A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

BENELYTE oldatos infúzió

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

összetett: glucose monohydrate, sodium acetate trihydrate, magnézium-klorid hexahidrát, calcium chloride dihydrate, potassium chloride, sodium chloride

  • B - VÉR ÉS VÉRKÉPZŐSZERVEK
  • B05 - VÉRPÓTLÓK ÉS PERFUSIÓS OLDATOK
  • B05B - INFUSIÓS OLDATOK
  • B05BB - Az electrolyt-egyensúlyt befolyásoló oldatok
  • B05BB02 - Electrolytok szénhidrátokkal
hirdetés

BENELYTE oldatos infúzió 10x500 ml

10x500 ml

V

OGYI-T-23178/03

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Benelyte és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Benelyte egy intravénás infúzióhoz (vénába) való oldat. Elektrolitoknak nevezett ásványi anyagokat okat tartalmaz, amelyek az Ön testében található víz mennyiségét és egyéb fontos folyamatokat befolyásolnak. Szénhidrátot is tartalmaz.

A Benelytet újszülötteknél (0-28 napos), csecsemőknél (28 napostól ≤2 évesig), gyermekeknél (2 évestől ≤12 évesig) és serdülőknél (12 évestől ≤14 évesig) alkalmazzák, az alábbiak alapján:
- Segít helyreállítani a folyadék szint és a normális elektrolit (só) egyensúlyt műtét után. Glükózt is tartalmaz, amely energiaforrást biztosít.
- Plazmatérfogat-pótlóként hat, amit a vértérfogat helyreállítására használnak.
- Segít helyreállítani a folyadék- és elektrolit-hiányt.
- Vivőoldataként használják egyéb elektrolitokhoz és gyógyszerekhez.


2. Tudnivalók a Benelyte alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Benelytet:
- ha gyermeke allergiás a nátrium-kloridra, kálium-kloridra, kalcium-klorid-dihidrát, magnézium-klorid-hexahidrátra, nátrium-acetát-trihidrátra, glükóz-monohidrátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- koraszülött újszülöttek és újszülöttek (28 napnál fiatalabbak): Gyemeke nem kaphat egy bizonyos ceftriaxon nevű antibiotikumot a vénába csepegtetve ezzel a gyógyszerrel egyidejűleg.
- ha gyermekének túl sok a folyadék a szervezetében. (hiperhidráció)

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Benelyte - gyermekénél történő - alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, gyermekénél az alábbiak fennállása esetén:
- a szervezete által termelt sav kevesebb a normálisnál (metabolikus alkalózis)
- rendellenesen magas vércukorszint (hipergikémia)
- rendellenesen alacsony vér káliumszint (hipokalémia)
- rendellenesen magas a vér nátriumszint (hipernatrémia)
- rendellenesen magas a vér kloridszint (hiperklorémia)
- veseelégtelenség vagy károsodott veseműködés
- egy bizonyos ceftriaxon nevű antibiotikummal kezelték; ezt nem szabad összekeverni vagy egyidejűleg adni bármilyen kalciumtartalmú oldattal, amelyet vénába csepegtetve adnak. Kezelőrvosa tudja ezt, és nem fogja együtt adni őket, még különböző infúziós szerelék vagy különböző infúziós helyeken keresztül sem.
-- A 28 napnál idősebb gyermekeknél azonban kezelőorvosa adhat kalciumot és ceftriaxont egymás után, ha különböző helyeken lévő infúziós vezetékeket használnak, vagy ha az infúziós vezetékeket kicserélték, vagy az infúziók között alaposan átmosták fiziológiás sóoldattal a kicsapódás elkerülése érdekében. Ha Ön vagy gyermeke vérének alacsony a mennyisége, kezelőorvosa kerülni fogja a kalcium és a ceftriaxon egymás utáni adását.

Miközben gyermeke ezt a gyógyszert kapja, időről időre ellenőrizni fogják a szérum elektrolit szinteket, a vízháztartást, a vércukor-szintet és a sav-bázis státuszt.

Ennek a gyógyszernek az alkalmazása a gyermekeknél elővigyázatosságot igényel, különösen újszülöttek és csecsemők esetében, mivel tejsavas acidózis (a tejsav megnövekedett szintje a vérben) léphet fel. Ezt figyelembe kell venni laktáthasznosítási problémákkal született gyermekek esetében.

