás tünete lép fel. A rendszeres használat biztosítja, hogy a gyógyszer megfelelően kontrollálja az asztmáját. Ne alkalmazza ezt a gyógyszert a légszomjjal vagy sípoló légzéssel járó, hirtelen kialakuló rohamok oldására.

Amennyiben kérdései merülnek fel arra vonatkozóan, hogy az Atectura Breezhaler hogyan fejti ki hatását vagy hogy miért írták fel Önnek ezt a gyógyszert, kérjük, forduljon kezelőorvosához.


2. Tudnivalók az Atectura Breezhaler alkalmazása előtt

Gondosan tartsa be kezelőorvosa utasításait.

Ne alkalmazza az Atectura Breezhaler-t
- ha allergiás az indakaterolra, a mometazon-furoátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Ha úgy gondolja, hogy allergiás lehet, kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Ha a következők bármelyike igaz Önre, szóljon kezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek az Atectura Breezhaler alkalmazása előtt:
- ha szívbetegsége van, beleértve a rendszertelen vagy szapora szívverést.
- ha pajzsmirigyproblémái vannak.
- ha valamikor arról tájékoztatták, hogy cukorbeteg vagy magas a vércukorszintje.
- ha görcsrohamai vannak.
- ha alacsony a kálium szint a vérében.
- ha súlyos májproblémái vannak.
- ha a tüdőtuberkulózisa (tbc) vagy bármilyen régóta fennálló, illetve nem kezelt fertőzése van.

Az Atectura Breezhaler-kezelés ideje alatt
Hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbiak bármelyike alakul ki Önnél:
- mellkasi szorító érzés, köhögés, zihálás vagy légszomj közvetlenül az Atectura Breezhaler használata után (ezek annak jelei, hogy a gyógyszer váratlanul beszűkíti a légutakat, más néven paradox hörgőgörcs alakul ki).
- nehézlégzés vagy nehezített nyelés, a nyelv, az ajkak vagy az arc duzzanata, bőrkiütés, viszketés és csalánkiütés (ezek allergiás reakció jelei).

Gyermekek és serdülők
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert 12 év alatti gyermekeknél, mert ebben a korcsoportban nem vizsgálták.

Egyéb gyógyszerek és az Atectura Breezhaler
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről. Különösen fontos, hogy szóljon kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, amennyiben a következő gyógyszereket alkalmazza:
- a vér káliumszintjét csökkentő gyógyszerek. Ilyenek a vízhajtók (ezek a magas vérnyomás kezelésére használt szerek növelik a vizelet termelődését, ilyen például a hidroklorotiazid), egyéb hörgőtágítók, például a légzési problémákra használt metilxantin-származékok (például teofillin) vagy kortikoszteroidok (például prednizolon).
- triciklusos antidepresszánsok vagy monoamin-oxidáz-gátlók (a depresszió kezelésére használt gyógyszerek).
- bármely olyan gyógyszer, amely hasonlít az Atectura Breezhaler-hez (hasonló hatóanyagot tartalmaz); ezek egyidejű alkalmazása növelheti a lehetséges mellékhatások kockázatát.
- a béta-blokkolóknak nevezett gyógyszerek, amelyeket magas vérnyomás vagy más szívproblémák kezelésére (például propranolol) vagy zöldhályog kezelésére (például timolol) alkalmaznak.
- ketokonazol vagy itrakonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek)
- ritonavir, nelfinavir vagy kobicisztát (HIV-fertőzés kezelésére használt gyógyszerek).

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. Kezelőorvosa megbeszéli Önnel, hogy használhatja-e az Atectura Breezhaler-t.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy ez a gyógyszer befolyásolni fogja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

Az Atectura Breezhaler laktózt tartalmaz
Ez a gyógyszer kapszulánként körülbelül 25 mg laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, beszéljen orvosával, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell alkalmazni az Atectura Breezhaler-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Mennyi Atectura Breezhaler-t kell belélegezni?
Az Atectura Breezhaler kapszula három különböző hatáserősségben érhető el. Kezelőorvosa dönti el, hogy melyik a legmegfelelőbb Önnek.

A szokásos adag naponta egy kapszula tartalmának belélegzése. A gyógyszert naponta csak egyszer kell alkalmaznia. Ne alkalmazzon többet annál, mint amit kezelőorvosa mondott.

Minden nap alkalmaznia kell az Atectura Breezhaler-t, még akkor is, ha az asztmája éppen nem okoz problémákat Önnek.

Mikor kell belélegezni az Atectura Breezhaler-t?
Minden nap ugyanabban az időpontban lélegezze be az Atectura Breezhaler-t. Ez elősegíti, hogy kontroll alatt tartsa a tüneteit nappal és az éjszaka során. Továbbá abban is segít, hogy ne feledkezzen el az alkalmazásról.

