A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CALCICHEW-D3 500 mg/400 NE rágótabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

calcium, colecalciferol

  • A - TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE
  • A12 - ÁSVÁNYI ANYAGOK
  • A12A - CALCIUM
  • A12AX - Calcium kombinációi D-vitaminnal és/vagy más gyógyszerekkel
hirdetés

CALCICHEW-D3 500 mg/400 NE rágótabletta 30x buborékcsomagolásban

30x buborékcsomagolásban

VN

OGYI-T-22251/03

CALCICHEW-D3 500 mg/400 NE rágótabletta 30x hdpe tartályban

30x hdpe tartályban

VN

OGYI-T-22251/04

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Calcichew-D3 és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Calcichew-D3 egy rágótabletta, mely kalciumot és D3-vitamint tartalmaz; mindkettő fontos anyag a csontképződésben. A Calcichew-D3-at a kalcium- és D-vitaminhiány megelőzésére és kezelésére alkalmazzák azoknál a felnőtteknél, akiknél a kalcium- és D-vitamin-hiány kockázata azonosított, valamint a csontritkulás különleges kezelésének kiegészítéseként.


2. Tudnivalók a Calcichew-D3 szedése előtt

Ne szedje a Calcichew-D3-at:
- ha allergiás a kalciumra, a D-vitaminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha súlyos veseproblémái vannak;
- ha vérében vagy vizeletében magas a kalciumszint;
- ha veseköve van;
- ha vérében magas a D-vitamin szintje.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Calcichew-D3 szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha tartós kezelést kap, főként, ha vizelethajtókat (magas vérnyomás vagy vizenyő kezelésére) vagy szívre ható glikozidokat (szívbetegségek kezelésére) is szed;
- ha csökkent veseműködés jeleit mutatja, vagy vesekőképződésre hajlamos;
- ha szarkoidózisban (immunrendszeri megbetegedés, ami fokozhatja a D-vitamin szintet a szervezetben) szenved;
- ha csontritkulásban szenved és egyidejűleg ágyhoz kötött;
- ha egyéb D-vitamin-tartalmú gyógyszereket szed. További kalcium- vagy D-vitamin adagokat kizárólag szigorú orvosi felügyelet mellett lehet szedni.

Gyermekek és serdülők
A Calcichew-D3-at nem gyermekek vagy serdülők kezelésére szánják.

Egyéb gyógyszerek és a Calcichew-D3
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ha tetraciklint (bizonyos antibiotikum) is szed egyidejűleg, ezeket legalább 2 órával a Calcichew-D3 bevétele előtt vagy 4-6 órával utána kell bevenni. A kalcium-karbonát befolyásolhatja az egyidejűleg alkalmazott tetraciklin készítmények felszívódását.

A biszfoszfonát-tartalmú gyógyszereket (csontritkulás kezelésére alkalmazzák) legalább egy órával a Calcichew-D3 bevétele előtt kell bevenni.

A kalcium csökkentheti a levotiroxin (pajzsmirigy működési hiány esetén használt gyógyszer) hatását. Ezért a levotiroxint legalább négy órával a Calcichew-D3 bevétele előtt vagy után kell bevenni.

A kinolon antibiotikumok hatását csökkenheti, ha kalciummal együtt szedik. A kinolon antibiotikumokat két órával a Calcichew-D3 bevétele előtt vagy hat órával a Calcichew-D3 bevétele után vegye be.

Kalciumsók csökkenthetik a vas, a cink és a stroncium-ranelát felszívódását. Emiatt a vas, a cink és a stroncium-ranelát készítményeket legalább két órával a Calcichew-D3 bevétele előtt vagy után kell bevenni.

Egyéb gyógyszerek, amelyek befolyásolhatják a Calcichew-D3-at, vagy amelyeket befolyásolhat a Calcichew-D3:
- tiazid-típusú vízhajtók (magas vérnyomás vagy vizenyő kezelésére alkalmazzák);
- szívglikozidok (szívbetegségek kezelésére alkalmazzák).

Az orlisztát (elhízás kezelésére használják) megzavarhatja a zsíroldékony vitaminok, mint például a D3-vitamin felszívódását.

Ha a fent említett gyógyszerek bármelyikét szedi, kezelőorvosa további tanácsokat fog adni Önnek.

