A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CELLCEPT 1 g/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

mycophenolate mofetil

  • L-DAGANATELLENES ÉS IMMUNMODULANS SZEREK
  • L04-IMMUNSUPPRESSANSOK
  • L04A-IMMUNSUPPRESSANSOK
  • L04AA-Szelektív immunsuppressansok
  • L04AA06-Mycophenolic acid

Kiegészítő információ

hirdetés

CELLCEPT 1 g/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz 110 g

110 g

V

EU/1/96/005/006

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a CellCept és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A CellCept mikofenolát-mofetilt tartalmaz.
- Ez az ún. "immunszuppresszív" gyógyszerek csoportjába tartozik.
A CellCept meggátolja, hogy az átültetett szerv kilökődjön a szervezetéből.
- Vese, szív vagy máj.
A CellCept-et más gyógyszerekkel együtt kell alkalmazni:
- Ciklosporinnal és kortikoszteroidokkal.


2. Tudnivalók a CellCept alkalmazása előtt

FIGYELMEZTETÉS
A mikofenolát születési rendellenességet és vetélést okoz. Ha Önnél fennáll a teherbeesés lehetősége, a kezelés megkezdése előtt terhességi tesztjének negatívnak kell lennie, és követnie kell a kezelőorvosa által adott, fogamzásgátlásra vonatkozó utasításokat.

A kezelőorvosa beszélni fog Önnel, és írásos tájékoztató anyagot fog adni Önnek, különösen a mikofenolát magzatra kifejtett hatásairól. Olvassa el figyelmesen a tájékoztatót, és kövesse az utasításokat. Amennyiben ezek az utasítások nem teljesen érthetőek az Ön számára, kérje meg kezelőorvosát, hogy ismét magyarázza el Önnek a mikofenolát alkalmazása előtt. További információért kérjük olvassa el a jelen fejezet "Figyelmeztetések és óvintézkedések" illetve a "Terhesség és szoptatás" című részeit.

Ne alkalmazza a CellCept-et ha:
- Ha allergiás a mikofenolát-mofetilre, a mikofenolsavra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha Önnél fennáll a teherbeesés lehetősége és az első gyógyszerfelírás előtt nem rendelkezett negatív terhességgi teszttel, mivel a mikofenolát születési rendellenességet és vetélést okoz.
- Ha terhes, vagy terhességet tervez, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet (lásd: "Terhesség, fogamzásgátlás és szoptatás").
- Ha nem használ hatékony fogamzásgátló módszert (lásd: "Terhesség, fogamzásgátlás és szoptatás").
- Ha szoptat.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre. Ha nem biztos benne, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a CellCept alkalmazása előtt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Azonnal beszéljen kezelőorvosával a CellCept-kezelés megkezdése előtt:
- Ha Ön 65 évnél idősebb, mivel a fiatalabb betegekhez képest megnövekedhet a nemkívánatos események, például bizonyos vírusfertőzések, gyomor-bél rendszeri vérzés és tüdőödéma kialakulásának kockázata.
- Ha fertőzés jelét észleli, mint pl. láz vagy torokfájás
- Ha váratlanul véraláfutást és vagy vérzést tapasztal,
- Ha az emésztőrendszerével bármilyen problémája van vagy volt, mint pl. gyomorfekély,
- Ha egy ritka örökletes anyagcserebetegségben szenved, amit "fenilketonuriának" hívnak.
- Ha terhességet tervez vagy teherbe esik mialatt Ön vagy partnere CellCept-et szed.
- Ha Önnek örökletes enzimhiánya van, mint például a Lesch-Nyhan- és a Kelley-Seegmiller- szindróma.
Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy nem biztos benne), azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel a CellCept-kezelés megkezdése előtt.

A napfény hatása
A CellCept csökkenti a szervezet védekezőképességét. Emiatt nő a bőrrák kialakulásának veszélye. Korlátozza az Önt érő napfény és UV sugárzás mennyiségét. Ezt megteheti:
- megfelelő ruházat viselésével, amely a fejét, nyakát, karjait és a lábait is befedi.
- magas fényvédő faktorú krém használatával.

