A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CALCIUM-SANDOZ + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

összetett: calcium lactate gluconate, calcium carbonate, ascorbic acid

  • A - TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE
  • A11 - VITAMINOK
  • A11G - ASCORBINSAV (C-VITAMIN) ÉS KOMBINÁCIÓI
  • A11GB - Ascorbinsav (vitamin C), kombinációi
  • A11GB01 - Ascorbinsav (vitamin C) és calcium
hirdetés

CALCIUM-SANDOZ + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta 10x

10x

VN

OGYI-T-5255/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTA KALCIUMPÓTLÁS ÉS C-VITAMIN (ASZKORBINSAV) HIÁNY KEZELÉSE JAVALLT.
A KALCIUM ÉS C-VITAMIN (ASZKORBINSAV) HIÁNY OKA LEHET A NEM KIELÉGÍTŐ TÁPLÁLKOZÁS, VAGY ELŐFORDULHAT FOKOZOTT KALCIUM- ÉS ASZKORBINSAV IGÉNY KÖVETKEZTÉBEN.

A KALCIUM A SZERVEZETBEN LEGNAGYOBB MENNYISÉGBEN ELŐFORDULÓ ÁSVÁNYI ANYAG; FŐKÉNT A CSONTOKBAN TALÁLHATÓ. A KALCIUM FONTOS SZEREPET JÁTSZIK A SZERVEZET ÉLETMŰKÖDÉSEIBEN. HIÁNYÁBAN TÖBBEK KÖZÖTT ROMLIK AZ IDEGEK, IZMOK ÉS A SZÍV MŰKÖDÉSE, A VÉRALVADÁS HATÉKONYSÁGA. EZENKÍVÜL SOK HORMON HATÁSÁT IS A KALCIUM KÖZVETÍTI. A NORMÁLIS ÉLETMŰKÖDÉSEK BIZTOSÍTÁSÁHOZ KALCIUMNAK MEGFELELŐ KONCENTRÁCIÓBAN KELL JELEN LENNIE A MEGFELELŐ SZÖVETEKBEN.
AZ ASZKORBINSAV SZERVEZETÜNK ÉLETTANI FOLYAMATAINAK FENNTARTÁSÁBAN NÉLKÜLÖZHETETLEN. SZABÁLYOZZA A SEJTEK SZÉNHIDRÁT-, ZSÍR- ÉS FEHÉRJE ANYAGCSERÉJÉT, ELŐSEGÍTI A VÖRÖSVÉRSEJTEK ÉRÉSÉT, RÉSZT VESZ A MELLÉKVESE-KÉREGHORMON KÉPZÉSBEN, ELŐSEGÍTI A SEBGYÓGYULÁST, NORMÁL KÖTŐSZÖVETET BIZTOSÍT, NÖVELI A SZERVEZET ELLENÁLLÓ EREJÉT A FERTŐZŐ BETEGSÉGEKKEL SZEMBEN.
HIÁNYBETEGSÉGE A SKORBUT, MELY FOKOZOTT FÁRADTSÁGGAL, BŐR ALATTI VÉRZÉSEKKEL, INGADOZÓ VÉRNYOMÁSSAL ÉS RENDSZERTELEN SZÍVVERÉSSEL JÁRÓ ÁLLAPOT. A VÉRZÉSEK KÜLÖNÖSEN A SZŐRTÜSZŐK, A FOGÍNY ÉS A KÖRMÖK ALATT FIGYELHETŐK MEG. ILYEN SZÉLSŐSÉGES HIÁNYÁLLAPOT RITKÁN FORDUL ELŐ. A HIÁNYÁLLAPOT KEZDETI STÁDIUMÁT, A C-VITAMIN HIPOVITAMINÓZIST ÉSZLELJÜK INKÁBB PL. FOGÍNY-VÉRZÉSKÉNT, AMI A C-VITAMINBAN BŐ TÁPLÁLKOZÁSRA MEGSZŰNIK. NEHÉZ FIZIKAI MUNKÁT VÉGZŐK, TERHES ÉS SZOPTATÓ ANYÁK, GYERMEKEK ÉS IDŐSKORÚAK C-VITAMIN IGÉNYE NAGYOBB, MINT A NAPI ÁTLAGOS SZÜKSÉGLET (EZ FELNŐTTEKNEK NAPI 60-100 MG). TAVASSZAL ENNÉL IS TÖBB SZÜKSÉGES.
EGÉSZSÉGES EMBER SZÁMÁRA A TERMÉSZETES C-VITAMIN JOBB, MINT A SZINTETIKUS, AZONBAN AZ ALÁBBI ÁLLAPOTOKBAN, ILL. BETEGSÉGEKNÉL MESTERSÉGES VITAMINPÓTLÁS VÁLHAT SZÜKSÉGESSÉ:
- ÉGÉSI SÉRÜLÉSEK, ALKOHOLBETEGSÉG, DAGANATOS BETEGSÉGEK, AIDS, TARTÓSAN ALACSONY HŐMÉRSÉKLETNEK KITETT SZERVEZET, HOSSZANTARTÓ LÁZAS ÁLLAPOT, MŰVESEKEZELÉSRE SZORULÓK, PAJZSMIRIGY-TÚLMŰKÖDÉS, FERTŐZŐ BETEGSÉGEKBEN A SZERVEZET ELLENÁLLÁSÁNAK FOKOZÁSA, A GYOMOR-BÉL RENDSZER MEGBETEGEDÉSEI (PL. TARTÓS HASMENÉS, GYOMOR-, ILL. VÉKONYBÉL MŰTÉTET KÖVETŐEN, FEKÉLYBETEGSÉG); DOHÁNYZÁS, ÁLLANDÓ STRESSZ, SEBÉSZETI BEAVATKOZÁSOK, SÉRÜLÉSEK, TUBERKULÓZIS.
- AZ ÁTLAGOSTÓL ELTÉRŐ ÉTKEZÉSI ELVEK TARTÁSÁNÁL (PL.: NAGYON SZÉLSŐSÉGESEN KORLÁTOZÓ ÉTREND) A NAPI VITAMIN- SZÜKSÉGLET NEM MINDIG BIZTOSÍTOTT. VITAMINPÓTLÁS SZÜKSÉGES LEHET OLYAN EGYÉNEKNÉL IS, AKIK NAGYON GYORSAN ÉS RADIKÁLISAN FOGYTAK LE, ILLETVE EGYOLDALÚAN TÁPLÁLKOZNAK, ÍGY NEM MEGFELELŐ A TÁPANYAG- ÉS VITAMIN-BEVITELÜK.
- A PEZSGŐTABLETTA ELEGENDŐ C-VITAMINT BIZTOSÍT A NAPI SZÜKSÉGLET KIELÉGÍTÉSÉHEZ FOKOZOTT TÁPANYAGIGÉNY ESETÉN IS.
- KERESSE FEL KEZELŐORVOSÁT, HA TÜNETEI 7 NAPON BELÜL NEM ENYHÜLNEK, VAGY ÉPPEN SÚLYOSBODNAK!
- TUDNIVALÓK A CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT
- NE SZEDJE A CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTÁT,
- HA ALLERGIÁS AZ ASZKORBINSAVRA, A KALCIUM-KARBONÁTRA, A KALCIUM-LAKTÁT-GLÜKONÁTRA, VAGY A GYÓGYSZER (6. PONTBAN FELSOROLT) EGYÉB ÖSSZETEVŐJÉRE,
- HA A VÉR KALCIUM TARTALMA TÚL MAGAS (HIPERKALCÉMIA),
- HA A VIZELETBEN ÜRÜLŐ KALCIUM MENNYISÉG NAGYON MAGAS (HIPERKALCIÚRIA),
- HA SÚLYOS VESEELÉGTELENSÉG, VESEKŐBETEGSÉG (NEFROLITIÁZIS) VAGY A VESÉBEN KALCIUM LERAKÓDÁS (NEFROKALCINÓZIS) ÁLL FENN,
- HA VASRAKTÁROZÁSI ZAVARBAN SZENVED (ÚN. TALASSZÉMIA, HEMOKROMATÓZIS)
- TÁJÉKOZTASSA KEZELŐORVOSÁT, VAGY GYÓGYSZERÉSZÉT, HA AZ ELŐBB FELSOROLTAK KÖZÜL VALAMELYIK ESET VONATKOZIK ÖNRE ÉS ILYENKOR NE SZEDJE A PEZSGŐTABLETTÁT.
- FIGYELMEZTETÉSEK ÉS ÓVINTÉZKEDÉSEK
- A CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT BESZÉLJEN KEZELŐORVOSÁVAL VAGY GYÓGYSZERÉSZÉVEL,
- HA VIZELETÉNEK KALCIUM TARTALMA A SZOKÁSOSNÁL MAGASABB (HIPERKALCIÚRIA),
- HA VESEMŰKÖDÉSE ENYHÉN, ILLETVE KÖZEPES MÉRTÉKBEN CSÖKKENT,
- HA KORÁBBAN BÁRMIKOR VESEKŐKÉPZŐDÉST ÁLLAPÍTOTTAK MEG, VAGY VIZELETÉBEN VESEKÖVET ÜRÍTETT.
- EZEK AZ ÁLLAPOTOK ORVOSI VIZSGÁLATOT KÖVETŐEN MUTATHATÓAK KI.
- KÁROSODOTT VESEMŰKÖDÉS ESETÉN A CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTA CSAK ORVOSI FELÜGYELET MELLETT ALKALMAZHATÓ.
- AZ ASZKORBINSAV TÚL NAGY ADAGJAINAK HOSSZÚ IDEIG TÖRTÉNŐ ALKALMAZÁSAKOR NŐ A VESEKŐ KIALAKULÁSÁNAK VESZÉLYE.
- A HÚGYUTAKBAN KÉPZŐDŐ KÖVEK KELETKEZÉSÉNEK MEGELŐZÉSE CÉLJÁBÓL SOK FOLYADÉKOT KELL FOGYASZTANIA.
- SÚLYOS VESEELÉGTELENSÉGBEN A VESÉBEN TÖRTÉNŐ OXALÁT LERAKÓDÁSOK KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATA MIATT A NAPI C-VITAMIN BEVITEL NEM HALADHATJA MEG AZ 50-100 MG-OT.
- A CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTA ÓVATOSAN ALKALMAZHATÓ OXALÁT VIZELETBE TÖRTÉNŐ KIVÁLASZTÁSA ESETÉN.
- A VIZELETÉBEN ÜRÜLŐ KALCIUM, ILLETVE FOSZFÁT MENNYISÉGÉT IDŐNKÉNT ELLENŐRIZNI KELL.
- HA D-VITAMIN TARTALMÚ KÉSZÍTMÉNYT SZED.
- NAGY ADAGOKBAN ÉS KÜLÖNÖSEN D-VITAMINNAL VALÓ EGYÜTTES ALKALMAZÁSKOR VESEFUNKCIÓ ROMLÁSSAL JÁRÓ HIPERKALCÉMIA KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATA ÁLL FENN. KALCIUM TERÁPIA ALATT D-VITAMIN ÉS SZÁRMAZÉKAINAK NAGY ADAGBAN VALÓ SZEDÉSE KERÜLENDŐ.
- HA ÖN ÚN. GLÜKÓZ-6-FOSZFÁT-DEHIDROGENÁZ ENZIMHIÁNYBAN SZENVED (A VÖRÖSVÉRTESTEK FESTÉKANYAGÁNAK ÖRÖKLÖTT ZAVARA) A C-VITAMIN MAGAS ADAGBAN TÖRTÉNŐ ALKALMAZÁSA (NAPI 4 G) HEMOLITIKUS ANÉMIÁT (A VÖRÖSVÉRTESTEK SZÉTESÉSÉVEL JÁRÓ VÉRSZEGÉNYSÉG) OKOZHAT.
- AZ ASZKORBINSAV TÚL NAGY ADAGJAI A MEGEMELKEDETT VASFELSZÍVÓDÁS RÉVÉN NÖVELIK VASRAKTÁROZÁSI ZAVAR (ÚN. HEMOKROMATÓZIS, SZIDEROBLASZTOS ANÉMIA, TALASSZÉMIA) KIALAKULÁSÁNAK VESZÉLYÉT.
- ALLERGIÁS TÜNETEK PL. BŐRKIÜTÉS JELENTKEZÉSEKOR A TABLETTA SZEDÉSÉT ABBA KELL HAGYNI ÉS ERRŐL A KEZELŐORVOST TÁJÉKOZTATNI KELL.
- EGYÉB GYÓGYSZEREK ÉS A CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTA
- FELTÉTLENÜL TÁJÉKOZTASSA KEZELŐORVOSÁT VAGY GYÓGYSZERÉSZÉT A JELENLEG VAGY NEMRÉGIBEN SZEDETT, VALAMINT SZEDNI TERVEZETT EGYÉB GYÓGYSZEREIRŐL.
- A CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTA SZEDÉSE MELLETT MÁS KÉSZÍTMÉNYT CSAK KEZELŐORVOSA TUDTÁVAL SZEDHET. A PEZSGŐTABLETTÁVAL EGYIDŐBEN SZEDETT BIZONYOS GYÓGYSZEREK MÓDOSÍTHATJÁK (RONTHATJÁK, VAGY TÚLZOTT MÉRTÉKBEN FELERŐSÍTHETIK) EGYMÁS HATÁSÁT. EZ A GYÓGYSZERTÁRBAN VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ EGYÉB GYÓGYSZEREKRE (PL. FÁJDALOMCSILLAPÍTÓKRA, SZALICILÁT SZÁRMAZÉKOKRA, HASHAJTÓKRA) IS VONATKOZIK.
- KALCIUMMAL EGYÜTT SZEDVE A TETRACIKLIN TARTALMÚ KÉSZÍTMÉNYEK (FERTŐZÉSEK KEZELÉSÉRE ALKALMAZOTT ANTIBIOTIKUM) FELSZÍVÓDÁSA CSÖKKENHET, EZÉRT A TETRACIKLIN TARTALMÚ KÉSZÍTMÉNYEKET LEGALÁBB KÉT ÓRÁVAL A KALCIUM BEVÉTELE ELŐTT VAGY NÉGY-HAT ÓRÁVAL AZUTÁN VEGYE BE.
- A KALCIUM CSÖKKENTHETI A BISZFOSZFONÁTOK (CSONTBETEGSÉGEK KEZELÉSÉRE HASZNÁLT GYÓGYSZEREK), ILLETVE A NÁTRIUM-FLUORID (FOGSZUVASODÁST MEGELŐZŐ SZER) FELSZÍVÓDÁSÁT, EZÉRT EZEKET A GYÓGYSZEREKET LEGALÁBB HÁROM ÓRÁVAL A KALCIUM BEVÉTELE ELŐTT VEGYE BE.
- DIGITÁLISZ (SZÍVGYÓGYSZEREK) TÍPUSÚ GYÓGYSZEREKKEL KEZELT BETEGEK ESETÉBEN A NAGY ADAGÚ KALCIUM NÖVELHETI A SZABÁLYTALAN SZÍVVERÉS KOCKÁZATÁT. EGYIDEJŰ ALKALMAZÁS ESETÉN ORVOSA ELLENŐRIZHETI A VÉR KALCIUMSZINTJÉT, VAGY EKG (A SZÍV ELEKTROMOS TEVÉKENYSÉGÉTÉNEK RÖGZÍTÉSÉT SZOLGÁLÓ) VIZSGÁLATOT VÉGEZHET.
- NÉHÁNY (ÚN. TIAZID TÍPUSÚ) VIZELETHAJTÓ GYÓGYSZER CSÖKKENTHETI A KALCIUM VIZELETBEN TÖRTÉNŐ KIVÁLASZTÁSÁT, EZÁLTAL MEGEMELHETI A VÉR KALCIUM-SZINTJÉT. EGYIDEJŰ ALKALMAZÁS ESETÉN ORVOSA ELLENŐRIZHETI A VÉR KALCIUMSZINTJÉT.
- NAGY ADAG C-VITAMIN A VIZELET SAVANYÍTÁSA RÉVÉN AZ EGYIDEJŰLEG ALKALMAZOTT SAVAS JELLEGŰ GYÓGYSZEREK KIÜRÜLÉSÉT GÁTOLJA, MÍG A BÁZIKUS JELLEGŰ GYÓGYSZEREK KIÜRÜLÉSÉT FOKOZZA.
- NAGYON NAGY DÓZISÚ (10 G) NAPI ASZKORBINSAV BEVÉTELÉNÉL AZ ALVADÁSGÁTLÓ SZEREK (KUMARIN- ÉS INDÁNDION-SZÁRMAZÉKOK) FELSZÍVÓDÁSÁNAK CSÖKKENÉSÉRŐL SZÁMOLTAK BE, MELY A TROMBÓZIS ÉS AZ EMBÓLIA KIALAKULÁSÁNAK VESZÉLYÉVEL JÁR.
- DISZULFIRÁM HATÓANYAGÚ GYÓGYSZER ÉS ASZKORBINSAV EGYIDEJŰ ALKALMAZÁSAKOR SZINTÉN GYÓGYSZERKÖLCSÖNHATÁSSAL LEHET SZÁMOLNI.
- DEFEROXAMIN ÉS ASZKORBINSAV EGYIDEJŰ ADÁSAKOR A SZÖVETEK VAS-ÉRZÉKENYSÉGE FOKOZÓDIK.
- MIVEL SZEDÉSE MEGVÁLTOZTATHATJA AZ OXIDÁCIÓN-REDUKCIÓN ALAPULÓ LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATI EREDMÉNYEKET, SZEDÉSÉT NÉHÁNY NAPPAL A LABORATÓRIUMI VIZSGÁLAT ELŐTT ABBA KELL HAGYNI.

- NAGY ADAG ASZKORBINSAV A CUKORBETEGSÉGBEN SZENVEDŐ BETEGEK VIZELETCUKOR-MEGHATÁROZÁSÁT ZAVARHATJA, VIZELETCUKOR MEGHATÁROZÁS ESETÉN KÉRJÜK, TÁJÉKOZTASSA ORVOSÁT, HOGY EZT A GYÓGYSZERT IS SZEDI!
- A SZISZTÉMÁS KORTIKOSZTEROIDOK (GYULLADÁSCSÖKKENTŐ GYÓGYSZEREK) CSÖKKENTIK A KALCIUM FELSZÍVÓDÁSÁT. EGYÜTTES ALKALMAZÁSKOR ORVOSA TÖBB KALCIUM BEVÉTELÉT JAVASOLHATJA.
- C-VITAMIN ÉS ALUMÍNIUM TARTALMÚ SAVLEKÖTŐK EGYÜTT NEM SZEDHETŐK, MERT NŐHET AZ ALUMÍNIUM FELSZÍVÓDÁSA.

- A CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTA EGYIDEJŰ ALKALMAZÁSA ÉTELLEL ÉS ITALLAL
- A SPENÓTBAN ÉS A REBARBARÁBAN LÉVŐ OXÁLSAV, VALAMINT A TELJES KIŐRLÉSŰ GABONAFÉLÉKBEN TALÁLHATÓ FITINSAV GÁTOLHATJA A KALCIUM FELSZÍVÓDÁSÁT, EZÉRT AZ ILYEN ÉTELEK FOGYASZTÁSÁT KÖVETŐ 2 ÓRÁN BELÜL NE VEGYEN BE KALCIUM TARTALMÚ KÉSZÍTMÉNYT.
- TERHESSÉG ÉS SZOPTATÁS
- HA ÖN TERHES VAGY SZOPTAT, ILLETVE HA FENNÁLL ÖNNÉL A TERHESSÉG LEHETŐSÉGE VAGY GYERMEKET SZERETNE, A GYÓGYSZER ALKALMAZÁSA ELŐTT BESZÉLJEN KEZELŐORVOSÁVAL VAGY GYÓGYSZERÉSZÉVEL.
- TERHESSÉG
- KALCIUMHIÁNY ESETÉN A KALCIUM ALKALMAZHATÓ TERHES NŐKNÉL. UGYANAKKOR A NAPI BEVITEL NEM HALADHATJA MEG AZ 1500 MG KALCIUMOT.
- TERHES NŐKNÉL KERÜLENDŐ A KALCIUM TÚLADAGOLÁS MIVEL A TARTÓSAN MAGAS KALCIUMSZINTET KAPCSOLATBA HOZTÁK A FEJLŐDŐ MAGZATNÁL JELENTKEZŐ MELLÉKHATÁSOKKAL.
- TERHES NŐKNÉL NEM AJÁNLOTT NAGYDÓZISÚ C-VITAMIN ALKALMAZÁSA, MERT ENNEK HIÁNYA TÜNETEKET OKOZHAT AZ ÚJSZÜLÖTTEKNÉL ÉS A CSECSEMŐKNÉL. MIELŐTT SZEDNI KEZDI EZT A GYÓGYSZERT, KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
- SZOPTATÁS
- A KALCIUM ÉS AZ ASZKORBINSAV ALKALMAZHATÓ SZOPTATÁS ALATT.
- A KALCIUM ÉS A C-VITAMIN KIVÁLASZTÓDIK AZ ANYAGTEJBE.
- BÁR A KALCIUM PÓTLÁS HATÁSÁRA TÖBB KALCIUM VÁLASZTÓDHAT KI, DE ENNEK KÖVETKEZTÉBEN NEMKÍVÁNATOS HATÁSOK A CSECSEMŐBEN NEM ALAKULNAK KI.
- SZOPTATÁS ALATT A C-VITAMIN SZÜKSÉGLET FOKOZOTTABB, DE AZ AJÁNLOTT NAPI 100 MG ADAGNÁL NAGYOBB MENNYISÉGBEN TÖRTÉNŐ PÓTLÁS NEM JAVASOLT.
- SZOPTATÁS ALATT KISEBB C-VITAMIN HATÓANYAG-TARTALMÚ KÉSZÍTMÉNY AJÁNLOTT.

- A KÉSZÍTMÉNY HATÁSAI A GÉPJÁRMŰVEZETÉSHEZ ÉS A GÉPEK KEZELÉSÉHEZ SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEKRE
- NEM BEFOLYÁSOLJA HÁTRÁNYOSAN AZ EZEKHEZ SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEKET.

- A CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTA SZACHARÓZT ÉS NÁTRIUMOT TARTALMAZ
- CUKORBETEGSÉG ESETÉN FIGYELEMBE KELL VENNI, HOGY 1 DB CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTA 2 G CUKROT TARTALMAZ. AMENNYIBEN KEZELŐORVOSA KORÁBBAN MÁR FIGYELMEZTETTE ÖNT, HOGY BIZONYOS CUKROKRA ÉRZÉKENY, KERESSE FEL ORVOSÁT, MIELŐTT ELKEZDI SZEDNI EZT A GYÓGYSZERT.
- ALACSONY NÁTRIUM DIÉTÁN LÉVŐ BETEGEK ESETÉBEN A PEZSGŐTABLETTA NÁTRIUM TARTALMÁT (PEZSGŐTABLETTÁNKÉNT 0,27 G) IS FIGYELEMBE KELL VENNI.
- HOGYAN KELL SZEDNI A CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTÁT?
- EZT A GYÓGYSZERT MINDIG PONTOSAN A BETEGTÁJÉKOZTATÓBAN LEÍRTAKNAK, VAGY AZ ÖN KEZELŐORVOSA VAGY GYÓGYSZERÉSZE ÁLTAL ELMONDOTTAKNAK MEGFELELŐEN SZEDJE. AMENNYIBEN NEM BIZTOS AZ ADAGOLÁST ILLETŐEN, KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT VAGY GYÓGYSZERÉSZÉT.
- A PEZSGŐTABLETTA MAGAS ASZKORBINSAV-TARTALMA MIATT KIZÁRÓLAG FELNŐTTEK KEZELÉSÉRE ALKALMAZHATÓ.
- A KÉSZÍTMÉNY AJÁNLOTT ADAGJA FELNŐTTEKNEK, NAPI FÉL LEGFELJEBB 1 PEZSGŐTABLETTA.
- A PEZSGŐTABLETTÁT 1 POHÁR VÍZBEN FELOLDVA KELL BEVENNI.
- HA AZ ELŐÍRTNÁL TÖBB CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTÁT VETT BE
- RÖVID IDŐ ALATT BEVETT NAGY ADAG KÖVETKEZTÉBEN BEKÖVETKEZETT TÚLADAGOLÁSRÓL SOHA NEM SZÁMOLTAK BE. VALÓSZÍNŰ, HOGY EZ ENYHE GYOMOR-ÉS BÉLPANASZOKAT OKOZHAT. ÉRTESÍTSE KEZELŐORVOSÁT, HA VÉLETLENÜL D-VITAMIN KEZELÉS IDEJÉN A PEZSGŐTABLETTÁBÓL A SZÜKSÉGESNÉL TÖBBET VETT BE.
- HA ELFELEJTETTE BEVENNI A CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTÁT
- NE VEGYEN BE KÉTSZERES ADAGOT A KIHAGYOTT ADAG PÓTLÁSÁRA.
- A SORON KÖVETKEZŐ ELŐÍRT IDŐPONTBAN FOLYTASSA A PEZSGŐTABLETTA SZEDÉSÉT.

- HA BÁRMILYEN TOVÁBBI KÉRDÉSE VAN A GYÓGYSZER ALKALMAZÁSÁVAL KAPCSOLATBAN, KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT VAGY GYÓGYSZERÉSZÉT.

- LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

- MINT MINDEN GYÓGYSZER, ÍGY EZ A GYÓGYSZER IS OKOZHAT MELLÉKHATÁSOKAT, AMELYEK AZONBAN NEM MINDENKINÉL JELENTKEZNEK.
- NAGYON RITKÁN SÚLYOS ALLERGIÁS REAKCIÓK (PL. AZ ARC, AZ AJKAK, A NYELV, ÉS/VAGY A TOROK MEGDUZZADÁSA, MELY NYELÉSI NEHÉZSÉGET OKOZHAT) JELENTKEZHETNEK.
- HA A FENT FELSOROLT ALLERGIÁS REAKCIÓK BÁRMELYIKE JELENTKEZIK ÖNNÉL, HAGYJA ABBA A CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTA SZEDÉSÉT ÉS ÉRTESÍTSE ORVOSÁT VAGY GYÓGYSZERÉSZÉT!
- NEM GYAKORI MELLÉKHATÁSOK (100 KEZELT BETEGBŐL LEGFELJEBB 10-NÉL FORDULHAT ELŐ):
- MAGAS KALCIUM SZINT A VÉRBEN, ILLETVE A VIZELETBEN
- RITKA MELLÉKHATÁSOK (1000 KEZELT BETEGBŐL LEGFELJEBB 10-NÉL FORDULHAT ELŐ):
- TÚLÉRZÉKENYSÉG
- PUFFADÁS, HASMENÉS, BÉLGÁZKÉPZŐDÉS, SZÉKREKEDÉS, HÁNYINGER, HÁNYÁS, HASI FÁJDALOM, GYOMORGÖRCS
- BŐRKIÜTÉS, VISZKETÉS, CSALÁNKIÜTÉS

- NAGYON RITKA MELLÉKHATÁSOK (10 000 KEZELT BETEGBŐL LEGFELJEBB 10-NÉL FORDULHAT ELŐ):
- KITERJEDT ALLERGIÁS REAKCIÓK (ÚN. ANAFILAXIA, ARC, NYELV, NYAK TERÜLETÉN VIZENYŐ, ÖDÉMA)
- BŐRPÍR, BŐRVÖRÖSSÉG
- NEM ISMERT GYAKORISÁGÚ MELLÉKHATÁSOK (A GYAKORISÁG A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ ADATOKBÓL NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG):
- HOSSZÚ IDEIG NAGY ADAGBAN SZEDETT CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTA, ARRA HAJLAMOS EMBEREK ESETÉN A HÚGYUTAKBAN KŐ KÉPZŐDÉSÉT SEGÍTHETI ELŐ.
- MELLÉKHATÁSOK BEJELENTÉSE
- HA ÖNNÉL BÁRMILYEN MELLÉKHATÁS JELENTKEZIK, TÁJÉKOZTASSA KEZELŐORVOSÁT VAGY GYÓGYSZERÉSZÉT. EZ A BETEGTÁJÉKOZTATÓBAN FEL NEM SOROLT BÁRMILYEN LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSRA IS VONATKOZIK. A MELLÉKHATÁSOKAT KÖZVETLENÜL A HATÓSÁG RÉSZÉRE IS BEJELENTHETI AZ V. FÜGGELÉKBEN TALÁLHATÓ ELÉRHETŐSÉGEKEN KERESZTÜL.
- A MELLÉKHATÁSOK BEJELENTÉSÉVEL ÖN IS HOZZÁJÁRULHAT AHHOZ, HOGY MINÉL TÖBB INFORMÁCIÓ ÁLLJON RENDELKEZÉSRE A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ALKALMAZÁSÁVAL KAPCSOLATBAN.
- HOGYAN KELL A CALCIUM-SANDOZ + VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTÁT TÁROLNI?
- A GYÓGYSZER GYERMEKEKTŐL ELZÁRVA TARTANDÓ!
- A CSOMAGOLÁSON FELTÜNTETETT LEJÁRATI IDŐ (FELHASZNÁLHATÓ:) UTÁN NE ALKALMAZZA EZT A GYÓGYSZERT. A LEJÁRATI IDŐ AZ ADOTT HÓNAP UTOLSÓ NAPJÁRA VONATKOZIK.
- A PEZSGŐTABLETTÁK KIVÉTELE UTÁN GONDOSAN ZÁRJA VISSZA A DOBOZ TETEJÉT!
- LEGFELJEBB 25 °C-ON, AZ EREDETI CSOMAGOLÁSBAN TÁROLANDÓ. A TUBUST SZOROSAN ZÁRVA KELL TARTANI.
- SEMMILYEN GYÓGYSZERT NE DOBJON A SZENNYVÍZBE VAGY A HÁZTARTÁSI HULLADÉKBA. KÉRDEZZE MEG GYÓGYSZERÉSZÉT, HOGY MIT TEGYEN A MÁR NEM HASZNÁLT GYÓGYSZEREIVEL. EZEK AZ INTÉZKEDÉSEK ELŐSEGÍTIK A KÖRNYEZET VÉDELMÉT.
- TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

- MIT TARTALMAZ A CALCIUM-SANDOZ+ VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTA
- A KÉSZÍTMÉNY HATÓANYAGAI: 1 G ASZKORBINSAV, 0,327 G KALCIUM-KARBONÁT, 1 G KALCIUM-LAKTÁT-GLÜKONÁT PEZSGŐTABLETTÁNKÉNT.
- EGYÉB ÖSSZETEVŐK: KESERŰ AROMA POR PO430/02, CITROM AROMA POR P05.51, SZACHARIN-NÁTRIUM, β-KAROTIN 1%, MAKROGOL 4000, NÁTRIUM-HIDROGÉN-KARBONÁT, VÍZMENTES CITROMSAV, SZACHARÓZ.

MILYEN A CALCIUM-SANDOZ+ VITAMIN C 1000 MG PEZSGŐTABLETTA KÜLLEME ÉS MIT TARTALMAZ A CSOMAGOLÁS?
KORONG ALAKÚ, LAPOS, METSZETT ÉLŰ, RÓZSASZÍN, NARANCSSZÍNŰ PORÓZUS FELÜLETŰ, CITROMILLATÚ PEZSGŐTABLETTA.
10 PEZSGŐTABLETTA, NEDVESSÉGMEGKÖTŐ ANYAGGAL KOMBINÁLT, GARANCIAZÁRAS FEHÉR PE KUPAKKAL LEZÁRT PP TUBUSBAN, DOBOZBAN

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2013. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!