A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CALCIUM-D-SANDOZ 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

calcium, colecalciferol

  • A - TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE
  • A12 - ÁSVÁNYI ANYAGOK
  • A12A - CALCIUM
  • A12AX - Calcium kombinációi D-vitaminnal és/vagy más gyógyszerekkel
hirdetés

CALCIUM-D-SANDOZ 600 mg/400 NE pezsgőtabletta 20x pp tartályban

20x pp tartályban

VN

OGYI-T-8951/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta jelentős mennyiségű kalciumot és D3-vitamint tartalmaz.
A D3-vitamin a kalcium és foszfor bélből történő felszívódását és a csontokba való beépülését könnyíti meg. Az emberi szervezet D-vitamin ellátottsága egyrészt függ attól, hogy az adott személy milyen mértékben van kitéve ultraibolya sugárzás hatásának, valamint attól, hogy az elfogyasztott táplálék mennyi D-vitamint tartalmaz. Figyelembe kell venni a magas D-vitamin-tartalmú élelmiszereket (halak, tőkehalmáj), az étrend-kiegészítőket, multivitaminokat is. Az ultraibolya sugárzás októbertől márciusig tartó alacsony szintje miatt Magyarországon az alacsony D-vitamin-ellátottság különösen télen és kora tavasszal gyakori. Aki kevés időt tölt a szabad levegőn, napsütésben, annál egész évben nagyobb a D-vitamin-hiány kialakulásának veszélye.

A Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta az alábbi betegségek kezelésére alkalmazható:
- felnőttek és idősek kalcium- és D3-vitaminhiány együttes kialakulásának megelőzésére vagy -
amennyiben az állapot már kialakult és fennállását orvosi vizsgálattal igazolták - kezelésére;
- csontritkulásban szenvedő betegeknek a D3-vitamin- és kalciumszükséglet biztosítására abban az esetben, ha a kalcium- és D3-vitaminhiány kialakulásának veszélye nagy.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei egy héten belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

2. Tudnivalók a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta szedése előtt

Ne szedje a Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát
- ha allergiás a kalciumra, a kolekalciferolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha a vér kalcium tartalma emelkedett (hiperkalcémia).
- ha a vizelettel fokozott kalciumürítés tapasztalható (hiperkalciuria).
- ha vesekövességben szenved, vagy kalcium lerakódás van a veséjében.
- ha Önnél fokozott a mellékpajzsmirigy működése (hiperparatireózis).
- D-vitamin-túladagolás esetén.
- ha Önnél magas vér- vagy vizelet-kalciumszinttel társuló tartós mozgásképtelenség áll fenn.
- ha rosszindulatú csontot érintő daganatos betegségben szenved (például áttétes csontdaganat, mielóma nevű betegség).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Fokozott orvosi ellenőrzés (például vizelet kalciumszint, vesefunkciók, stb. rendszeres vizsgálata) szükséges, hogy kezelőorvosa az anyagcseréjét, veseműködését figyelemmel kísérhesse, ha
- a készítményt tartósan alkalmazza.
- egyidejűleg szívglikozidokat vagy vízhajtót szed szívbetegség kezelésére, különösen, ha Ön idős korú.
- kőképződésre van hajlama.
- egyéb kalcium-és alkalikus termékeket és D-vitamin-tartalmú készítményeket is szed.
- Önnél sarjszövet keletkezésével járó gyulladásos tüdőbetegséget (szarkoidózis) állapítottak meg.
- Ön mozgásképtelen, ágyhoz kötött csontritkulásban szenvedő beteg.
- Önnek vesebetegsége van.
- egyidejűleg alumínium-tartalmú készítményt szed.

Gyermekek és serdülők
A készítmény nem alkalmazható 18 éves kor alatt.