Gyermekek
Ne adja ezt a gyógyszert 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek, mert az erre a korcsoportra vonatkozó korlátozott biztonságossági és hatásossági adatok alapján adagolási javaslat nem adható.

Egyéb gyógyszerek és a CellCept
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről. Ezek közé tartoznak a vény nélkül kapható gyógyszerek, mint például a gyógynövénykészítmények. Ez azért is fontos, mert a CellCept befolyásolja bizonyos gyógyszerek hatását. Más gyógyszerek is befolyásolhatják a CellCept hatását.

Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét mielőtt elkezdik a CellCept- kezelést, ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket is szedi:
- azatioprin vagy más olyan gyógyszerek, amelyek gátolják az immunrendszerét - szervátültetés után adják
- kolesztiramin - magas koleszterinszint kezelésére alkalmazzák
- rifampicin - egy antibiotikum, amelyet egyes fertőzések, mint pl. a tuberkulózis megelőzésére és kezelésére alkalmaznak
- savkötők vagy protonpumpagátlók - gyomorsav-problémákra, mint pl. gyomorrontásra alkalmaznak
- foszfátkötő gyógyszerek-krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknél alkalmazzák, hogy csökkentsék a vérükbe felszívódó foszfát mennyiségét
- antibiotikumok - baktériumok által okozott fertőzések kezelésére alkalmazzák
- isavukonazol - gombás fertőzések kezelésére alkalmazzák
- telmizartán - magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák

Oltások

Ha a CellCept-kezelés alatt oltásra (élő kórokozót tartalmazó vakcinára) van szüksége, először beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Kezelőorvosa megmondja, milyen oltásokat javasol az Ön számára.

Ön nem adhat vért a CellCept-kezelés alatt és a kezelés befejezése után legalább 6 hétig. A férfiak nem adhatnak spermát a CellCept-kezelés alatt, illetve a kezelés befejezése után legalább 90 napig.

A CellCept egyidejű bevétele étellel vagy itallal
Ételek és italok fogyasztása nincs hatással az Ön CellCept-kezelésére.

Fogamzásgátlás CellCept-et szedő nők esetében
Ha Önnél fennáll a teherbeesés lehetősége, akkor Önnek hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia a CellCept-kezelés alatt, beleértve:
- Mielőtt elkezdi szedni a CellCept-et,
- A CellCept-kezelés teljes ideje alatt,
- A CellCept-kezelés befejezése után még 6 hétig.
Beszélje meg kezelőorvosával, hogy az Ön számára melyik a legmegfelelőbb fogamzásgátló módszer. Ez függ az Ön egyéni helyzetétől. Kétféle fogamzásgátló módszer alkalmazása ajánlott a nemkívánatos terhesség kockázatának csökkentésére. Azonnal beszéljen kezelőorvosával, ha úgy gondolja, az Ön által alkalmazott fogamzásgátló módszer nem hatékony, vagy ha elfelejtette bevenni a fogamzásgátló tablettát.

Ön nem eshet teherbe, amennyiben az alábbiak közül valamelyik érvényes Önre:
- Ön klimax utáni állapotban van (posztmenopauza), azaz legalább 50 éves és az utolsó havi vérzése több, mint egy éve volt (ha az Ön ciklusa daganatellenes kezelés miatt leállt, még fennállhat annak a lehetősége, hogy Ön teherbe esik).
- A petevezetékeit és mindkét petefészkét műtéti úton eltávolították (kétoldali petevezeték-és petefészek-eltávolítás).
- A méhét műtétileg eltávolították (hiszterektómia).
- Petefészkei már nem működnek (korai petefészek elégtelenség, amelyet nőgyógyász szakorvos állapított meg).
- Önnél a következő veleszületett ritka állapotok valamelyike áll fenn, ami miatt nem eshet teherbe: XY genotípus, Turner-szindróma vagy a méh hiánya.
- Ön gyermek vagy serdülő, akinek a havi vérzése még nem kezdődött el

