A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

BRONCHOSTOP köhögés elleni belsőleges oldat

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

thyme extract, althea root extract

  • R - LÉGZŐRENDSZER
  • R05 - A KÖHÖGÉS ÉS MEGHŰLÉS GYÓGYSZEREI
  • R05C - EXPECTORANSOK, KIVÉVE KOMBINÁCIÓK KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÓKKAL
  • R05CA - Expectoransok
  • R05CA10 - Kombinációk
hirdetés

BRONCHOSTOP köhögés elleni belsőleges oldat 1x150 ml

1x150 ml

VN

OGYI-TN-45/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A termék hagyományos növényi gyógyszer, kizárólag a régóta fennálló használaton alapuló, meghatározott javallatokra alkalmazandó.

A készítmény a megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torok irritációjához kapcsolódó száraz köhögés csillapítására ajánlott 4 éves kor feletti gyermekeknek és felnőtteknek.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 5 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

Hogyan fejti ki a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat a hatását?

A régóta fennálló használatból rendelkezésre álló adatok alapján a kakukkfű hatóanyagai elősegítik a légutakban tartósan fennálló, viszkózus váladék felköhögését, ezáltal a hörgök tisztulását.

A régóta fennálló hagyományos használat alapján az orvosi zilizben található poliszacharidok nyugtatják a torok irritációt, és csökkentik a köhögési ingert.

2. Tudnivalók a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat szedése előtt

Ne szedje a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatot:
- ha allergiás a hatóanyagokra vagy a Lamiaceae (Ajakosok) és Malvaceae (Mályvafélék) család egyéb tagjaira, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- az alkoholtartalma miatt, ha Ön alkoholbetegségtől szenved.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Ha légzési nehézség, láz, vagy gennyes váladék jelentkezik, orvosához vagy gyógyszerészéhez kell fordulnia.

A gyógyszer használata 4 éves kor alatti gyerekek esetében nem ajánlott a megfelelő adatok hiánya miatt, ilyen esetben keresse fel a gyermek orvosát.

Alkoholprobléma esetén a készítmény ártalmas. Terhes vagy szoptató nők és magas rizikófaktorú betegségek (például májbetegség, epilepszia) esetén a készítmény szedése megfontolandó.

Egyéb gyógyszerek és a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Más gyógyszerekkel való kölcsönhatás nem ismert.

Az egyidejűleg szedett gyógyszerek felszívódása lassabbá válhat. Elővigyázatosságból a készítmény csak több, mint 1/2-1 órával az egyéb gyógyszerek alkalmazása előtt vagy után vehető be.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, illetve gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.

A gyógyszer termékenységet befolyásoló, továbbá a terhesség és a szoptatás során kifejtett hatásáról nincsenek adatok. A megfelelő adatok hiánya és a gyógyszer alkoholtartalma miatt, terhesség és szoptatás alatt a gyógyszer használata nem ajánlott.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény az alkoholtartalma miatt befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat szacharózt tartalmaz

Ez a gyógyszer 5 ml-es térfogatban 1,75 g szacharózt és 0,063 g málnalé-sűrítményt tartalmaz (amely szacharózt, glükózt és fruktózt tartalmaz), amely körülbelül 0,15 szénhidrát egységnek (SZE) felel meg. Ezt figyelembe kell venni cukorbetegség esetén. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt (vagy gyermekét), hogy bizonyos cukrokra érzékeny, vagy ha Önnél örökletes fruktóz intoleranciát (egy ritka genetikai rendellenességet, amelyben a szervezet nem képes lebontani a fruktózt) állapítottak meg, keresse fel orvosát, mielőtt Ön (vagy gyermeke) elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat alkoholt (etanolt) tartalmaz

Ez a gyógyszer 5 ml-es térfogatban 285 mg etanolt tartalmaz, amely 57 mg/ml-nek felel meg. A gyógyszer 5 ml-ében lévő mennyiség megfelel 14,36 ml sörnek, illetve 5,98 ml bornak. A 4-12 életév közötti gyermekeknek javasolt egyszeri adag 7,18 ml sörnek, illetve 2,99 ml bornak felel meg.

A gyógyszerben lévő alkohol nem valószínű, hogy hatással lenne felnőttekre és serdülőkre, illetve gyermekekre gyakorolt hatásai valószínűleg szintén nem észlelhetők. Kisebb gyermekeknél okozhat bizonyos hatásokat, például álmosságot.

A készítményben található alkohol mennyisége miatt megváltozhat egyéb gyógyszerek hatása. A gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha terhes vagy szoptat, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha Ön alkoholfüggőségben szenved, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat metil-parahidroxibenzoátot (E218) és propil-parahidroxibenzoátot (E216) tartalmaz

Ezek allergiás reakciókat okozhatnak (amelyek esetleg csak később jelentkeznek). (Lásd a "Ne szedje a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatot" pontot).


3. Hogyan kell szedni a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatot?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőtteknek és 12 év feletti serdülőkorúaknak:
10 ml 3 óránként (naponta legfeljebb 6 alkalommal, maximális napi adag 60 ml).

12 év alatti gyermekeknek felnőtt felügyelete mellett adható.

4-12 év közötti gyermekeknek:
5 ml 3 óránként (naponta legfeljebb 6 alkalommal, maximális napi adag 30 ml).

4 év alatti gyermekek:
4 év alatti gyerekek esetében alkalmazása nem ajánlott a megfelelő adatok hiánya miatt, ilyen esetben keresse fel a gyermek orvosát.

Az alkalmazás módja:
Szájon át történő alkalmazásra.

A Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatból öntsön hígítatlanul a hozzátartozó mérőkupakba, amely 2,5 ml-től 20 ml-ig van beosztva.

Szükség esetén a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat adható vízzel vagy forró teával hígítva.

Az alkalmazás időtartama:
A Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatot öt napig ajánlott szedni.
Ha a tünetek a készítmény folyamatos szedése mellett nem javulnak, esetleg súlyosbodnak, keresse fel kezelőorvosát.

Ha az előírtnál több Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatot vett be
Amennyiben túl sok Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatot vett be, keresse fel kezelőorvosát, a gyógyszer csomagolását és a megmaradt oldatot is vigye magával. Lehetséges, hogy egyes, a 4. pontban felsorolt mellékhatások felerősödhetnek.

Ha elfelejtette bevenni a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatot
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Folytassa a készítmény előírás szerinti szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Túlérzékenységi reakciókat (beleértve egy esetben anafilaxiás sokkot és egy esetben Quincke-ödémát), valamint gyomor-rendellenességeket figyeltek meg kakukkfüvet tartalmazó gyógyszerekkel kapcsolatban. A gyakoriság nem ismert.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Az üveget tartsa jól lezárva.

A készítmény felbontás után 4 hétig használható fel.

A dobozon feltüntetett lejárati idő "Felhasználható:" után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat?

A készítmény hatóanyagai:
5 ml (= 5,7 g) tartalma:
770 mg kerti és spanyol kakukkfű levél és virág (Thymus vulgaris L., vagy Thymus zygis L., herba) folyékony kivonat (1:2-2,5); kivonószer: 10% (m/m) ammónia-oldat: 85% (m/m) glicerin: 90% (m/m) etanol: víz (1:20:70:109)
660 mg orvosi ziliz gyökér (Althaea officinalis L., radix) folyékony kivonat (1:20), kivonószer: víz

Egyéb összetevők:
szacharóz, málnalé-sűrítmény (szacharózt, glükózt és fruktózt tartalmaz), aszkorbinsav, etanol, metil-parahidroxibenzoát (E218), propil-parahidroxibenzoát (E216), tisztított víz.

Milyen a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Vörösesbarna színű, málna és kakukkfű illatú és ízű viszkózus folyadék.
Pelyhes kicsapódások illetve lerakódások előfordulhatnak a csavaros kupak belső falán, ami nem befolyásolja a gyógyszer hatásosságát és minőségét.

150 ml oldat fehér, biztonsági záras, csavaros HDPE kupakkal lezárt, megfelelő kiöntést biztosító HDPE/LDPE betéttel ellátott (III. típusú) barna üvegbe töltve.
Egy üveg és egy 2,5; 3; 5; 7,5; 10, 12,5,15 és 20 ml-es beosztású PP adagoló pohár dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2020. 07. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!