A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

BISOPROLOL SANDOZ 10 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

bisoprolol

bisoprolol 10 mg filmtabletta / tabletta

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C07 - BETA-RECEPTOR BLOCKOLÓK
  • C07A - BETA-RECEPTOR BLOCKOLÓK
  • C07AB - Szelektív beta-receptor blockolók önmagukban
  • C07AB07 - Bisoprolol
hirdetés

BISOPROLOL SANDOZ 10 mg filmtabletta 30x

30x

V

517 Ft

OGYI-T-20950/04

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Bisoprolol Sandoz filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Bisoprolol Sandoz filmtabletta a béta-blokkolókként jelzett gyógyszercsoporthoz tartozik. Ezek a szívet védik a túlzott aktivitástól.
A Bisoprolol Sandoz filmtablettát az alábbi állapot kezelésére használják:
- magas vérnyomás
- angina pektorisz (szíveredetű fájdalom)
- szívelégtelenség, amely fizikai aktivitás során légszomjat okoz, vagy folyadék-visszatartást eredményez. Ilyen esetekben a Bisoprolol Sandoz filmtablettát a szívelégtelenség kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek mellett adhatják.
2. Tudnivalók a Bisoprolol Sandoz filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Bisoprolol Sandoz filmtablettát,
- ha allergiás a bizoprolol-fumarátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Önnél kardiogén sokk áll fenn. Ez egy olyan súlyos szívbetegség, ami szapora és gyenge pulzust; alacsony vérnyomást; hideg, nyirkos bőrt; gyengeséget és ájulást okoz.
- ha Önnél bármikor előfordult súlyos fokú sípoló légzés vagy súlyos asztmás roham, mivel ezek befolyásolják a légzését.
- ha az Ön pulzusa alacsony (kevesebb, mint percenként 60). Ha nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát.
- ha vérnyomása nagyon alacsony.
- ha súlyos vérkeringési problémái vannak (amelyek okozhatják a kéz- és lábujjak bizsergését, vagy elfehéredését, elkékülését).
- ha bizonyos típusú szívritmuszavarai vannak.
- ha szívelégtelensége van, amely nemrég alakult ki, vagy még nem stabilizálták és kórházi kezelést igényel.
- ha egy, a szervezetében a sav felgyűlésével járó, metabolikus acidózis nevű állapot van jelen Önnél. Kezelőorvosa ad tanácsot ezzel kapcsolatban.
- ha Önnél a mellékvesék feokromocitóma nevű daganata ugyan jelen van, de ezt nem kezelik.

Ha a fentiek bármelyikével kapcsolatban bizonytalan, kérje ki kezelőorvosa tanácsát!