Fogamzásgátlás CellCept-et szedő férfiak esetében
A rendelkezésre álló bizonyítékok nem utalnak a veleszületett rendellenességek és a vetélés emelkedett kockázatára, ha az apa mikofenolát-mofetil kezelésben részesül. Azonban a kockázatot nem lehet teljesen kizárni. Elővigyázatosságból Önnek vagy női partnerének javasolt a megbízható fogamzásgátló módszer használata a kezelés alatt és a CellCept-kezelés befejezését követően még 90 napig.

Ha Ön gyermeket tervez, beszéljen kezelőorvosával a lehetséges kockázatokról és az alternatív gyógymódokról.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet, vagy gyermeket tervez, kérdezze kezelőorvosát vagy gyógyszerészét mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert. A kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt a terhesség esetén fellépő kockázatokról és az Ön átültetett szervének kilökődését megakadályozó alternatív kezelési lehetőségekről, ha Ön:
- Terhességet tervez.
- Kimaradt vagy úgy gondolja, hogy kimaradt egy menstruációs ciklusa, vagy szokatlan menstruációs vérzése van, vagy úgy gondolja, hogy terhes.
- Szexuális kapcsolatot létesített hatékony fogamzásgátló módszerek használata nélkül.

Ha Ön terhes lesz a mikofenolát-kezelés alatt, azonnal értesítenie kell kezelőorvosát. Azonban ne hagyja abba a gyógyszer szedését, amíg nem konzultál vele.

Terhesség
A mikofenolát a magzatoknál nagyon magas gyakorisággal (50%) okoz vetélést és súlyos születési rendellenességeket (23-27%). A jelentett születési rendellenességek közé tartoznak a fül, a szem, az arc (ajak/szájpadhasadék), az ujjak fejlődését érintő, a szív, a nyelőcső, a vese és az idegrendszer (szpina bifida (nyitott gerinc)) rendellenességei. Az Ön gyermekét ezek közül egy vagy több rendellenesség érintheti.

Ha Önnél fennáll a teherbeesés lehetősége, a kezelés megkezdése előtt terhességi tesztjének negatívnak kell lennie, és követnie kell a kezelőorvosa által adott fogamzásgátlásra vonatkozó utasításokat.Kezelőorvosa javasolhatja egynél több teszt elvégzését annak érdekében, hogy a kezelés megkezdése előtt megbizonyosodjon róla, hogy Ön nem terhes.

Szoptatás
Szoptatás alatt ne szedje a CellCept-et. A gyógyszer kis mennyiségben bejut az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A CellCept mérsékelten befolyásolja a gépjárművezetéshez és eszközök vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Amennyiben Ön álmosnak, kábultnak vagy zavartnak érzi magát, mondja el kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek, és ne vezessen gépjárművet, ne kezeljen semmilyen eszközt vagy gépet, amíg nem érzi jobban magát.

Fontos információ a CellCept segédanyagaira vonatkozóan
- A CellCept aszpartámot tartalmaz. Ha egy ritka, "fenilketonuriának" nevezett anyagcserebetegségben szenved, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- A CellCept szorbitot tartalmaz (a cukor egy fajtája). Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A CellCept nátriumot tartalmaz
Ez a készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni a CellCept-et?


A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Mennyit kell szednie
A szükséges adag attól függ, hogy milyen szervátültetésen esett át. A szokásos adagok az alábbiakban láthatók. A kezelés addig folytatódik, amíg szükséges, hogy szervezete ne lökje ki az átültetett szervet.

Veseátültetés
Felnőttek
- Az első adagot a transzplantáció után 3 napon belül kell bevenni.
- A napi adag 10 ml szuszpenzió (2 g gyógyszer) 2 külön adagban.
- 5 ml szuszpenziót kell bevenni reggel, majd 5 ml szuszpenziót este.