Hogyan kell belélegezni az Atectura Breezhaler-t?
- Az Atectura Breezhaler inhalációs alkalmazásra szolgál.
- Ebben a csomagban talál majd egy inhalátort és a gyógyszert tartalmazó kapszulákat. Az inhalátorral tudja belélegezni a kapszulában található gyógyszert. A kapszulákat csak az ebben a csomagolásban található inhalátorral használja! A kapszuláknak mindaddig a buborékcsomagolásban kell maradniuk, amíg nem kell felhasználnia azokat.
- A buborékcsomagolás a hátsó fólia lehúzásával nyitható ki, ne nyomja keresztül a kapszulát a fólián!
- Amikor új csomagot kezd, használja az abban a csomagolásban lévő új inhalátort.
- A csomagolásban lévő inhalátort ki kell dobni, miután a csomagolásban található összes kapszulát felhasználták!
- Ne nyelje le a kapszulákat!
- Kérjük, olvassa el a betegtájékoztató túloldalán található használati utasítást, amely további információkat tartalmaz az inhalátor alkalmazásával kapcsolatosan.

Ha a csomagban az Atectura Breezhaler-hez való érzékelő is található
- Az Atectura Breezhaler érzékelője kizárólag felnőttek használható. Nem használható serdülőkorú (12 éves vagy idősebb) betegek esetében, mivel az alkalmazás nem rendelkezik beteg hozzájárulás hitelesítéssel vagy gondviselői fiók funkcióval.
- Az érzékelő és az alkalmazás nélkül is használhatja a gyógyszerét. Nem muszáj csatlakoztatni az érzékelőt az alkalmazáshoz a gyógyszer használatakor.
- Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy használnia kell-e az érzékelőt és az alkalmazást.
- Az Atectura Breezhaler elektronikus érzékelőjét az Atectura Breezhaler inhalátor aljához kell csatlakoztatni.
- Az érzékelő igazolja azt, hogy Ön használta az Atectura Breezhaler-t: rögzíti és figyeli az inhalátor aktiválásait, valamint az inhalálás közben pörgő kapszula keltette zúgó hangot, de nem fogja ellenőrizni, hogy megkapta-e a gyógyszeradagját.
- Az érzékelőt az okostelefonjára vagy más erre alkalmas eszközre telepített Propeller alkalmazással kell használni. Az érzékelő Bluetooth-on kapcsolódik a Propeller alkalmazáshoz.
- Kérjük, olvassa el az Atectura Breezhaler-hez való érzékelő és az alkalmazás használatára vonatkozó további tájékoztatást az érzékelőcsomag és az alkalmazás használati utasításában.
- A csomagban található összes Atectura Breezhaler kapszula felhasználása után helyezze át az érzékelőt a következő Atectura Breezhaler csomaghoz tartozó inhalátorra.

Ha nem javulnak a tünetei
Amennyiben az asztmája nem javul vagy éppenséggel rosszabbodik az Atectura Breezhaler alkalmazásának megkezdése után, beszéljen kezelőorvosával.

Ha az előírtnál több Atectura Breezhaler-t alkalmazott
Ha véletlenül túl sokat lélegez be ebből a gyógyszerből, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy keresse fel a kórházat és kérjen tanácsot. Lehetséges, hogy orvosi ellátásra lesz szüksége.

Ha elfelejtette alkalmazni az Atectura Breezhaler-t
Ha elfelejt belélegezni egy adagot a szokásos időben, lélegezzen be egyet még aznap, amint teheti. Másnap lélegezze be a következő adagot a szokásos időben. Ne lélegezzen be két adagot ugyanazon a napon.

Ha idő előtt abbahagyja az Atectura Breezhaler alkalmazását
Ne hagyja abba az Atectura Breezhaler alkalmazását mindaddig, amíg kezelőorvosa arra nem utasítja. Ha abbahagyja a készítmény alkalmazását, kiújulhatnak az asztmatünetei.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Egyes mellékhatások súlyosak lehetnek
Hagyja abba az Atectura Breezhaler alkalmazását és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha az alábbiak bármelyike alakul ki Önnél:

Gyakori: 10 ember közül legfeljebb 1 főt érinthet
- nehézlégzés vagy nehezített nyelés, a nyelv, az ajak vagy az arc duzzanata, bőrkiütés, viszketés és csalánkiütés (ezek allergiás reakció jelei).

Nem gyakori: 100 ember közül legfeljebb 1 főt érinthet
- elsősorban a nyelv, az ajak, az arc vagy a torok duzzanata (ezek az angioödéma jelei lehetnek).

További mellékhatások
A további mellékhatásokat az alábbiakban soroljuk fel. Amennyiben ezek a mellékhatások súlyossá válnak, kérjük, szóljon kezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek.