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Bisoprolol Sandoz filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha Önnél sípoló légzés áll fenn vagy légzési nehézsége (asztmája) van.
- Egyidejűleg hörgőtágító kezelést kell végezni. Lehet, hogy nagyobb adagban lesz szükség béta-2-agonista kezelésre.
- ha Önnek cukorbetegsége van. A filmtabletták elfedhetik az alacsony vércukorszint tüneteit (például a gyorsabb szívverést, a szívdobogásérzést vagy a verejtékezést).
- ha Ön nem fogyaszt szilárd ételt.
- ha Önt túlérzékenységi (allergiás) reakciók miatt kezelik. A Bisoprolol Sandoz filmtabletta fokozhatja a túlérzékenységet azokkal az anyagokkal szemben, amelyekre allergiás, és fokozhatja a túlérzékenységi reakciók súlyosságát. Ezért aztán az adrenalinnal való kezelésnek esetleg nem alakul ki a kívánt hatása. Nagyobb adag adrenalinra (epinefrinre) lehet szükség.
- a szív első fokú blokkjában (a szív ingerületvezetési zavara).
- ha Ön Prinzmetal anginában szenved, amely egyfajta mellkasi fájdalom, amit a szívizmot ellátó koszorúerek görcse okoz.
- ha Önnél a végtagok (pl. kéz- és lábfejek) keringésével probléma van.
- Érzéstelenítéssel járó műtét esetén. Ha Ön érzéstelenítéssel járó műtét miatt orvosnál jár, kórházba vagy fogorvoshoz megy, tudassa velük, hogy milyen gyógyszereket szed!
- kalciumcsatorna-blokkolókkal kombinálva, mint pl. verapamil vagy diltiazem. Az együttes szedés nem ajánlott, lásd még "Egyéb gyógyszerek és a Bisoprolol Sandoz filmtabletta" fejezetet.
- ha Önnek pikkelysömöre (pszoriázisa) van vagy volt (visszatérő bőrbetegség, amely hámlással és száraz bőrkiütéssel jár).
- ha feokromocitómája (a mellékvesevelő daganata) van. Orvosának először ezt kell kezelnie, mielőtt a Bisoprolol Sandoz filmtablettát felírná Önnek.
- ha Önnek pajzsmirigy-problémája van. A tabletták elfedhetik a túlműködő pajzsmirigy okozta tüneteket.
- Mostanáig nincs kezelési tapasztalat a Bisoprolol Sandoz filmtablettával szívelégtelenség kezelése esetén olyan betegeknél, akiknél a következő betegségek valamelyike is fennáll:
- inzulinnal kezelt cukorbetegség (I. típusú),
- súlyos vesebetegség,
- súlyos májbetegség,
- bizonyos szívbetegségek,
- szívinfarktus az elmúlt 3 hónapban.
- A szívelégtelenség Bisoprolol Sandoz filmtablettával való kezelése rendszeres orvosi ellenőrzést igényel. Ez elengedhetetlenül szükséges, különösen a kezelés kezdetekor és a kezelés abbahagyásakor.
- A Bisoprolol Sandoz filmtablettával végzett kezelést kényszerítő okokat leszámítva tilos hirtelen megszakítani.
- A magasvérnyomás-betegségben vagy angina pektoriszban is szenvedő szívelégtelen betegek kezelését nem szabad hirtelen leállítani. Az adagot lassan kell csökkenteni, az adagot hetenként kell megfelezni.
- Forduljon kezelőorvosához, ha a fentiek valamelyike Önnél fennáll vagy a múltban fennállt!
- Egyéb gyógyszerek és a Bisoprolol Sandoz filmtabletta
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett alkalmazott, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ide tartoznak a vény nélkül kapható gyógyszerek is.
- Bizonyos gyógyszerek egyszerre nem szedhetők, másoknál speciális változtatásokra van szükség (pl. az adagolásban).
- Minden esetben tájékoztassa kezelőorvosát, ha a Bisoprolol Sandoz filmtabletta mellett a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:
- a vérnyomás csökkentésére vagy szívbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek (mint pl. amiodaron, amlodipin, klonidin, szívglikozidok, diltiazem, dizopiramid, felodipin, flekainid, lidokain, metildopa, moxonidin, fenitoin, propafenon, kinidin, rilmenidin, verapamil)
- nyugtatószerek és a pszichózisok (a tudatállapot betegségei) kezelésére szolgáló szerek, pl. barbiturátok (epilepszia esetén is használják), fenotiazinok (hányás és hányinger esetén is használják)
- a depresszió ellen adott gyógyszerek, pl. triciklusos antidepresszánsok, MAO-A-bénítók
- műtét közbeni érzéstelenítésre használt gyógyszerek (lásd még: "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt);
- bizonyos fájdalomcsillapítók (pl. acetilszalicilsav, diklofenák, indometacin, ibuprofén, naproxén)
- az asztma, orrdugulás, vagy bizonyos szembetegségek, pl. zöld hályog esetén (glaukóma: emelkedett nyomás a szemben) vagy a pupilla kitágítására használt gyógyszerek
- a sokk kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (pl. adrenalin, dobutamin, noradrenalin)
- meflokin, amely egy malária elleni gyógyszer.
- rifampicin nevű antibiotikum
- ergotamin-származékok, amelyeket migrén ellen adnak
- A fentiek, valamint a Bisoprolol Sandoz filmtabletta befolyásolhatja a vérnyomást és/vagy a szív működését.
- Inzulin vagy a cukorbetegség egyéb gyógyszerei. A vércukorszint-csökkentő hatás kifejezettebb lehet. Az alacsony vércukorszint tüneteit elfedheti a kezelés.
- A Bisoprolol Sandoz filmtabletta egyidejű bevétele alkohollal
- A Bisoprolol Sandoz filmtabletta okozta szédülés vagy bizonytalanságérzet rosszabbodhat, ha alkoholt fogyaszt. Ha Ön ilyet tapasztal, kerülje az alkohol fogyasztását!
- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A Bisoprolol Sandoz filmtabletta káros lehet a terhességre és/vagy a magzatra. Fokozott a koraszülés, a vetélés, az újszülöttnél az alacsony vércukorszint és az alacsony szívfrekvencia veszélye. A magzat növekedését szintén befolyásolhatja. Éppen ezért terhesség alatt a Bisoprolol Sandoz filmtabletta nem szedhető.
- Nem ismert, hogy a bizoprolol kiválasztódik-e az anyatejbe, ezért szoptatás alatt szedése nem ajánlott.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Nem végeztek vizsgálatokat azzal kapcsolatban, hogy befolyásolja-e a készítmény a gépjárművezetést és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
- Ezek a tabletták Önt fáradttá tehetik, álmosíthatják vagy szédülést okozhatnak. Ha ilyen mellékhatásokat tapasztal, ne kezeljen gépeket és/vagy ne vezessen gépjárművet. Legyen tisztában ezeknek a hatásoknak a lehetőségével, melyek különösen a kezelés kezdetén, a gyógyszerszedésben bekövetkező változások és alkohollal való kombináció esetén.
- A Bisoprolol Sandoz filmtabletta tejcukrot (laktózt) tartalmaz.
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- 3. Hogyan kell szedni a Bisoprolol Sandoz filmtablettát?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
- Kezelőorvosa fogja megmondani, hogy hány filmtablettát kell szednie. Ezt a gyógyszert reggel kell bevenni a reggeli előtt, vagy a reggeli alatt, vagy azután. A filmtablettákat kevés vízzel nyelje le, a tablettát ne rágja vagy törje össze!
- A készítmény szokásos adagja:

- Magas vérnyomás/angina pektorisz esetén:
- Felnőttek
- Az adag egyénileg kerül meghatározásra.
- Az ajánlott kezdő adag 5 mg naponta egyszer.
- A felnőttek szokásos adagja 10 mg naponta egyszer. Orvosa dönthet úgy, hogy az adagot megemeli vagy lecsökkenti.
- Az alkalmazható legnagyobb adag 20 mg naponta egyszer.
- Súlyos vese- vagy májműködési zavar
- Ha Önnek súlyos vese- vagy májműködési zavara van az alkalmazható legnagyobb adag legfeljebb napi 10 mg.
- Idősek
- Általában nincs szükség az adag módosítására. Orvosa a kezelést a lehető legkisebb adaggal fogja kezdeni.
- Szívelégtelenség (a szív pumpafunkciójának csökkent volta):
- Mielőtt a Bisoprolol Sandoz filmtabletta szedését elkezdené, Ön már szed ACE-gátlót, vízhajtót vagy szívglikozidot (a szívre/vérnyomásra ható gyógyszerek).
- Az adagot fokozatosan emelik az alábbiak szerint addig, amíg az Önnél megfelelő adagot megtalálják:
- 1,25 mg naponta egyszer egy héten át. Az adag tovább emelhető:
- 2,5 mg naponta egyszer a következő héten. Ha ez jól tolerálható, az adag tovább emelhető:
- 3,75 mg naponta egyszer a következő héten. Ha ez jól tolerálható, az adag tovább emelhető:
- 5 mg naponta egyszer a következő 4 héten át. Ha ez jól tolerálható, az adag tovább emelhető:
- 7,5 mg naponta egyszer a következő 4 héten át. Ha ez jól tolerálható, az adag tovább emelhető:
- 10 mg naponta egyszer, fenntartó adagként.
- Az alkalmazható legnagyobb adag 10 mg naponta egyszer.
- Orvosa fogja meghatározni az Ön számára optimális adagot, többek között a lehetséges mellékhatások alapján.
- A legelső 1,25 mg-os adag bevétele után orvosa ellenőrzi vérnyomását, szívritmusát és a szív működését érintő zavarokat.
- Máj- és veseműködés eltérései:
- Kezelőorvosa különösen óvatosan fogja emelni az adagot.
- Idősek
- Általában az adag módosítására nincs szükség.
- Ha azt tapasztalja, hogy a Bisoprolol Sandoz filmtabletta hatása túl erős vagy túl gyenge, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!
-