Gyermekek és serdülők (2-18 évesek)
- A dózis a gyermek nagyságától függ.
- A kezelőorvos a gyermek vagy serdülő testmagasságga és testsúlya (testfelszín - négyzetméterben "m2" mérve) alapján kiszámítja a megfelelő adagot. Az ajánlott adag naponta kétszer 600 mg/m2.

Szívátültetés
Felnőttek
- Az első adagot a transzplantáció után 5 napon belül kell bevenni.
- A napi adag 15 ml szuszpenzió (3 g gyógyszer) 2 külön adagban.
- 7,5 ml szuszpenziót kell bevenni reggel, majd 7,5 ml szuszpenziót este.

Gyermekek
- Szívátültetett gyermekeknél a CellCept alkalmazására vonatkozóan nem áll rendelkezésre adat.

Májátültetés
Felnőttek
- Az első, szájon át szedhető CellCept adagot legalább 4 nappal a transzplantáció után kapja meg, amikor már képes lenyelni a gyógyszert.
- A napi adag 15 ml szuszpenzió (3 g gyógyszer) 2 külön adagban.
- 7,5 ml szuszpenziót kell bevenni reggel, majd 7,5 ml szuszpenziót este.

Gyermekek
- Májátültetett gyermekeknél a CellCept alkalmazására vonatkozóan nem áll rendelkezésre adat.

A gyógyszer elkészítése
A gyógyszer por alapú. Használat előtt desztillált vízzel kell összekeverni. Általában a gyógyszerész készíti el Önnek a gyógyszert. Ha mégis Önnek kell elkészítenie, kérjük olvassa el a 7. "Gyógyszer elkészítése" c. pontot.

A gyógyszer beadása
A gyógyszerhez mellékelt adagolófecskendőt és a csatlakozó feltétet kell használnia az adag kiméréséhez.

Kerülje el a száraz por belégzését. Kerülje el azt is, hogy a por a bőrére, a szájába vagy az orrába kerüljön.

Vigyázzon, hogy az elkészített oldat ne kerüljön a szemébe.
- Ha ez mégis megtörténik, tiszta vízzel öblítse ki a szemét.

Vigyázzon, hogy az elkészített oldat ne kerüljön a bőrére.
- Ha ez mégis megtörténik, mossa le alaposan szappannal és vízzel az érintett területet.

1. Minden használat előtt a zárt palackot kb. 5 másodpercig jól rázza fel.
2. Vegye le a gyermekbiztos kupakot.
3. Fogja meg az adagolófecskendőt és nyomja be teljesen a tolórudat a kónusz irányába ütközésig.
4. Ezután az adagolófecskendő kónuszát nyomja bele erősen a csatlakozófeltét nyílásába.
5. Az egészet fordítsa fejjel lefelé (a palackot és az adagolófecskendővel együtt - lásd az alábbi képet).

6. Lassan húzza ki a tolórudat.
- Addig húzza, amíg a szükséges gyógyszermennyiség az adagolófecskendőbe jut.
7. Fordítsa vissza az egészet az eredeti helyzetébe.
- Fogja meg az adagolófecskendőt és óvatosan húzza ki a csatlakozó feltétből. A csatlakozó feltét a palackban kell maradjon.
- Az adagolófecskendő végét helyezze közvetlenül a szájába és nyelje le a gyógyszert.
- A gyógyszert ne keverje össze semmilyen folyadékkal, amikor lenyeli. A palackot minden használat után zárja le a gyermekbiztos kupakkal.
8. A használat után azonnal szedje szét az adagolófecskendőt, mindegyik részét jól mossa ki folyó csapvízben. A következő használat előtt hagyja a levegőn megszáradni.

Ne forrázza ki az adagoló fecskendőt! Ne használjon oldószert tartalmazó törlőkendőt a tisztításhoz!
Ne használjon rongyot vagy törlőkendőt a szárításhoz!

Ha mindkét adagoló elveszett vagy megsérült, forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez, akik tanácsot adnak Önnek, hogyan szedheti tovább gyógyszereit.

Ha az előírtnál több CellCept-et vett be
Ha több szuszpenziót vett be azonnal forduljon orvoshoz vagy jelentkezzen a legközelebbi kórházban. Tegye ugyanezt, ha valaki véletlenül bevette az Ön gyógyszerét. Vigye magával a gyógyszert.

Ha elfelejtette bevenni a CellCept-et
Ha elfelejtette bevenni a gyógyszert, amint eszébe jut vegye be. Ezután a szokott időben folytassa a szedését. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a CellCept-t alkalmazását

Ne hagyja abba a CellCept alkalmazását, csak abban az esetben, ha kezelőorvosa azt mondja Önnek.
Ha abbahagyja a kezelést megnő az átültetett szerv kilökődésének veszélye.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal értesítse kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások közül bármelyiket észleli - sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége ha:
- fertőzésre utaló tünete van, mint pl. láz vagy torokgyulladás,
- váratlanul véraláfutásokat vagy vérzéseket észlel,
- bőrkiütés, az arc, ajkak, nyelv vagy torok duzzanata lép fel, amely nehézlégzéssel társul - a gyógyszerrel szembeni súlyos allergiás reakció (pl. anafilaxia, angioödéma) lehet.

Általában előforduló problémák
Leggyakrabban hasmenés, fehérvérsejt vagy vörösvértestszám csökkenés, fertőzés és hányás fordulhat elő. Kezelőorvosa rendszeresen vérvizsgálattal ellenőrizni fogja, hogy változik-e:
- a vérsejtek száma vagy a fertőzésre utaló jelek.

Gyermekeknél nagyobb valószínűséggel fordulnak elő egyes mellékhatások, mint felnőtteknél. Ezek közé tartozik a hasmenés, fertőzések, fehérvérsejtek, és a vörösvértestek számának csökkenése.

Fertőzésekkel szembeni védelem
A CellCept csökkenti a szervezet saját védekező mechanizmusát. Ez meggátolja az átültetett szerv kilökődését. Így a szervezet a fertőzések ellen is kevésbé tud védekezni. Ez azt jelenti, hogy könnyebben kaphat meg fertőzéseket, mint egyébként, pl. agyi, bőr, száj, gyomor, bél, tüdő és húgyúti fertőzéseket.

Nyirokszövet- és bőrrák
Az ilyen típusú (immunszuppresszív) gyógyszert szedő betegekhez hasonlóan, CellCept-tel kezelt betegek nagyon kis részénél nyirokszövet- és bőrrák fejlődött ki.

Általános nemkívánatos hatások
Az egész testet érintő általános mellékhatások fordulhatnak elő Önnél. Ezek közé tartoznak a súlyos allergiás reakciók (pl. anafilaxia, angioödéma), láz, nagyfokú fáradtság, alvászavar, fájdalmak (pl. gyomor, mellkasi, ízületi- vagy izomfájdalom), fejfájás, influenzás tünetek és duzzanat.

Egyéb nemkívánatos hatások lehetnek:
Bőrproblémák, mint pl.:
- pattanás, ajakherpesz, övsömör, bőrkinövés, hajhullás, bőrkiütés, viszketés.

Vizelési problémák, mint pl.:
- vér a vizeletben.

Emésztőrendszeri és szájüregi problémák, mint pl.:
- a fogíny duzzanata és szájüregi fekélyek,
- a hasnyálmirigy, vastagbél vagy a gyomor gyulladása,
- gyomor-bél rendszeri rendellenességek, beleértve a vérzést,
- májbetegségek,
- hasmenés, székrekedés, hányinger, emésztési zavar, étvágytalanság, szélgörcs.

Idegrendszeri problémák, mint pl.:
- szédülés, álmosság vagy zsibbadás,
- remegés, izomgörcsök, görcsrohamok,
- szorongás vagy depresszió, a gondolkodás vagy hangulat változása.