A Calcichew-D3 egyidejű bevétele étellel és itallal
A Calcichew-D3 bevehető étellel és itallal vagy anélkül.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha Ön terhes, szedheti a Calcichew-D3-at kalcium- és D-vitaminhiány esetén. Terhesség alatt naponta 2500 mg kalciumnál és 4000 NE D-vitaminnál többet nem vehet be, mivel a túladagolás káros hatással lehet megszületendő gyermekére.

A Calcichew-D3 alkalmazható szoptatás alatt. A kalcium és a D3-vitamin kiválasztódik az anyatejbe. Ezt figyelembe kell venni, ha a gyermek további D-vitamin adagokat kapna.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Calcichew-D3 gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatása nem ismert.

A Calcichew-D3 izomaltot és szacharózt tartalmaz
A Calcichew-D3 szacharózt (0,8 mg) tartalmaz, amely káros lehet a fogakra. A tabletta izomaltot is tartalmaz (E953). Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Calcichew-D3 gyakorlatilag nátriummentes
Ez a gyógyszer 23 mg-nál kevesebb nátriumot tartalmaz tablettánként, amely így gyakorlatilag nátriummentes készítmény.


3. Hogyan kell szedni a Calcichew-D3-at?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Adagolás:
Az ajánlott adag naponta kétszer egy darab tabletta. A tabletta elrágható vagy elszopogatható.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Calcichew-D3-at nem gyermekek vagy serdülők kezelésére szánják.

Ha az előírtnál több Calcichew-D3-at vett be
Ha az előírtnál több Calcichew-D3-at vett be, forduljon azonnal kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha elfelejtette bevenni a Calcichew-D3-at
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Túlérzékenységi reakciók fordultak elő ismeretlen gyakorisággal (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg). Ha Ön a következő tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz. Az arc, a nyelv és az ajkak duzzanata (angioödéma) vagy a torok duzzanata (gégeödéma).

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet): magas kalciumszint a vérben (hiperkalcémia) vagy a vizeletben (hiperkalciúria), amely nagy adagok bevételekor fordulhat elő.

Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet): székrekedés, emésztési zavar, fokozott bélgázképződés, hányinger, hasi fájdalom és hasmenés.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet): viszketés, bőrkiütés és csalánkiütés. Tej-alkáli tünetegyüttes (Burnett-szindrómának is hívják, és általában csak nagy mennyiségű kalcium bevételekor fordul elő); tünetei a gyakori vizelési inger, fejfájás, étvágytalanság, hányinger vagy hányás, szokatlan fáradtság vagy gyengeség emelkedett kalciumszinttel a vérben és vesekárosodással.

Ha károsodott a veseműködése, Önnél fokozott lehet a kockázata az emelkedett foszfát vérszintnek, vesekőképződésnek és a vesében a kalcium mennyiségének.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Calcichew-D3-at tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Műanyag tartály: legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.

Buborékcsomagolás: legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. A fénytől való védelem érdekében a buborékcsomagolást tartsa a dobozában.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Calcichew-D3?
A készítmény hatóanyaga: 1250 mg kalcium-karbonát (500 mg kalciumnak felel meg) és 400 NE (10 mikrogramm) kolekalciferol (D3-vitamin) rágótablettánként.

Egyéb összetevők: xilit (E967), povidon, izomalt (E953), aroma (citrom), magnézium-sztearát, szukralóz (E955), zsírsavak mono- és digliceridjei, all-rac-alfa-tokoferol, szacharóz, módosított kukoricakeményítő, közepes lánchosszúságú trigliceridek, nátrium-aszkorbát és vízmentes kolloid szilícium-dioxid.

Milyen a Calcichew-D3 külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Calcichew-D3 fehér, kerek rágótabletta. Kis pettyek lehetnek rajta.

Kiszerelések:
HDPE csavaros kupakkal lezárt műanyag tartály: 20, 30, 50, 60, 90, 100, 120, 168 és 180 db tabletta
Buborékcsomagolás: 20, 30, 50, 50×1 (egyadagos), 60, 90, 100, 120, 168 és 180 db tabletta

Nem feltétlenül kerül mindegyik kiszerelés forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 03. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!