Egyéb gyógyszerek és a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Tájékoztassa orvosát, ha az alábbi gyógyszerek közül valamelyikkel kezelik:
- szívelégtelenség- és bizonyos szívbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszer (szívglikozidok), mert túladagolásának veszélye fokozódik;
- csontritkulás kezelésére szolgáló gyógyszer (biszfoszfonátok), melyet legalább 3 órával a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta bevétele előtt kell bevenni;
- csontbetegségek, fogszuvasodás kezelésére szolgáló gyógyszer, illetve egyes antibiotikumok összetevője (nátrium-fluorid), melyet legalább 3 órával a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta bevétele előtt kell bevenni;
- vérszegénység kezelésére szolgáló gyógyszerek (vastartalmú gyógyszerek), cink-és stroncium-ranelát-tartalmú készítmények, melyeket legalább 2 órával a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta bevétele előtt vagy után kell bevenni;
- egyes vízhajtó készítmények (tiazidok);
- egyes daganatellenes gyógyszerek (esztramusztin-tartalmú gyógyszerek), a Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát 2 órával ezen készítmények alkalmazása után javasolt bevenni;
- szintetikus pajzsmirigy hormon-tartalmú gyógyszerek, a Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát 2 órával ezen készítmények alkalmazása után javasolt bevenni;
- fertőzések kezelésére szolgáló antibiotikum (fluorokinolon, rifampicin, tetraciklin). A fluorokinolonokat legalább 3 órával a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta bevétele előtt kell bevenni. A tetraciklin-tartalmú készítményeket legalább 2 órával a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta bevétele előtt, vagy 4-6 órával azután lehet alkalmazni;
- görcsrohamok kezelésére szolgáló gyógyszer (fenitoin);
- nyugtató és altatószerek (barbiturátok);
- elhízás elleni gyógyszer (orlisztát), emésztőrendszeri betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek (kolesztiramin vagy egyéb hashajtók, például paraffin olaj), ezen készítmények és a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta bevétele között legalább 2 órának kell eltelnie;
- gyulladások, immunbetegségek és asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek (szájon át szedett kortikoszteroidok).

A Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A magas oxálsav-tartalmú sóska, spenót, rebarbara, a magas fitinsav- és rosttartalmú teljes kiőrlésű gabonák csökkenthetik a gyógyszer felszívódását. Ezért a magas oxálsav vagy fitinsav tartalmú étel fogyasztása előtti vagy utáni 2 órás időtartamon belül ne vegyen be kalcium-tartalmú terméket.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A terhes, illetve szoptató nőknek az átlagosnál több kalcium és D-vitamin bevitelére van szükségük.

Terhesség idején a napi bevitel nem haladhatja meg az 1500 mg kalciumot és a 600 NE D3-vitamint, tehát egy pezsgőtablettánál többet ilyenkor nem szabad bevenni.
Terhes nőknek a kalcium- és D-vitamin-túladagolást el kell kerülniük, mert a hosszan tartó magas vér kalciumszint kedvezőtlen hatással van a magzat fejlődésére.

A kalcium kismértékben bejut az anyatejbe, de nincs káros hatással a csecsemőre. A D-vitamin és anyagcseretermékei szintén bekerülnek az anyatejbe. Ezt figyelembe kell venni, amennyiben a szoptatott csecsemőnek D-vitamint írnak elő.

A terhes vagy szoptató nők étkezés előtt vagy után két órán belül ne szedjenek kalcium készítményt, mivel az csökkentheti a vas felszívódását.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre vonatkozó hatásáról nincs adat, de nagyon valószínűtlen, hogy a készítmény a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket hátrányosan befolyásolná.

A Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta nátriumot, szacharózt és szorbitot tartalmaz.

Ez a gyógyszer 52 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz pezsgőtablettánként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 2,6%-ának felnőtteknél.

A készítmény 0,605 mg szorbitot tartalmaz pezsgőtablettánként.
Az egyidejűleg alkalmazott szorbit (vagy fruktóz) tartalmú készítmények vagy a szorbit (vagy fruktóz) táplálékkal történő bevitelének additív hatását figyelembe kell venni. A szájon át alkalmazott gyógyszerek szorbittartalma befolyásolhatja az egyidejűleg alkalmazott egyéb, szájon át alkalmazandó gyógyszerek biohasznosulását.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta kis mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, ezért cukorbetegek is szedhetik.


3. Hogyan kell szedni a Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Kizárólag felnőttkorban alkalmazható.

Felnőttek és idősek ajánlott adagja 1-2 db pezsgőtabletta naponta (reggel és este). Ez napi 600-1200 mg kalcium és 400-800 NE D3-vitamin bevitelnek felel meg.

Alkalmazása májkárosodás esetében: Az adagolás módosítása nem szükséges.

Alkalmazása vesekárosodás esetén: A készítmény nem alkalmazható súlyosan károsodott veséjű betegek esetében.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél: A készítmény nem alkalmazható 18 éves kor alatt.