Szív és érrendszeri problémák, mint pl.:
- vérnyomásváltozás, szapora szívverés, a vérerek tágulata.

Légzőrendszeri problémák, mint pl.:
- tüdőgyulladás, hörghurut,
- légszomj, köhögés, amely hörgőtágulat (olyan állapot, amelyben a légutak kórosan tágultak) vagy tüdőfibrózis (a tüdő hegesedése) következménye lehet. Beszéljen kezelőorvosával, ha hosszan tartó köhögés vagy légszomj jelentkezik Önnél.
- folyadékgyülem a tüdőben vagy a mellüregben,
- arcüregproblémák.

Egyéb problémák, mint pl.:
- fogyás, köszvény, magas vércukorszint, vérzés, véraláfutás

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a CellCept-et tárolni?

-
A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!
- A dobozon vagy a palackon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
- Az elkészítés után a szuszpenzió 2 hónapig használható fel. A szuszpenzió a palackon feltüntetett lejárati idő után nem használható fel.
- Por belsőleges szuszpenzióhoz: legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
- Az elkészített szuszpenzió: legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a CellCept?

- A készítmény hatóanyaga a mikofenolát-mofetil. 35 g mikofenolát-mofetilt tartalmaz palackonként.
- Egyéb összetevők: szorbit, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, nátrium-citrát, szójalecitin, aromaanyagok, xantán gumi, aszpartám* (E951), metil-parahidroxi-benzoát (E218), vízmentes citromsav- Kérjük olvassa el a 2. pontban a "Fontos információ a CellCept segédanyagaira vonatkozóan" részt.
*Az 5 ml szuszpenzióban lévő aszpartám 2,78 mg fenilalanint tartalmaz.

Milyen a CellCept külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
- Egy palack 110 g por belsőleges szuszpenzióhoz 35 g mikofenolát-mofetilt tartalmaz.
94 ml desztillált vizzel kell elkészíteni. Az összeállított szuszpenzió mennyisége 175 ml, melyből felhasználható mennyiség 160 - 165 ml. Az elkészített szuszpenzió 5 ml-e 1 g mikofenolát-mofetilt tartalmaz.
- A csomagolás tartalmaz még 1 csatlakozó feltétet és 2 adagolófecskendőt.


7. A gyógyszer elkészítése

Általában a gyógyszerész készíti el gyógyszert az Ön számára. Ha mégis Önnek kell elkészíteni a gyógyszert, kövesse a következő lépéseket:

Kerülje el a száraz por belégzését. Kerülje el azt is, hogy a por a bőrére, a szájába vagy az orrába kerüljön.

Vigyázzon, hogy az elkészített oldat ne kerüljön a szemébe.
- Ha ez mégis megtörténik, tiszta vízzel öblítse ki a szemét.

Vigyázzon, hogy az elkészített oldat ne kerüljön a bőrére.
- Ha ez mégis megtörténik, mossa le alaposan szappannal és vízzel az érintett területet.

1. Óvatosan rázza fel néhányszor a zárt palackot, hogy a por fellazuljon.
2. Mérjen ki 94 ml desztillált vizet az adagolófecskendőbe.
3. A palackban lévő porhoz adja hozzá a fecskendőben lévő desztillált víz felét, zárja le.
- Ezután a zárt palackot 1 percig jól rázza össze.
4. Adja hozzá a maradék vizet.
- Ezután a zárt palackot még 1 percig jól rázza össze.
5. Vegye le a gyermekbiztos kupakot, és nyomja a feltétet a palack nyakába.
6. Ezután zárja le szorosan a palackot a gyermekbiztos kupakkal.
- Ez biztosítja a feltét megfelelő illeszkedését a palackhoz, valamint a gyermekbiztos zárást.
7. Írja rá az elkészített szuszpenzió lejárati idejét a palack címkéjére.
- Az elkészített gyógyszer 2 hónapig használható fel!

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2022. 01. 24.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!