Nagyon yakori: 10 ember közül több mint 1 főt érinthet
- torokfájás
- orrfolyás
- hirtelen fellépő légzési nehézség és szorító érzés a mellkasban sípoló légzéssel és köhögéssel

Gyakori: 10 ember közül legfeljebb 1 főt érinthet
- a beszédhang megváltozása (rekedtség)
- orrdugulás
- tüsszögés, köhögés
- fejfájás
- izom-, csont- vagy ízületi fájdalom (csont- és izomrendszeri fájdalom jelei)

Nem gyakori: 100 ember közül legfeljebb 1 főt érinthet
- szapora szívverés
- szájpenész (Candida-fertőzés jele)
- magas vércukorszint
- izomgörcs
- bőrviszketés
- bőrkiütés
- a szemlencse homályosodása (szürkehályog jelei)
- homályos látás

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Atectura Breezhaler-t tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
- A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében a kapszulák az eredeti buborékcsomagolásban tárolandók, csak közvetlenül a felhasználás előtt vegye ki a kapszulákat!
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- Ha a csomagja az Atectura Breezhaler-hez való elektronikus érzékelőt is tartalmaz, olvassa el az érzékelőcsomaghoz mellékelt használati utasítást, melyből megtudhatja, hogy hogyan kell tárolni és mikor kell kidobni az érzékelőt.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Atectura Breezhaler?
- A készítmény hatóanyagai az indakaterol (acetát formájában) és a mometazon-furoát.

Atectura Breezhaler 125 mikrogramm/62,5 mikrogramm
Kapszulánként 173 mikrogramm indakaterol-acetátot (ez egyenértékű 150 mikrogramm indakaterollal) és 80 mikrogramm mometazon-furoátot tartalmaz. A távozó dózis (az a dózis, ami elhagyja az inhalátor szájrészét) 125 mikrogramm indakaterollal és 62,5 mikrogramm mometazon-furoáttal egyenértékű.

Atectura Breezhaler 125 mikrogramm/127,5 mikrogramm
Kapszulánként 173 mikrogramm indakaterol-acetátot (ez egyenértékű 150 mikrogramm indakaterollal) és 160 mikrogramm mometazon-furoátot tartalmaz. A távozó dózis (az a dózis, ami elhagyja az inhalátor szájrészét) 125 mikrogramm indakaterollal és 127,5 mikrogramm mometazon-furoáttal egyenértékű.

Atectura Breezhaler 125 mikrogramm/260 mikrogramm
Kapszulánként 173 mikrogramm indakaterol-acetátot (ez egyenértékű 150 mikrogramm indakaterollal) és 320 mikrogramm mometazon-furoátot tartalmaz. A távozó dózis (az a dózis, ami elhagyja az inhalátor szájrészét) 125 mikrogramm indakaterollal és 260 mikrogramm mometazon-furoáttal egyenértékű.

- Egyéb összetevő a laktóz-monohidrát (lásd az "Az Atectura Breezhaler laktózt tartalmaz" részt a 2. pontban).

Milyen az Atectura Breezhaler külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Ebben a csomagban talál egy inhalátort és a kapszulákat buborékcsomagolásban. Néhány csomagolás tartalmaz érzékelő eszközt is. A kapszulák átlátszóak és fehér port tartalmaznak.
- Atectura Breezhaler 125 mikrogramm/62,5 mikrogramm kapszulák egy kék színű sáv felett található kékkel nyomtatott "IM150-80" termékkóddal a kapszulatesten, valamint két kék színű sávval körülvett kékkel nyomtatott termékemblémával a kapszula felső részén.
- Atectura Breezhaler 125 mikrogramm/127,5 mikrogramm kapszulák szürkével nyomtatott "IM150-160" termékkóddal a kapszulatesten, valamint szürkével nyomtatott termékemblémával a kapszula felső részén.
- Atectura Breezhaler 125 mikrogramm/260 mikrogramm kapszulák két fekete sáv felett feketével nyomtatott "IM150-320" termékkóddal a kapszulatesten, valamint feketével nyomtatott és két feketeszínű sávval körülvett termékemblémával a kapszula felső részén.

Az alábbi kiszerelések léteznek:
Egyszeres csomagolás, amely 10 × 1 vagy 30 × 1 kemény kapszulát tartalmaz 1 inhalátorral együtt. Csomagolás mely 30 × 1 kemény kapszulát tartalmaz 1 inhalátorral és 1 érzékelővel együtt.
3 dobozból álló gyűjtőcsomagolás, amely dobozonként 30 × 1 kemény kapszulát tartalmaz 1 inhalátorral együtt.
15 dobozból álló gyűjtőcsomagolás, amely dobozonként 10 × 1 kemény kapszulát tartalmaz 1 inhalátorral együtt.

Az Ön országában nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Az Atectura Breezhaler használati utasítása

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2023. 07. 06.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!