A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CALCICHEW-D3 500 mg/200 NE rágótabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

calcium, colecalciferol

hirdetés

CALCICHEW-D3 500 mg/200 NE rágótabletta 20x

20x

VN

OGYI-T-8573/01

CALCICHEW-D3 500 mg/200 NE rágótabletta 60x

60x

VN

OGYI-T-8573/02

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Calcichew-D3 és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A rágótabletta a kalcium- és D-vitaminhiány megelőzésére és kezelése adható. A D-vitamin és a kalcium kiegészítőként alkalmazható a csontritkulás (oszteoporózis) kezelését szolgáló specifikus kezelésben azoknál a betegeknél, akiknél fennáll a D-vitamin- és kalciumhiány kockázata.


2. Tudnivalók a Calcichew-D3 szedése előtt

Ne szedje a Calcichew-D3-at:
- ha allergiás a kalciumra, a D-vitaminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha súlyos veseproblémái vannak;
- ha az Ön vérében vagy vizeletében magas a kalciumszint;
- ha vesekövei vannak;
- ha az Ön vérében magas a D-vitamin szintje.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Calcichew-D3 szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- tartós kezelést kap, főként, ha vizelethajtókat (magas vérnyomás vagy vizenyő kezelésére) vagy szívre ható glikozidokat (szívbetegségek kezelésére) is szed;
- vesekárosodásban szenved vagy nagymértékben hajlamos a vesekőképződésre;
- Ön szarkoidózisban szenved (bizonyos immunrendszeri megbetegedés, ami növelheti a D-vitamin-szintet a szervezetben);
- ha csontritkulásban szenved és egyidejűleg ágyhoz kötött;
- Ön egyéb D-vitamin-tartalmú gyógyszereket szed. További kalcium- vagy D-vitamin adagokat kizárólag szigorú orvosi felügyelet mellett lehet szedni.

Egyéb gyógyszerek és a Calcichew-D3
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ha tetraciklint (antibiotikumok egyik típusa) is szed, akkor ezt legalább 2 órával a Calcichew-D3 bevétele előtt vagy 4-6 órával utána kell bevennie. A kalcium-karbonát befolyásolhatja az egyidejűleg alkalmazott tetraciklin-készítmények felszívódását.
A biszfoszfonát-tartalmú gyógyszereket (csontritkulás kezelésére) legalább egy órával a Calcichew-D3 bevétele előtt kell bevenni.

A kalcium csökkentheti a levotiroxin (pajzsmirigy-probléma esetén használt gyógyszer) hatását. Ezért a levotiroxint legalább négy órával a Calcichew-D3 bevétele előtt vagy után kell bevenni.

A kinolon antibiotikumok hatását csökkenheti, ha kalciummal együtt szedik. A kinolon antibiotikumokat két órával a Calcichew-D3 bevétele előtt, vagy hat órával a Calcichew-D3 bevétele után vegye be.

A kalciumsók csökkenthetik a vas, a cink és a stroncium-ranelát felszívódását. Emiatt a vas-, a cink- és a stroncium-ranelát-készítményeket legalább két órával a Calcichew-D3 bevétele előtt vagy után kell bevenni.

Egyéb gyógyszerek, amelyek befolyásolják a Calcichew-D3-at, vagy amelyeket befolyásol a Calcichew-D3:
-- tiazid-tartalmú vízhajtók (magasvérnyomás-betegség vagy ödéma kezelésére alkalmazzák);
-- szívglikozidok (szívbetegségek kezelésére alkalmazzák).

Az orlisztát (elhízás kezelésére alkalmazzák) megzavarhatja a zsíroldékony vitaminok, mint például a D3-vitamin felszívódását.

Ha a fent említett gyógyszerek bármelyikét szedi, kezelőorvosa további tanácsokat fog adni Önnek.

A Calcichew-D3 egyidejű bevétele étellel és itallal
A Calcichew-D3 étellel és itallal illetve anélkül is bevehető.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Ha Ön terhes, szedheti a Calcichew-D3-at kalcium- és D-vitaminhiány esetén. Terhesség alatt naponta 2500 mg kalciumnál és 4000 NE D-vitaminnál többet nem vehet be, mivel a túladagolás káros hatással lehet megszületendő gyermekére.