Helyezze a tablettát lapos, kemény felszínre, a törővonallal ellátott oldalával felfelé!
- A tabletta közepére nyomjon rá hüvelykujjával, így a tabletta félbetörik! A fél tablettákat középen megnyomva azok tovább felezhetők.
- A kezelés időtartama
- A Bisoprolol Sandoz filmtablettát általában hosszú távú kezelésre használják.
- Gyermekek és serdülők
- Mivel nem történt vizsgálat a Bisoprolol Sandoz filmtabletta hatásaival kapcsolatban gyermekeknél és serdülőknél, ezért ebben a korcsoportban a Bisoprolol Sandoz filmtabletta szedése nem ajánlott.
- Ha az előírtnál több Bisoprolol Sandoz filmtablettát vett be
- Ha az előírtnál véletlenül több Bisoprolol Sandoz filmtablettát vett be, haladéktalanul tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét! Tartsa magánál ezt a tájékoztatót vagy a megmaradt gyógyszert, hogy az ápoló személyzet pontosan tudja, mit is vett be! A túladagolás tünetei a következők lehetnek: szédülés, bizonytalanság-érzés, kimerültség, légszomj és/vagy zihálás. Továbbá a szívverés lassulhat, a vérnyomás csökkenhet, a szív működése elégtelenné válhat, és a vércukorszint lecsökkenhet (amely éhségérzetet, izzadást és szívdobogásérzést eredményezhet).
- Ha elfelejtette bevenni a Bisoprolol Sandoz filmtablettát
- Ha elfelejtette bevenni a Bisoprolol Sandoz filmtablettát, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására! Vegye be a szokásos adagot, amint eszébe jut, és folytassa a szedést a szokásos módon a következő naptól!
- Ha idő előtt abbahagyja a Bisoprolol Sandoz filmtabletta szedését
- A Bisoprolol Sandoz filmtablettával végzett kezelést tilos hirtelen abbahagyni. Ha hirtelen abbahagyja a gyógyszer szedését, állapota rosszabbodhat. A szedést folyamatosan kell csökkenteni több héten keresztül, kezelőorvosa tanácsai szerint.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- A lehetséges mellékhatások a következők:
- Nagyon gyakori (10 közül több mint 1 beteget érinthet):
- lassú szívverés. Magas vérnyomás vagy angina pektorisz kezelésekor ez a mellékhatás nem gyakran fordul elő.
- Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- kimerültség. Magas vérnyomás vagy angina pektorisz kezelésekor ez a mellékhatás nem gyakran fordul elő.
- szédülés, fáradtság és fejfájás (magas vérnyomás vagy angina pektorisz kezelésekor különösen a kezelés kezdetekor jelentkeznek, általában enyhék és 1-2 hét után gyakran megszűnnek)
- hidegérzés és zsibbadás a végtagokban (a kéz vagy láb ujjaiban, a fülön és az orron), gyakrabban jelentkezik görcsszerű fájdalom a lábszárakban járáskor.
- a korábban fennálló szívelégtelenség romlása. Magas vérnyomás vagy angina pektorisz kezelésekor ez a mellékhatás nem gyakran fordul elő.
- nagyon alacsony vérnyomás (hipotenzió), különösen szívelégtelen betegeknél.
- émelygés, hányás.
- hasmenés.
- székrekedés.
- Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- kimerültség. A szívelégtelenség kezelésekor ez a mellékhatás gyakran fordul elő.
- a vérnyomás esése különösen felálláskor, ami szédüléshez, bizonytalanságérzéshez, vagy ájuláshoz vezethet.
- alvászavarok.
- depresszió.
- lassú szívverés. Szívelégtelenség kezelésekor ez a mellékhatás nagyon gyakran fordul elő.
- rendszertelen szívverés.
- a korábban fennálló szívelégtelenség súlyosbodása. Szívelégtelenség kezelésekor ez a mellékhatás gyakran fordul elő.
- az asztmás betegek, és azok, akik kórtörténetében légzési rendellenességek vannak, légzési nehézséget tapasztalhatnak.
- izomgyengeség és -izomgörcsök.
- Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- rémálmok.
- hallucinációk (nem jelenlévő dolgok odaképzelése).
- ájulás.
- halláskárosodás.
- az orr nyálkahártyájának gyulladása, amely irritációt és orrfolyást okoz.
- allergiás reakciók (viszketés, kipirosodás, bőrkiütés).
- csökkent könnytermelés miatt a szemek szárazsága (kontaktlencse viselése esetén nagyon zavaró lehet).
- a máj gyulladása (hepatitisz), amely hasi fájdalmat, az étvágy elvesztését és néha sárgaságot okoz és a szemfehérje és a bőrnek a besárgulásával és sötét színű vizelettel jár.
- csökkent szexuális teljesítőképesség (potenciazavar).
- a vérzsírok (trigliceridek) és a májenzimek emelkedett értéke.
- Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- mellkasi fájdalom.
- a pikkelysömör (pszoriázis) nevű bőrbetegség súlyosbodása vagy hasonló, száraz bőrhámlással és hajhullással járó állapot kialakulása.
- a szem kipirosodása és viszketése (kötőhártya-gyulladás)
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Bisoprolol Sandoz filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő ("Felh.:") után ne szedje ezt a gyógyszert! A lejárati idő első két száma a hónapot, a többi szám pedig az évet jelentik. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Buborékcsomagolás: Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Tartály: Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást. Felbontás után legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Bisoprolol Sandoz 5 mg/10 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga a bizoprolol-fumarát. Egy filmtabletta 5 mg vagy 10 mg bizoprolol-fumarátot tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
Bisoprolol Sandoz 5 mg filmtabletta: vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, kroszkarmellóz-nátrium, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, laktóz-monohidrát, hipromellóz, makrogol 4000, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172)
Bisoprolol Sandoz 10 mg filmtabletta vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, kroszkarmellóz-nátrium, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, laktóz-monohidrát, hipromellóz, makrogol 4000, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172)
Milyen a Bisoprolol Sandoz 5 mg/10 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem:
Bisoprolol Sandoz 5 mg filmtabletta
: sárga színű, kerek filmtabletta kereszt alakú bemetszéssel (a tablettát négy részre osztja) az egyik és "BIS 5" jelöléssel a másik oldalán bliszterben (OPA-Al-PVC/Al), vagy HDPE tartályban.
Bisoprolol Sandoz 10 mg filmtabletta: barack színű, kerek tabletta kereszt alakú bemetszéssel (a tablettát négy részre osztja) az egyik és "BIS 10" jelöléssel a másik oldalon bliszterben (OPA-Al-PVC/Al), vagy HDPE tartályban.
Csomagolás:
7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 98, 100, 10x30, 500 db filmtabletta buborékcsomagolásban.
Tartály:10, 20, 30, 50, 60, 100, 250 és 500 db filmtabletta HDPE tartályban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!