Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

AVAXIM 160 Egység szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Gyártó:
Hatóanyag:

hepatitis a vaccine, inactivated

hirdetés
hirdetés
hirdetés

AVAXIM 160 Egység szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben 1x

Kiszerelés:

1x

Rendelhetőség:

V

Tájékoztató ár:

9 535 Ft (szabadáras)

Törzskönyvi szám:

OGYI-T-8723/01

Státusz

Alkalmazási előírás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ AVAXIM 160 EGYSÉG ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Ez a készítmény egy oltóanyag (vakcina). A vakcinákat azért alkalmazzák, hogy megvédjék a szervezetet a fertőző betegségektől. Ez a védőoltás a vírusos eredetű fertőző májgyulladás A típusának (hepatitisz A vírusfertőzés) megelőzésére szolgál 16 év feletti serdülők és felnőttek esetében.
A hepatitisz A fertőzést egy vírus okozza, amely megtámadja a májat. Olyan ételtől vagy italtól lehet megbetegedni, amely tartalmazza a vírust. Vér, ill. szexuális (orális-anális) kapcsolat útján is történhet fertőződés. A betegség tünetei a bőr besárgulása és az általános rossz közérzet.
Amikor Ön megkapja az Avaxim 160 Egység vakcinát, az a szervezet saját védekező mechanizmusának működését váltja ki a hepatitisz A fertőzés ellen.
Ezt a védőoltást a hivatalos ajánlásokkal összhangban kell alkalmazni.
2. TUDNIVALÓK AZ AVAXIM 160 EGYSÉG ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza az Avaxim 160 Egységet
- ha allergiás (túlérzékeny) reakciója volt az Avaxim 160 Egység vakcinára vagy annak bármelyik összetevőjére (lásd 6 pont).
- ha allergiás (túlérzékeny) a neomicinre (a vakcina gyártása során használt antiniotikum, amely kis mennyiségben jelen lehet az oltóanyagban).
- ha magas lázzal járó betegsége, akut fertőzése van, vagy idült betegségben szenved. Ilyen esetekben célszerű az oltás elhalasztása.
Az Avaxim 160 Egység fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A védőoltás beadása előtt szóljon az orvosának vagy a nővérnek, ha Ön, illetve a gyermeke
- májbetegségben szenved;
- immunrendszere legyengült, illetve elnyomott, mert
- kortikoszteroidokat, citotoxikus gyógyszereket, sugárkezelést vagy más olyan gyógykezelést kap, amely legyengíti az immunrendszerét. Orvosa vagy a nővér ebben az esetben a kezelés végéig elhalaszthatja a védőoltást.
- HIV-fertőzése vagy más olyan betegsége van, amely az immunrendszerét legyengíti. Ebben az esetben is ajánlott az oltás, de nem alakul ki olyan jó védelem a fertőzésekkel szemben, mint az ép immunrendszerű egyéneknél;
- vérzékenységben (hemofíliában) szenved vagy egyéb olyan állapotok esetén, amelyek során könnyen megsérül és vérezni kezd.
Ájulás előfordulhat (különösen serdülőknél) bármilyen injekció után, de akár beadása előtt is. Ezért tájékoztassa kezelőorvosát vagy a szakszemélyzetet, ha Ön vagy gyermeke korábban egy injekció beadásakor elájult.
Az Avaxim 160 Egység nem nyújt védelmet az egyéb típusú hepatitisz vírusok ellen, amelyek a májat károsítják (pl. hepatitisz B, hepatitisz C vagy hepatitisz E).
Ha a védőoltás beadására a betegség lappangási időszakában kerül sor, az oltás már nem gátolja meg a hepatitisz A megbetegedés kialakulását.
Ez a vakcina nem okozhat olyan fertőzést, amely ellen véd. Ne feledje, hogy nincsen olyan oltóanyag, amelyik minden beoltottnak teljes védelmet biztosítana hepatitisz A fertőzés ellen.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Ezt a védőoltást egyidejűleg, de két különböző testtájon (pl. a másik karba vagy lábba) be lehet adni a következő vakcinákkal, azonban tilos azokkal egy fecskendőbe felszívni:
- tifoid poliszacharid vakcinával;
- sárgaláz elleni vakcinával;
- immunglobulinokkal (véradóktól kapott antitestekkel).
A védőoltás együttadható immunglobulin készítményekkel, de lehetséges, hogy ebben az esetben nem alakul ki olyan jó védelem a hepatitisz A fertőzéssel szemben, mint egyébként kialakulna. Valószínűleg így is védelmet nyújt hepatitisz A fertőzés ellen.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Terhesség és szoptatás
Mivel csak nagyon korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre az oltóanyag terhes nőknél történő alkalmazásáról, a vakcina alkalmazása terhes nőknél nem ajánlott. Terhes nők hepatitis A elleni oltást csak az orvos egyedi elbírálása alapján kaphatnak.
Nem ismert, hogy az oltóanyag kiválasztódik-e az anyatejbe ezért szoptatás ideje alatt ezt a védőoltást elővigyázatossággal kell alkalmazni.
Feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha Ön terhes vagy szoptat.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy a vakcinának hatása lenne a gépjárművezetéshez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre. A készítmény ilyen jellegű hatásait nem vizsgálták.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ AVAXIM 160 EGYSÉGET?
Az Avaxim 160 Egységet olyan egészségügyi szakembernek kell beadni, akit kiképeztek az oltóanyagok alkalmazására, és olyan rendelőben, ill. ambulancián, ahol megvan a kellő felszerelés a vakcinával szemben ritkán bekövetkező esetleges súlyos túlérzékenységi reakció ellátásához.