Szoptatás
A Calcichew-D3 alkalmazható szoptatás alatt. A kalcium és a D3-vitamin kiválasztódik az anyatejbe. Ezt figyelembe kell venni, amikor a szoptatott csecsemő számára D-vitamin kiegészítőket ír fel az orvos, illetve ha a gyermek további D-vitamin adagokat kapna.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Calcichew-D3 gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatása nem ismert.

A Calcichew-D3 izomaltot és szacharózt tartalmaz
A Calcichew-D3 0,4 mg szacharózt tartalmaz, amely káros lehet a fogaknak. A tabletta továbbá 55,2 mg izomaltot (E953) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Calcichew-D3-at?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőtteknek és időseknek
Csontritkulás kiegészítő kezelésére: naponta 2-3-szor egy darab rágótabletta.

Kalcium- és D-vitamin-hiányban: naponta 1-3-szor egy darab rágótabletta.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Csak
kalcium- és D-vitamin-hiány esetén: naponta 1-2-szer egy darab rágótabletta.

Súlyos vesekárosodásban szenvedő betegek ezt a gyógyszert NEM szedhetik.

A tablettát el kell rágni vagy el kell szopogatni.

Ha az előírtnál több Calcichew-D3-at vett be
Ha az előírtnál több Calcichew-D3 500 mg/200 NE rágótablettát vett be, keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha elfelejtette bevenni a Calcichew-D3-at
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Túlérzékenységi reakciók fordultak elő ismeretlen gyakorisággal (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg). Ha Ön a következő tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz: az arc, a nyelv és az ajkak duzzanata (angioödéma) vagy a torok duzzanata (gégeödéma).

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek)
Magas kalciumszint a vérben (hiperkalcémia) vagy a vizeletben (hiperkalciúria), amely nagy adagok bevételekor fordulhat elő.

Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek)
Székrekedés, emésztési zavar, fokozott bélgázképződés, hányinger, hasi fájdalom és hasmenés.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek)
Viszketés, bőrkiütés és csalánkiütés.
Tej-alkáli szindróma (Burnett-szindrómának is hívják, általában csak nagy mennyiségű kalcium elfogyasztásakor jelentkezik); tünetei a gyakori vizelési inger, fejfájás, étvágytalanság, hányinger vagy hányás, szokatlan fáradtság vagy gyengeség emelkedett kalciumszinttel a vérben és vesekárosodással együtt.

Ha vesekárosodásban szenved vagy vérében magas a kalcium szintje (hiperkalcémia), Önnél fokozott lehet a kockázata az emelkedett foszfát vérszintnek, a vesekőképződésnek és a vesében a kalcium emelkedett mennyiségének.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Calcichew-D3-at tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Calcichew-D3?
- A készítmény hatóanyagai: 500 mg kalcium (1250 mg kalcium-karbonát formájában) és 200 NE (5,00 mikrogramm) kolekalciferol (D3-vitamin) por alakú kolekalciferol-koncentrátum formájában rágótablettánként.
- Egyéb összetevők: xilit (E967), povidon, izomalt (E953), aroma (narancs), magnézium-sztearát, szukralóz (E955), zsírsavak mono- és digliceridjei, all-rac-alfa-tokoferol, szacharóz, módosított kukoricakeményítő, közepes lánchosszúságú trigliceridek, nátrium-aszkorbát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid

Milyen a Calcichew-D3 külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, korong alakú, bevonat nélküli, mindkét oldalán domború, esetenként világossárga pettyes, jellemző narancs illatú és narancs ízű 14 mm rágótabletta. Törési felülete fehér színű.

20, 56, 60 vagy 100 db rágótabletta csavaros, garanciazárást biztosító LDPE betéttel ellátott fehér HDPE kupakkal lezárt fehér HDPE tartályban, dobozban.

Nem feltétlenül kerül mindegyik kiszerelés kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 03. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!