A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CINIE 100 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

sumatriptan

sumatriptan 100 mg tabletta

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N02 - ANALGETICUMOK
  • N02C - MIGRAIN-ELLENES SZEREK
  • N02CC - Szelektív szerotonin (5HT-1) agonisták
  • N02CC01 - Sumatriptan
hirdetés

CINIE 100 mg tabletta 2x

2x

V

OGYI-T-20257/07

CINIE 100 mg tabletta 6x

6x

V

6 169 Ft

OGYI-T-20257/10

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CINIE ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Cinie fájdalomcsillapító gyógyszer, mely a migrénellenes készítmények csoportjába tartozik. A Cinie hatóanyaga, a szumatriptán az 5HT1-receptor agonistája.
A migrénes fejfájás okának bizonyos vérerek kitágulását tartják. A Cinie összehúzza ezeket a vérereket, és ezáltal enyhíti a migrénes fejfájást.
A Cinie alkalmazható mind a bevezetéssel (bizonyos figyelmeztető tünetek, rendszerint látászavarok, pl. fényfellobbanás, zegzugos alakú fények, csillaglátás jelentkezése), mind az anélkül jelentkező migrénes rohamok kezelésére.
2. TUDNIVALÓK A CINIE SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Cinie-t:
- ha allergiás (túlérzékeny) a szumatriptánra vagy a Cinie egyéb összetevőjére;
- ha korábban szívrohama volt;
- ha bármilyen szívbetegségben szenved;
- ha olyan tünetei vannak, melyek szívbetegségre utalhatnak, pl. időszakos mellkasi fájdalom vagy nyomásérzés a mellkasban;
- ha kórtörténetében szélütés vagy átmeneti agyi vérellátási zavar szerepel (TIA, a szélütés enyhébb formája, melynek tartama a 24 órát nem haladja meg);
- ha a lábában olyan vérkeringési zavarok alakultak ki, melyek járás közben görcsös fájdalmat okoznak (ezt perifériás erek betegségének nevezik);
- ha kórosan magas a vérnyomása, vagy ha a vérnyomása gyógyszerszedés mellett is magas;
- ha súlyos májbetegségben szenved;
- ha ergotamint vagy ergotamin származékokat (pl. metiszergidet)) vagy egyéb triptán vagy 5HT1 agonistát (mint pl. a naratriptán, rizatriptán, zolmitriptán) tartalmazó gyógyszereket szed vagy szedett a közelmúltban;
- ha a monoaminoxidáz (MAO)-gátlók csoportjába tartozó, depresszió elleni gyógyszereket szed vagy szedett a közelmúltban.
Ha úgy gondolja, hogy a fenti betegségek bármelyike Önnél is fennállhat, vagy ha bármiben bizonytalan, konzultáljon kezelőorvosával a Cinie szedése előtt.
A Cinie fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Az orvosa, mielőtt felírná Önnek a Cinie-t, megállapítja majd, hogy valóban a migrén okozza-e a fejfájását, vagy valamilyen más betegség.
Forduljon orvosához e gyógyszer alkalmazása előtt, ha az alábbiak bármelyike vonatkozik Önre:
- ha tudomása van arról, hogy máj- vagy vesebetegségben szenved;
- ha Önnél epilepsziát állapítottak meg, vagy olyan egyéb betegséget, mely csökkenti az epilepsziás görcsküszöböt;
- ha tudomása van arról, hogy allergiás a szulfonamidok csoportjába tartozó antibakteriális gyógyszerekre;
- ha gyógyszert szed magas vérnyomásának kezelésére, mivel néhány esetben azt tapasztalták, hogy a szumatriptán fokozza a vérnyomást;
- ha szelektív szerotonin visszavételt gátló szereket (SSRI, mint pl. fluoxetin, paroxetin, fluvoxamin vagy szertralin), vagy szerotonin és noradrenalin visszavétel gátlókat (SNRI, mint pl. venlafaxin) szed. Fokozott reflexingerlékenységet és a koordinációs zavart észleltek SSRI/SNRI-k és szumatriptán egyidejű alkalmazása esetén;
- ha a mellkasában vagy a torkában fájdalmat és/vagy szorító érzést érez. Ezek a hatások általában hamar megszűnnek. Ha azonban tartósan fennállnak vagy súlyosbodnak, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni tanácsért;
- ha naponta tartós fejfájása van. A Cinie ugyanis, ha az előírtnál gyakrabban szedik, tartós fejfájás kialakulását eredményezheti. Ilyen esetekben keresse fel kezelőorvosát, mivel előfordulhat, hogy abba kell hagynia a Cinie szedését;
- ha Önnél fokozott a szívbetegség kialakulásának veszélye (pl. ha cukorbeteg, erős dohányos vagy nikotinpótló kezelésben részesül), és különösen akkor, ha Ön menopauzán átesett nő vagy 40 év feletti férfi, és fennállnak az említett rizikófaktorok, az orvosának ellenőriznie kell a szívműködést a Cinie felírása előtt. Nagyon ritkán súlyos szívbetegségek alakultak ki a Cinie szedése alatt, bár a vizsgálatok során nem észleltek szívbetegségre utaló tüneteket. Ha ezzel kapcsolatban bármi nyugtalanítja, beszélje meg kezelőorvosával.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a Cinie hatékonyságát, és a Cinie is módosíthatja egyéb gyógyszerek hatékonyságát. Beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbi gyógyszereket szedi:
- más migrén elleni gyógyszerek,
o az ergotamint, vagy hasonló gyógyszereket, mint pl. a metiszergidet szintén migrén kezelésére használják. Ne vegye be ezeket a gyógyszereket a Cinie tablettával egyidejűleg. Ezeknek a gyógyszereknek a bevétele után várjon legalább 24 órát, mielőtt beveszi a Cinie-t. A Cinie tabletta bevételét követően várjon legalább 6 órát, mielőtt újra bevenné az ergotamint.
o egyéb triptánt vagy 5HT1 agonistát (mint pl. a naratriptán, rizatriptán, zolmitriptán) szintén alkalmaznak migrén kezelésére. Ne vegye be ezeket a gyógyszereket a Cinie tablettával egyidejűleg. Ezeknek a gyógyszereknek a bevétele után várjon legalább 24 órát, mielőtt beveszi a Cinie-t. A Cinie tabletta bevételét követően várjon legalább 24 órát, mielőtt újra bevenne más tritpánt vagy 5HT1 agonistát.
- a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek
o MAO-gátlók. Ne vegye be a Cinie tablettát, ha az elmúlt 2 hét során MAO-gátlókat szedett (lásd még a "Ne szedje a Cinie-t"részt).
o SSRI-k (szelektív szerotonin visszavétel gátlók)/SNRI-k (szerotonin norepinefrin visszavétel gátlók). Ha ezeket a gyógyszereket a Cinie-vel együtt alkalmazzák, szerotonin szindróma alakulhat ki (olyan tüneteggyüttes, amelybe többek között beletartozik a nyugtalanság, zavartság, verítékezés, hallucinációk, felfokozott reflexek, izomgörcsök, izomrángás, szapora szívverés és reszketés). Azonnal szóljon orvosának, ha ilyen tüneteket tapasztal.
- mániás-depressziós (bipoláris) betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. lítium
A szumatriptán és a közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövény-készítmények egyidejű alkalmazáskor növekedhet a mellékhatások gyakorisága.
Terhesség és szoptatás
Terhesség:
Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Kevés adat áll rendelkezésre a Cinie humán terhesség során történő alkalmazásának biztonságáról. Ezek az adatok mindeddig nem erősítették meg, hogy a rendellenességek fokozott kockázatával kellene számolni. Mégis javasolt a Cinie szedésének kerülése terhesség alatt, hacsak a kezelőorvosa nem írja azt elő.
Szoptatás:
Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert a szoptatás időszakában, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A szumatriptán, a Cinie hatóanyaga, kiválasztódik az anyatejbe. Ne szoptasson a Cinie alkalmazását követő 12 órában. Az ebben az időszakban képződött anyatejet ne használja fel, ne szoptassa meg vele gyermekét.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A migrén és annak Cinie-vel történő kezelése egyaránt okozhat álmosságot. Ha a gyógyszer ilyen hatást vált ki, ne vezessen gépjárművet, vagy ne használjon gépeket.
Fontos információk a Cinie egyes összetevőiről
A Cinnie egy bizonyos cukorvegyületet, laktózt is tartalmaz. Ha az orvosa korábban arról tájékoztatta, hogy az Ön szervezete bizonyos cukorvegyületekkel szemben intoleráns, kérje ki a véleményét, mielőtt szedni kezdené ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A CINIE-T?
A Cinie-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A Cinie-t tilos a migrénes rohamok megelőzésére szedni, mivel ez a gyógyszer az ilyen rohamok kezelésére szolgál. A Cinie-t a migrénes fejfájás megjelenése után minél hamarabb be kell venni, de akkor is ugyanolyan hatásos, ha a roham későbbi fázisában veszik be.
A készítmény szokásos adagja felnőtteknek 50 mg. Néhány beteg esetében 100 mg-ra is szükség lehet. Ha a Cinie nem hoz gyors javulást, nem célszerű újabb tablettákat bevenni ugyanarra a rohamra. A gyógyszer azonban alkalmazható a következő rohamra. Ha a migrén az első adag gyógyszerre megszűnik, de később visszatér, bevehet egy újabb tablettát, ha már legalább 2 óra eltelt az első tabletta bevétele után.
Nem szabad 300 mg-nál (hat db 50 mg-os tabletta vagy három db 100 mg-os tabletta) többet bevenni 24 órán belül.
A Cinie alkalmazása gyermekek, serdülők és 65 évnél idősebb betegek esetében nem javallott.