Szájon át történő alkalmazásra.
A pezsgőtablettát egy pohár (körülbelül 2 dl) vízben feloldva azonnal igya meg.

A kezelés időtartama
A Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát mindaddig szedje a javasolt napi adagolás szerint, amíg az igazolt kalcium- és D3-vitaminhiány vagy a hiány kialakulásának veszélye megszűnik, illetve ameddig a csontritkulás (oszteoporózis) kiegészítő kezeléseként azt kezelőorvosa szükségesnek tartja. A kalciumot legnagyobb mennyiségben a tej és tejtermékek tartalmazzák. Tavasztól őszig a rendszeres napozás biztosíthatja az emberi szervezet számára kellő mennyiségű D-vitamin képződését.

Ha az előírtnál több Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát vett be
A Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta túladagolása esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: étvágytalanság, émelygés, hányás, nagyfokú szomjúságérzet, kóros szomjúság, nagy mennyiségű vizelet ürítése, kiszáradás, székrekedés, hasi fájdalmak, izomgyengeség, fáradtság, mentális zavarok, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, vesekövek és súlyos esetben szívritmuszavar. Túladagolás gyanúja esetén azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Ha elfelejtette bevenni a Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát
Amennyiben egy adagot elfelejtett bevenni, várjon a következő adag alkalmazásának idejéig. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert túladagolást okozhat.

Ha bármilyen kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ez a gyógyszer túlérzékenységi reakciókat okozhat, mint például kiütés, viszketés, csalánkiütés és egyéb allergiás reakciók, beleértve a nyálkahártya duzzanattal, nyelési és légzési nehézséggel járó anafilaxiás reakciót, arcödémát, angioneurotikus ödémát is. Nem gyakran megfigyelték a vér emelkedett kalcium tartalmát (hiperkalcémia) és fokozott kalciumürítést a vizelettel (hiperkalciuria), továbbá ritkán gyomor-bélrendszeri panaszokat, mint hányinger, hasmenés, hasi fájdalom, székrekedés, bélgázosság, haspuffadás és hányás.

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 esetében alakulhat ki):
- emelkedett vér kalciumszint (hiperkalcémia);
- fokozott kalciumürítés a vizeletben (hiperkalciuria).

Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 esetében alakulhat ki):
- túlérzékenység;
- székrekedés, felfúvódás, hányinger, hányás, gyomorfájdalom, hasmenés;
- viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1 esetében alakulhat ki):
- egyedi esetekben a szervezet egészét érintő allergiás reakciókat (anafilaxiás reakció, arcödéma, angioneurotikus ödéma) jelentettek.

Különleges betegcsoport
Vesekárosodás
Vesekárosodásban szenvedő betegeknél fokozott a hiperfoszfatémia (kórosan magas foszfátszint a vérben), a vesekövesség és a nefrokalcinózis (kalciumlerakódás a vesében) kockázata.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta?
- A készítmény hatóanyaga 600 mg kalcium (1500 mg kalcium-karbonát formájában) és 400 NE (10 mikrogramm) kolekalciferol (D3-vitamin) pezsgőtablettánként. A kolekalciferol (D3-vitamin) poralakú kolekalciferol-koncentrátum formájában található a készítményben, 10%-os felülméréssel.
- Egyéb összetevők: citromsav, almasav, nátrium-hidrogén-karbonát, nátrium-ciklamát, citrom aroma ("BSL", Code 119, szorbitot tartalmaz), nátrium-karbonát, maltodextrin, szacharin-nátrium, szacharóz, nátrium-aszkorbát, telített, közepes lánchosszúságú trigliceridek, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, módosított kukoricakeményítő, all-rac-alfa-tokoferol.

Milyen a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: fehér, kerek, lapos, sima felületű, metszett élű, citrom illatú és ízű pezsgőtabletta.

Csomagolás:
1×20 db vagy 2×20 db (40 db) vagy 3×20 db (60 db) vagy 5×20 db (100 db) pezsgőtabletta fehér polietilén, garanciazáras, nedvességmegkötővel és mozgáscsillapítóval kombinált kupakkal lezárt fehér polipropilén tartályban vagy 1×20 db, illetve 1×40 db pezsgőtabletták laminált papír/Al fóliacsíkban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2020. 10. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!