Az adagolás:
Az ajánlott egyszeri oltási adag 16 éves életkortól 0,5 ml.
A Hepatitis A fertőzés elleni védelem már az első oltást követően 14 nap alatt kialakul. Ez a védelem 36 hónapon át tarthat.
A hosszú távú védelem biztosítása érdekében emlékeztető oltást kell alkalmazni, lehetőség szerint 6-12 hónappal az alapoltást követően, de a beadásra sor kerülhet az alapoltást követő 36 hónapig. Az emlékeztető oltás 10 évnél tovább is megvédheti Önt hepatitisz A fertőzés ellen.
Az Avaxim 160 Egységet abban az esetben is lehet a hepatitisz A elleni oltás során emlékeztető oltásként alkalmazni, ha az alapoltás 6 - 36 hónappal korábban egy másik (egykomponensű vagy tífusz Vi tisztított poliszachariddal kombinált) hepatitisz A (inaktivált) vakcinával történt.
Az alkalmazás módja:
Az orvosa vagy a nővér felhasználás előtt felrázza a fecskendőt, és ellenőrzi, hogy homogén fehér és felhős szuszpenzió alakult ki, és hogy nincsenek jelen benne idegen részecskék.
A helyi oltási reakciók kockázatának csökkentése érdekében ezt a védőoltást az izomba (intramuszkulárisan) ajánlott beadni.
Az ajánlott beadási hely a deltaizom (felkar).
A védőoltást nem szabad érbe beadni: beadáskor meg kell győződni arról, hogy a tű nem hatolt át érfalon.
A védőoltás beadása nem ajánlott a farizomba (a zsírszövet-vastagság eltérései miatt) és nem adható a bőrbe sem, mert ez esetben gyengébb immunválasz jöhet létre.
Kivételes esetekben a védőoltást a bőr alá (szubkután) is be lehet adni vérlemezkehiányos (a véralvadásban fontos szerepet játszó vérlemezkék elégtelen mennyiségével rendelkező), illetve fokozott vérzési kockázatú személyek esetén.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Avaxim 160 Egység is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Súlyos allergiás reakciók
Bármely vakcina beadása után fennáll a nagyon ritka, súlyos allergiás reakciók lehetősége. Ezek a következőkből állhatnak:
- nehezített légzés; a nyelv, illetve az ajkak elkékülése;
- az arc, illetve a torok duzzadása;
- a vérnyomás esése, ami szédülést vagy elájulást okozhat.
Ha ezek a jelek vagy tünetek megjelennek, akkor rendszerint igen gyorsan jelentkeznek az injekció beadása után, mialatt Ön, illetve a gyermeke még a rendelőben, ill. ambulancián van. Ha ezen tünetek bármelyike olyankor jelentkezik, amikor már elhagyták azt a helyet, ahol Önt, illetve a gyermekét beoltották, AZONNAL orvoshoz kell fordulnia!
Nagyon gyakori (tíz oltott közül egynél többet érint):
- az oltás helyén jelentkező mérsékelt fájdalom;
- fáradtságérzet (aszténia).
Gyakori (tíz oltott közül egynél kevesebbet, de száz közül egynél többet érint):
- fejfájás;
- emélygés vagy hányás;
- étvágytalanság;
- hasmenés és/vagy gyomorfájás (hasi fájdalom);
- izom, illetve ízületi fájdalom (mialgia, artralgia);
- mérsékelt láz.
Nem gyakori (száz oltott közül egynél kevesebbet, de ezer közül egynél többet érint):
- az oltás beadási helyén fellépő bőrpír (eritéma).
Ritka (ezer oltott közül egynél kevesebbet, de tízezer közül egynél többet érint):
- az oltás beadási helyén fellépő duzzanat;
- enyhe, visszafordítható májenzim (transzamináz) vérszint-emelkedés.
Nagyon ritka (tízezer oltott közül egynél kevesebbet érint):
- Ájulás, mint a tűszúrásra adott válaszreakció
- bőrreakciók, mint pl. viszketést, kiütést vagy csalánkiütést észleltek.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. HOGYAN KELL AZ AVAXIM 160 EGYSÉGET TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Fénytől védve tárolandó.
Hűtőszekrényben tárolandó (2 °C - 8 °C).
Nem fagyasztható! Ha az oltóanyag megfagyott, akkor meg kell semmisíteni!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza az Avaxim 160 Egységet. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A vakcinát nem szabad felhasználni, ha idegen részecskéket tartalmaz.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Avaxim 160 Egység
- A készítmény hatóanyaga a hepatitisz A vírus, GMB törzs* (inaktivált**) (0,5 ml-es adagonként 160 antigén egység***)
* MRC-5 humán diploid sejteken elszaporítva
** alumínium-hidroxidra adszorbeál (alumínium-tartalomban kifejezve 0,3 mg)
*** az antigéntartalmat ún. "házi referens" preparátumhoz mérve határozzák meg
- Egyéb összetevők: fenoxietanol, vízmentes etanol, formaldehid és Medium 199 Hanks oldat (fenolvörös nélkül) (aminosavak (pl. fenilalanin), ásványi sók, vitaminok és egyéb komponensek (pl. poliszorbát 80) komplex keveréke), pH-beállításhoz alkalmazott sósav vagy nátrium-hidroxid és injekcióhoz való víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az inaktivált hepatitisz A vakcina felhős, fehér szuszpenzió.
0,5 ml szuszpenzió előretöltött, (bróm-klór-butil vagy klór-butil vagy bróm-butil) dugattyúval ellátott (I. típusú üveg) fecskendőben - 1x csomagolásban.

Helyettesíthetőség

Az helyettesítőség és a hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés