A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CEFEPIM APTAPHARMA 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

cefepime

  • J-SYSTEMÁS FERTŐZÉSELLENES SZEREK
  • J01-SYSTEMÁS ANTIBACTERIALIS SZEREK
  • J01D-EGYÉB BETA-LACTAM ANTIBIOTICUMOK
  • J01DE-Negyedik generációs cephalosporinok
  • J01DE01-Cefepime
hirdetés

CEFEPIM APTAPHARMA 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz 10x20ml

10x20ml

V

OGYI-T-24228/02

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Cefepim AptaPharma és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Cefepim AptaPharma a cefalosporinok csoportjába tartozó béta-laktám antibiotikum.
Ezt a gyógyszert a cefepimre érzékeny baktériumok által okozott bizonyos fertőzések kezelésére írják fel.


2. Tudnivalók a Cefepim AptaPharma alkalmazása előtt

Nem kaphat Cefepim AptaPharma-t:
- ha allergiás a cefepimre, más cefalosporinra vagy más béta-laktám antibiotikumra (például penicillinek, monobaktámok és karbapenemek) vagy L-argininre (lásd 6. pont).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Cefepim AptaPharma alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

Különleges óvintézkedések:
- Agyi működészavar (enkefalopátia)
A Cefepim AptaPharma alkalmazása az agyi működészavar kockázatával járhat (zavartság, tudatzavar, görcsrohamok vagy kóros mozgások). Ha ezeknek a jeleknek bármelyikét érzékeli, azonnal tájékoztassa a kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ezek előfordulása valószínűbb túladagolás, vagy vesekárosodásban szenvedő betegeknél az adagolás nem megfelelő beállítása esetén (lásd 3. és 4. pont).
-- Allergiás reakció
Ha a kezelés ideje alatt allergiás reakció bármilyen tünete (bőrkiütés, viszketés) lép fel, azonnal értesítse kezelőorvosát.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnél korábban allergiás reakció lépett fel antibioikumokkal (cefalosporinokkal vagy béta-laktám típusú antibiotikumokkal) szemben.
Ha allergiás a penicillinre, 5%-10% a valószínűsége, hogy allergiás reakció alakul ki a cefepimmel szemben.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az Ön kórtörténetében asztma szerepel, vagy allergiás hajlama van.
-- Clostridioides difficile nevű baktérium okozta hasmenés
Ha antibiotikum-kezelés közben vagy az azt követő néhány hétben hasmenése van, forduljon kezelőorvosához és ne szedjen hasmenés elleni gyógyszert anélkül, hogy kezelőorvosával beszélt volna.
-- Veseproblémák
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha veseproblémái vannak, mert előfordulhat, hogy a gyógyszer adagolását módosítani kell.
-- Felülfertőződés
A cefepim-kezelés hatására más mikroorganizmusok által okozott felülfertőződések alakulhatnak ki Önnél. Beszéljen kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy kialakult Önnél egy új fertőzés (a Cefepim AptaPharma-val kezelten kívül).

Figyelmeztetések
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha:
-- veseproblémái vannak;
-- az Ön kórtörténetében allergia szerepel, különösen, ha antibiotikumokkal szemben;
-- az Ön kórtörténetében asztma szerepel;
-- hasmenése van;
-- új fertőzés (a Cefepim AptaPharma-val kezelten kívül) alakult ki Önnél.
Ez a gyógyszer álpozitív eredményt okozhat bizonyos laboratóriumi vizsgálatoknál (vizeletcukor-vizsgálat és a Coombs-teszt nevű vérvizsgálat).

Egyéb gyógyszerek és a Cefepim AptaPharma
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is. Ez azért fontos, mert egyes gyógyszerek nem szedhetők vagy nem alkalmazhatók együtt a Cefepim AptaPharma-val.

Közölje kezelőorvosával, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:
- egyéb antibiotikumok, különösen az aminoglikozidok (például gentamicin); vagy vizelethajtók (például furoszemid), mert ezek vesekárosító hatásúak. A kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja a veseműködését;
- véralvadásgátló gyógyszerek (például warfarin). Előfordulhat, hogy hatásuk fokozódik;
- bizonyos, a baktériumok szaporodását gátló, azokat nem elpusztító (bakteriosztatikus) antibiotikumok, mivel befolyásolhatják a Cefepim AptaPharma működését.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Terhesség
Nem áll rendelkezésre információ a gyógyszer terhes nők esetében történő alkalmazásáról. Terhesség alatt a Cefepim AptaPharma csak akkor adható, ha az feltétlenül szükséges.

Szoptatás
A gyógyszer kis mennyiségben bejuthat az emberi anyatejbe. A Cefepim AptaPharma szoptatás során is alkalmazható, a megfelelő óvintézkedések mellett. Ha a szoptatott csecsemőnél hasmenés, bőrkiütés vagy gombás fertőzés (mikroszkópikus élesztőgomba okozta kandidiázis) jelentkezik, abba kell hagynia a szoptatást, mert ezeket a tüneteteket a gyermekénél a gyógyszer okozhatja.

Termékenység
Nem áll rendelkezésre adat a cefepim emberi termékenységre gyakorolt hatásáról.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a gyógyszer jelentős mértékben befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket, néhány lehetséges mellékhatás (tudatzavar, szédülés, zavartság vagy hallucinációk) miatt. Gépjárművezetés vagy a gépek kezelése előtt győződjön meg arról, hogy Önre hogyan hat ez a gyógyszer.


3. Hogyan kell alkalmazni a Cefepim AptaPharma-t?

Kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember fogja eldönteni a fertőzés típusától és súlyosságától, valamint az életkortól függően, hogy Önnek vagy a gyermekének mennyit kell kapnia ebből a gyógyszerből. Csecsemőknél és gyermekeknél az adagot a testtömeg alapján kell kiszámítani.
A készítmény ajánlott adagja:
-- Felnőtteknél, illetve 12 év feletti és 40 kg feletti testtömegű gyermekeknél és serdülőknél: naponta kétszeri 1 g-os adagtól naponta háromszori 2 g-os adagig.
-- 2 hónapos és 12 éves kor közötti, legfeljebb 40 kg testtömegű gyermekeknél: 50 mg/testtömegkilogramm naponta háromszor.
Vesebetegség esetén az adagot módosítani kell.

Cefepim AptaPharma 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
Ezt a gyógyszert vénába (iv.- intravénásan) vagy izomba (im. - intramuszkulárisan) adják be.

Cefepim AptaPharma 2 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
Ezt a gyógyszert vénába (iv.- intravénásan) adják be.

Intravénás alkalmazás
A gyógyszert alkalmazás előtt fel kell oldani injekcióhoz való vízzel vagy egyéb kompatibilis oldószerrel.

Az oldat beadás előtti elkészítése (a hozzáadandó oldószer és az elkészített oldat térfogata)Az elkészített oldat beadható közvetlenül a vénába lassú intravénás injekcióban (3-5 perc alatt) fecskendővel vagy infúziós kanülön keresztül, vagy hozzáadható egy kompatibilis infúziós oldathoz, amit 30 perc alatt kell beadni a vénába cseppinfúzión keresztül.

Intramuszkuláris alkalmazás
Az 1 g cefepimet injekcióhoz való vízben vagy 5 mg/ml-es (0,5%-os) vagy 10 mg/ml-es (1%-os) lidokain-hidroklorid-oldattal kell feloldani.

Az oldat beadás előtti elkészítése (a hozzáadandó oldószer és az elkészített oldat térfogata)Kompatibilitás
Ez a gyógyszer az alábbi oldószerekkel és oldatokkal kompatibilis:
-- 9 mg/ml-es (0,9%-os) nátrium-klorid-oldat (50 mg/ml-es (5%-os) glükóz-oldattal vagy glükóz-oldat nélkül)
-- 50 mg/ml-os (5%-os) glükóz-oldat
-- 100 mg/ml-es (10%-os) Ringer-laktát-oldat
A cefepim beadható más antibiotikumokkal egy időben, de ugyanazt a fecskendőt, ugyanazt az infúziót vagy ugyanazt a beadási helyet tilos használni.

Az elkészített oldat színe sárgás-borostyán színűvé válhat; ez az oldat felhasználható, mivel a színváltozás nem befolyásolja a gyógyszer hatásosságát.

Az alkalmazás gyakorisága
Ezt a gyógyszert naponta kétszer vagy háromszor adják.

A kezelés időtratama
A hatásosság érdekében ezt a gyógyszert a felírt adagban, a kezelőorvosa által előírt ideig és rendszerességgel kell kapnia.
A láz vagy bármilyen egyéb tünet megszünése nem jelenti azt, hogy Ön teljesen meggyógyult. Amennyiben fáradtnak érzi magát, az inkább a fertőzés, és nem az antibiotkum-kezelés hatása. Az adag csökkentése vagy a kezelés felfüggesztése nem fog hatni erre a tünetre és késlelteti a gyógyulást.

Ha az előírtnál több Cefepim AptaPharma-t kapott
Mint minden ezen csoportba tartozó antibiotikumnak, ennek a gyógyszernek az alkalmazása - különösen túladagolás esetén - az agyi működészavar (enkefalopátia) kockázatával járhat, mely zavartságot, a tudatszint változásait, görcsrohamot vagy kóros mozgásokat okozhat. Ha ezeknek a tüneteknek bármelyikét érzékeli, azonnal tájékoztassa a kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert (lásd 2. és 4. pont).

Ha elfelejtették beadni Önnek a Cefepim AptaPharma-t
Amennyiben attól tart, hogy esetleg kimaradt egy adag, azonnal forduljon kezelőorvosához.

Ha idő előtt abbahagyja a Cefepim AptaPharma-kezelést
Ne hagyja abba a gyógyszer alkalmazását a kezelési időszak végéig, akkor se, ha az első néhány adag után jobban érzi magát.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A felnőtt és a gyermek betegek általában jól tolerálják a Cefepim AptaPharma-kezelést.

A kezelés lehetséges mellékhatásai az előfordulási gyakoriságuk szerint:

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
- pozitív Coombs-teszt (a vörösvértestekhez kapcsolódó ellenanyagok kimutatására szolgál).

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- alacsony vörösvértestszint és /vagy hemoglobinszint (vérszegénység, anémia);
- bizonyos típusú fehérvérsejtek (eozinofilek) számának emelkedése (eozinofília);
- hasmenés;
- kiterjedt bőrkiütés;
- az infúzió beadásának helyén fellépő reakciók;
- az alkalikus foszfatáz (egy enzim) emelkedett szintje;
- a transzaminázok (májenzimek) emelkedett szintje;
- a vérbilirubinszint megemelkedése;
- a véralvadási idő megnyúlása (a protrombinidő és aktivált parciális tromboplasztinidő megnyúlása).

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- mikroszkopikus élesztőgomba okozta szájüregi gombás fertőzés (orális kandidiázis);
- bizonyos típusú fehérvérsejtek (leukociták) számának csökkenése (leukopénia);
- bizonyos típusú fehérvérsejtek (neutrofilek) számának csökkenése (neutropénia);
- kórosan alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia);
- vérrög okozta vénagyulladás intravénás beadás után ;
- hányinger, hányás;
- viszketés, csalánkiütés, a bőr kivörösödése;
- gyulladás az infúzió beadásának helyén;
- fájdalom és gyulladás az injekció beadásának helyén (intravénás vagy intramuszkuláris alkalmazás során);
- láz;
- a veseműködést jellemző anyagok (kreatinin, karbamid) vérszintjének növekedése.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- mikroszkopikus élesztőgomba okozta gombás fertőzés (kandidiázis);
- allergiás reakciók (anafilaxiás reakció);
- a bőr vagy a nyálkahártyák vizenyős duzzanata (angioödéma);
- fejfájás;
- szúró vagy bizsergő érzés (paresztézia);
- nehézlégzés;
- székrekedés;
- veseelégtelenség;
- a nemi szervek viszketése;
- hidegrázás.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hüvelygyulladás (hüvelyfertőzés);
- az egész szervezetet érintő, súlyos allergiás reakció (súlyos diszkomfortérzés a vérnyomás hirtelen leesésével) (anafilaxiás sokk);
- görcsrohamok, ízérzészavar, szédülés;
- vérnyomáscsökkenés;
- értágulat;
- bélgyulladás;
- bélgyulladás, mely hasmenéssel és/vagy erős hasi fájdalommal jár (álhártyás vastagbélgyulladás);
- hasi fájdalom;
- szájfekély;
- alacsony foszforszint a vérben (foszfatémia-csökkenés)

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)
- alacsony vörösvértestszint (aplasztikus anémia);
- a vörösvérsejtek idő előtti szétesése miatt kialakuló vérszegénység (hemolítikus anémia);
- bizonyos típusú fehérvérsejtek (granulociták) számának jelentős csökkenése (agranulocitózis);
- agyi működészavar (enkefalopátia) nevű súlyos idegrendszeri rendellenesség, mely zavartságot, a tudatszint változásait, görcsrohamot vagy kóros mozgásokat, kómát vagy hallucinációt okozhat. Ezek a mellékhatások jellemzően nagy adagok és/vagy vesekárosodás esetén, jellemzően idős betegeknél jelentkeznek (lásd 2. és 3. pont);
- vérzés kockázata;
- hólyagokkal és hámlással járó súlyos bőrbetegség (toxikus epidermális nekrolízis);
- a bőr hólyagokkal és lázzal járó gyulladásos kivörösödése (Stevens-Johnson-szindróma);
- a bőr gyulladásos kivörösödése (eritéma multiforme);
- vesekárosodás (toxikus nefropátia);
- álpozitív eredmény a glükóz vizeletből történő kimutatásakor.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Cefepim AptaPharma-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet. A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveget tartsa a dobozában.

Az elkészített, felhasználásra kész oldat tárolási körülményeire és eltarthatóságára vonatkozó információkat lásd az egészségügyi szakembereknek releváns gyakorlati információkat leíró fejezetben (ennek a betegtájékoztatónak a végén).

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Cefepim AptaPharma?
- Cefepim AptaPharma 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
Hatóanyagként 1,00 g cefepimet tartalmaz (1,19 g cefepim-dihidroklorid-monohidrát formájában) injekciós üvegenként.
-- Cefepim AptaPharma 2 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
Hatóanyagként 2,00 g cefepimet tartalmaz (2,38 g cefepim-dihidroklorid-monohidrát formájában) injekciós üvegenként.
-- Segédanyag: L-arginin.

Milyen a Cefepim AptaPharma külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Cefepim AptaPharma fehér vagy törtfehér színű kristályos por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz.

Cefepim AptaPharma 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
20 ml-es I-es típusú átlátszó injekciós üveg 20 mm-es szürke brómbutil gumidugóval és lazac színű lepattintható védőlappal ellátott alumínium kupakkal lezárva, dobozban.

Cefepim AptaPharma 2 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
20 ml-es I-es típusú átlátszó injekciós üveg 20 mm-es szürke brómbutil gumidugóval és barna színű lepattintható védőlappal ellátott alumínium kupakkal lezárva, dobozban.

Kiszerelés: 1 db, 10 db vagy 25 db injekciós üveg dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 04. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!