Enyhe-közepes fokú májkárosodásban szenvedő betegek kezelésére mérlegelni kell kisebb, 25-50 mg-os adagok alkalmazását.
A tablettát egészben vízzel kell bevenni.
Ha az előírtnál több Cinie-t alkalmazott
A túladagolás tüneteit a "4. Lehetséges mellékhatások" c. fejezet tartalmazza. Ha több tablettát vett be az előírtnál, forduljon orvoshoz, vagy keressen fel egy kórházat.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Cinie is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Konzultáljon kezelőorvosával, ha szükségesnek tartja ezek megbeszélését.
A lehetséges mellékhatások gyakoriságát az alábbi osztályozás szerint adjuk meg:
nagyon gyakori 10-ből több, mint 1 beteget érint
gyakori 100-ből 1-10 beteget érint
nem gyakori 1000-ből 1-10 beteget érint
ritka 10 000-ből 1-10 beteget érint
nagyon ritka 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint
nem ismert a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg.
Allergiás reakciók
Nem ismert: Allergiás bőrreakciók: bőrkiütés, pl. vörös foltok vagy csalánkiütés (bőrduzzanat).
Anafilaxiás reakció (súlyos allergiás reakció a következő tünetekkel: a szemhéj, az arc vagy az ajak duzzanata, hirtelen kialakuló nehezített légzés, szabálytalan szívverés, szorítás a mellkasban).
Ha súlyos allergiás reakció alakul ki, hagyja abba a Cinie szedését, és azonnal forduljon orvosához.
Idegrendszeri betegségek és tünetek
Gyakori: szédülés, álmosság. Rendellenes érzetek, mint zsibbadtság, bizsergő érzés, forróság- vagy hidegérzet.
Nem ismert: Nisztagmus (a szemgolyók akarattól független rezgése), szkotóma (fekete foltok a látótérben), remegés és disztónia (akaratlan izom-összehúzódások).
Görcsrohamok - általában olyan betegeknél, akik kórelőzményében epilepszia szerepel.
Szembetegségek és szemészeti tünetek
Nem ismert: Látászavarok (hunyorgás, kettős látás, csökkent látás, látásvesztés, beleértve a maradandó károsodást), bár ezeket maga a migrénes roham is okozhatja.
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek
Nem ismert: Rendellenesen gyors vagy lassú szívverés, szívdobogásérzés, szabálytalan szívverés, a szívkoszorúér görcse, mellkasi fájdalom, szívroham, átmeneti EKG-elváltozások.
Érbetegségek és tünetek
Gyakori: A vérnyomás átmeneti emelkedése (röviddel a kezelés után), kipirulás.
Nem ismert: Vérnyomáscsökkenés, a bőr elsápadása vagy kékes elszíneződése és/vagy a kéz- és lábujjak, a fül, az orr vagy az állkapocs fájdalma hideg vagy stressz hatására (Raynaud-jelenség).
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Gyakori: Émelygés (nauzea) vagy hányás.
Nem ismert: Vastagbélgyulladás, melynek tünete lehet a has bal alsó részében jelentkező fájdalom és a véres hasmenés. Hasmenés.
A csont-izomrendszer és a kötőszövet betegségei és tünetei
Gyakori: Nyomás- vagy szorítás-érzés. Ez általában időleges, de erős is lehet, és a test bármely pontján jelentkezhet, így a mellkasban és a torokban is. Izomfájdalom.
Nem ismert: Nyakmerevség. Fájdalmas izületek.
Pszichiátriai kórképek
Nem ismert: szorongás
A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei
Nem ismert: erőteljes verejtékezés
Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek
Gyakori: légszomj
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók
Gyakori: Fájdalom, forróság-,hideg-, nyomás- vagy szorítás-érzés.
Ezek a tünetek erősek is lehetnek, és a test bármely pontján előfordulhatnak, így a mellkasban és a torokban is.
Gyengeségérzés, fáradtság.
Laboratóriumi vizsgálatok eredményei
Nagyon ritka: Ha a májműködés ellenőrzésére vérvizsgálatot végeznek Önnél, a Cinie módosíthatja a vizsgálatok eredményét.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A CINIE-T TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP.:) után ne szedje a Cinie-t.
A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszerkészítmény különleges tárolást nem igényel.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Cinie 100 mg tabletta?
Hatóanyag:
100 mg szumatriptán tablettánként (szumatriptán szukcinát formájában).
Egyéb összetevők:
Laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, ovális alakú, bikonvex tabletták.
Csomagolás:
1 db vagy 2 db vagy 3 db vagy 4 db vagy 6 db vagy 12 db vagy 18 db tabletta buborékfóliában és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. 06. 30.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!