Egyéb gyógyszerek és a Benelyte
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a gyermekénél jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszerekről.
- Intravénásan adott ceftriaxonnal (antibiotikum) történő egyidejű alkalmazása nem ajánlott (lásd a Figyelmeztetések és óvintézkedések részt).

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ez a gyógyszer kizárólag gyermekek (14 év alatt) kezelésére szolgál.


3. Hogyan kell alkalmazni a Benelytet?

A kezelőorvos vagy a gondozást végző egyéb egészségügyi szakember ezt a gyógyszert vénába történő infúzióban (intravénás cseppinfúzió) fogja az Ön gyermekének beadni.

Adagolás
A gyógyszer gyermekének beadandó mennyiségét a kezelőorvos fogja meghatározni, és ez függ az Ön gyermeke életkorától,testtömegétől, klinikai állapotától, valamint a gyermeke által kapott egyéb kezeléstől. Így figyelembe veszik az egyedi folyadék-, elektrolit- és energiaszükségleteit. Kezelőorvosa fog dönteni a gyermek számára megfelelő adagról.

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha az előírtnál több Benelytet alkalmaztak gyermekénél

Mivel ezt a gyógyszert kezelőorvos vagy a gondozást végző egyéb egészségügyi szakember fogja az Ön gyermekének beadni, valószínűtlen, hogy gyermeke nem megfelelő adagot kap.

A túladagolás a szervezet túlzott folyadéktartalmához (hiperhidráció) és magas vércukorszinthez (hiperglikémia) vezethet.

A gyermek egészségi állapotának normalizálását célzó kezelést kezelőorvosa fogja meghatározni. Ez magában foglalhatja az infúzió megszakítását, a gyermek vérében található ásványi anyagok szintjének ellenőrzését, valamint a gyermek tüneteinek kezelésére alkalmas gyógyszerek alkalmazását (például vízhajtók, inzulin).

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre áló adatokból nem állapítható meg)
Az alkamazás technikája miatt fellépő helyi reakciók:
- láz (lázas reakció)
- fertőzés az infúzió alkalmazásának helyén
- annak a vénának az irritációja és gyulladása, amelybe az oldatot infundálták (érgyulladás). Ez bőrpírt, fájdalmat vagy égő érzést, és duzzanatot okozhat a véna mentén, amelybe az oldatot infundálták.
- vérrög (vénás trombózis) kialakulása az infúzió beadásának helyén, ami fájdalmat, duzzanatot vagy bőrpírt okoz a vérrög környékén
- az infúziós oldat vénán kívül, a szövetekbe kerülése (extravazáció). Ez károsíthatja a szöveteket és hegesedést okozhat.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@nngyk.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Benelytet tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a palackon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha az oldat nem átlátszó, látható részecskéket észlel benne, vagy a tartály sérült.

Az első felbontás után azonnal felhasználandó. Mikrobiológiai szempontból a készítményt azonnal fel kell használni. Ha nem használják fel azonnal, a felhasználás előtti tárolási idő és a tárolási körülmények betartása a felhasználó felelőssége, és általában nem lehet hosszabb 24 óránál 2-8 °C-on tárolva, kivéve, ha a felbontás és a tárolás ellenőrzött és validált aszeptikus körülmények között történt.

Egyéb infúziós oldatokkal történő kombináció esetén, be kell tartani a gyógyszerek kombinációjára vonatkozó aktuális követelményeket (például aszeptikus körülmények, kompatibilitás, és alapos keverés).

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Benelyte?
- A készítmény hatóanyagai:
A Benelyte oldatos infúzió milliliterenként tartalmaz:
Nátrium-klorid 6,429 mg
Kálium-klorid 0,298 mg
Kalcium-klorid-dihidrát 0,147 mg
Magnézium-klorid-hexahidrát 0,203 mg
Nátrium-acetát-trihidrát 4,082 mg
Glükóz-monohidrát 11,0 mg
(megfelel glükóznak 10,0 mg)

- Egyéb összetevők: 37%-os sósav (a pH beállításához), nátrium-hidroxid (a pH beállításához), injekcióhoz való víz.

Milyen a Benelyte külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Benelyte egy tiszta, színtelen vagy enyhén sárgás színű, vizes oldatos infúzió.

A Benelyte elsődleges csomagolásként 100, 250 és 500 ml-es, poliizoprén dugót tartalmazó polietilén vagy polietilén/polipropilén kupakkal lezárt, LD polietilén palackokban kerül forgalomba.

Kiszerelések:
40 × 100 ml
20 × 250 ml
10 × 500 ml

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 08. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!